fredag 30 april 2010

Paulaner Hefe-Weissbier

Då var det valborg då! Får börja kvällen med öl jag inte provat innan. Så först ut är Paulaner Hefe-Weissbier. Jag brukar aldrig dricka weissbier, har aldrig fallit för dem, så jag har egentligen ingen referens på vad som är gott eller mindre gott när det gäller just weissbiers.

Paulaner Hefe-Weissbier

Den här ölen var väldigt lättdrucken men saknar även ganska mycket karaktär, ingen öl jag kommer minnas eller ger mig vilja att försöka mig på att brygga nått liknande. Smaken är fruktig och väldigt len, aromen ganska anonym. Eftersmaken är som jag känner igen från de få weissbiers jag druckit. Inget speciellt över den här ölen.

Jag ger den 5/10 i betyg.
Karin ger den 5/10 i betyg.


Bonusbild! Jag har odlat en musche till Valborg!

torsdag 29 april 2010

Beställning lagd!

Då har jag slängt i väg en beställning hos maltmagnus på råvaror till nästa bryggning! Det blir ett försök på en röd rikligt humlad IPA med Amarillo och Cascade! Receptet är inte riktigt spikat som lägger nog upp det när bryggning är genomförd, jag är ganska bra på att ändra recept i sista sekund. Ska bli riktigt roligt att få testa mäskningskärlet och förhoppningsvis kommer detta bli en bryggd med ytterst lite maltextrakt i vilket känns som ett steg i rätt riktning! Får se hur lång tid det tar att få grejerna och när jag kommer ha tid att brygga, tar ju nästan en heldag att genomföra en bryggning.

onsdag 28 april 2010

Mikkeller Jackie Brown

Onsdag kväll och Champions league semifinal och massa timmars pluggande under dagen. Kändes som ett perfekt läge att plocka fram Mikkeller Jackie Brown som stått i kylen några dagar och bara väntat på att bli provsmakad. Sagt och gjort, slog på en streamning av matchen och slog upp två glas Jackie Brown, ett till mig och ett till Karin.

Den här ölen är lite dyrare (35kr) än vad jag brukar köpa öl för men ibland får man ta och offra sitt studiemedel på lite dyrare finare öl tycker jag, framförallt om det kan leda till inspiration till nanobryggeriet.

Aromen är stark med humletoner av nyslaget gräs och citrus. Smaken består av mycket beska med mycket toner av citrus och grapefrukt. Eftersmaken är ganska stor med lite rostade toner av choklad och kaffe för att blomma ut i en grapefruktaktig beska. En sak värd att påpeka är att ölet är ganska grumligt. Sammanfattat så är ölet väldigt gott och intressant, inget jag skulle köpa många flaskor av men jag njuter helt klart av ölet just nu.

Jag ger ölet 7/10 i betyg.

tisdag 27 april 2010

Bygge av mäskningskärl

Idag så var det dags för mig och min gode vän Christofer att bygga ett mäskningskärl till Chubbs nanobryggeri. Tidigare så har jag mäskat i en vanlig tioliters plasthink vilket inte är särskilt optimalt. Vårat bygge är baserat på en 20 liters kylväska som förhoppningsvis kommer hålla temperaturen ganska bra under mäskningen.

Materiallista:
Kylväska 20 liter
Aluminiumnät
Tappkran (Tappkulventil)
Slangklämma (rostfri)
Nippel (R15 x R10)
Muff (R10)

Alla sakerna är inhandlade på Claes Ohlsson förutom aluminiumnätet som vi köpte på Mekonomen.

Vi monterade isär kylboxen och borrade ett hål i innerlådan som var lite mindre än gängan på tappkranen så att vi med våld kunde skruva i tappkranen och förhoppningsvis få det ganska tätt. Ett lite större hål borrades i ytterlådan så att hela tappkranen skulle gå att få igenom. Resten av byggprocessen är beskriven i bildtexterna nedan.

Christo borrar innehålet på kylväskan.

Tappkranen monterad.

Kranen fästes med en nippel på insidan av kylboxen

Vi tillverkade ett filter utav metallfiltret skars till lagom storlek och formades till ett rör. Ena ändan fästes i muffen med en slangklämma och andra änden pressades till med en polygrip. Filtret kan sedan skruvas av och på kranens gänga på insidan av kylboxen, smidigt om man vill göra rent filtret.

Testar mäskningskärlet med lite varmvatten, det läckte inget vilket var najs för vi var lite rädda då vi inte använt någon packning.

Efter att vi byggt ihop mäskningskärlet firade vi med att provsmaka Diskant.

Två stolta byggare

Nu måste jag bara ta mig i kragen och beställa ingredienserna till nästa bryggning så att vi kan få testa vårat mäskningskärl. Ett stort tack till Christofer som tog sig tid att planera och bygga kärlet, jag har mest bistått med lite idéer under planerandet och lite arbetskraft idag. Ska bli riktigt roligt att brygga med detta och kommer förhoppningsvis kunna dra ner på användningen av maltextrakt i och med att detta mäskningskärl tas i bruk!

söndag 25 april 2010

Ocean India Pale Ale

Det blev dags att prova en till utav Oceanbryggeriets öl såhär på en söndagkväll, lite lokalt öl är ju alltid roligt. Jag gillade det här ölet, en god IPA helt enkelt. I aromen fanns massor av smörkola och lite toner av nyklippt gräs. Smaken var frisk och hade en distinkt beska med toner av citrus och gräs. Det fanns även rätt mycket smörkola i smaken och eftersmaken påminde lite om mörk rom. Jämfört med den andra ölen från Oceanbryggeriet som jag provade här om dagen så är den här snäppet vassare och känns mer välkomponerad i smakerna.

Jag ger den betyget 7/1o

Ocean India Pale Ale

lördag 24 april 2010

Sm i hembryggd öl

Idag har jag och min vän KG varit på Sm i hembryggd öl som i år arrangerades i Göteborg. Vädret var på topp, det var vår i luften och stämningen på topp när vi tog oss dit. Vi var så klart där för folkets val, det vill säga den del av tävlingen då besökarna får provsmaka på ölen och lämna in en lista på sina tre favoriter.

Glaset som man fick för provsmakningen

Det första som slog en när man kom in i lokalen var, shit vad många olika ölsorter! Hela 103st öl tävlade i folkets val! Ölen var uppdelade i tre kategorier, underjästa öl, överjästa öl och specialöl. Vi hann såklart inte provsmaka alla utan fick välja ut dem som verkade intressantast. Det fanns verkligen många olika stilar och intressanta öl. Vi provade massvis med öl och blev lite salongsberusade så vi gick och käkade en kebabrulle på närmaste pizzeria. Detta var tammefan en av de godaste rullarna jag käkat, den var superfräsch och man fick fårost i rullen! Eter rullen tog vi oss tillbaka och provsmakade flera öl och vi fick hålla lite högre tempo när vi kom tillbaka för deadlinen för röstningen var på väg att stänga.

Folkvimmel i smlokalen

Mina top tre öl i kategorien Överjästa Öl var följande:
1. G.A.P.A, Amerikansk Pale Ale - Riktigt god smak och underbar arom!
2. Bubka 6.15 - Amerikansk Pale Ale - Riktigt intressant smak och doft, snyggast etikett på sm!
3. Ängsporter - Porter - Oj oj! Jag som inte är någon porterdrickare i vanliga fall. Smaken och aromen fick mig att bli sugen på enrisrökt korv!

Mina top tre öl i kategorin Specialöl var följande:
1. Death by hops III - Vilken smak! Vilken arom! Sån här öl vill jag kunna brygga, fruktigt och massa citrus och riktig kvalitet i smaken.
2. Bonnagaarden Syrat Vitöl - Jag har aldrig provat ett syrligt öl innan och vilken upplevelse! Detta ölet skulle jag kunna dricka som måltidsdryck varje dag! Syrligt och gott, lite fläderblomssaft över det.
3. Lillabacka Luntstout - Jag kommer inte ihåg riktigt vad det här smakade dock kommer jag ihåg att jag blev riktigt positivt överraskad och att det var riktigt gott.

Tyvärr provade vi för några öl i kategorin underjästa öl för att kunna göra nån rättvis bedömning.

Vilket öl tyckte jag då var bäst på sm? Death by hops III helt klart och det vann även folkets val i kategorin specialöl. Det här ölet tänker jag hämta inspiration från till nästa bryggd. Ärligt talat så var det här ölet i en klass för sig själv jämfört med de andra ölen i sm. Lite kul tyckte jag det var att Bonnagaarden Syrat Vitöl fick pris för bästa Grönöling (ordvits: Gröngöling för er som inte är Göteborgare) eftersom jag gillade det ölet mycket med.

Death by hops III

Sammanfattningsvis tyckte jag att det var en riktigt lyckad tillställning och det var jättekul att få testa andras hembrygder och jag inser att jag nog har en bit kvar innan jag kan komma upp i dem här nivåerna men jag har fått massor av inspiration!

Vinnarna i domartävlingen

fredag 23 april 2010

BrewDog 77 Lager

Okej detta kommer bli sommarens öl för min del, jag kan inte komma ihåg att jag smakat en godare lager. Vi pratar förstås om BrewDog 77 Lager! Jag har smakat den några gånger nu och jag blir chockad varje gång att den är så god. Att jag utnämner den till sommarens öl beror dels på att det är en ljus lager och dels på att priset är ringa 13:90kr flaskan på systembolaget, ett pris som min csn-plånbok klarar av.

Sommarens öl! Brewdog 77 Lager - kass bild, ölet är mycket ljusare i verkligheten

Vad är det nu som gör det här ölet så speciellt? Det är gott! Det är jäkligt gott! Det är en lager som smakar mycket, mycket humlesmak och arom och väldigt frisk smak på ölet. Det utklassar i princip alla andra lager jag druckit.

Jag ger ölen 9/10 i betyg.

Enligt BrewDogs hemsida så är ölen bryggd med humlesorterna Motoeka och Amarillo. Alltså än en gång Amarillo i ett öl som jag tycker är riktigt gott, jag måste helt enkelt använda denna humlesort i nästa öl jag brygger!

Sjömansbiff

Man kan faktiskt använda öl till annat än att dricka det! Idag har jag lagat sjömansbiff som är en rätt där ölen sätter mycket av smaken. Jag improviserade lite, jag lagar nästan aldrig mat efter recept utan i sin höjd sneglar jag på lite olika recept för att få en hum om vad hur man ska göra. Här följer receptet:
Nått bra kan man allt ha Norrlands guld till

5 bitar Sjömansbiff (typ skuret nötkött, går nog bra med lövbiff med)
3 stora gula lökar
8 väldigt små potatisar
2st stora vitlöksklyftor
500ml Ljus lager/pilsner (jag använde Norrlandsguld)
en rejäl skvätt kalvbuljong
en halv bit köttbuljong
2st lagerblad
ett stort tryck tomatpuré
2st lagerblad
svartpeppar
ca 2 matskedar honung
en puff vitpeppar
Matlagningsgrädde

Jag vände biffarna i lite mjöl, salt och vitpeppar. Sedan brynte jag dem i en rejäl klick med riktigt smör. Skivade löken i rätt stora ringar och slängde i kastrullen när biffarna fått lite färg och lät löken fräsa en stund. Sedan i med ölen och alla kryddor/buljonger/tomatpuré/honung. Jag skivade potatisen i ganska grova skivor och slängde i den när det kokat upp. Sedan på med lock och låta det koka tills potatisen blivit mjuk, ca 40min. Sedan smakade jag av med lite flingsalt och matlagningsgrädde, fick även skvätta i lite extra kalvbuljong, honung och vitpeppar.

Smaskig måltid aka fredagsmys

Denna utsökta rätt avnjöts med en iskall Brewdog 77 Lager och filmen Sherlock Holmes, fredagsmys skulle nog vara det rätta ordet om man skulle uppdatera sin facebookstatus.

Ocean Eko Pale Ale

Jag sitter och programmerar lite matlab och det går inte vägen alls så jag tänkte att en liten finöl till programmering, det är ju ändå fredag , borde göra susen. Jag tog tidigare idag en promenad till systemet och köpte några öl för att smaka på och försöka få fram ungefär vad det är jag vill brygga och kanske få lite tips om vad för typ av recept jag bör satsa på. Så nu blev det första ölen ut för provsmakning, Oceanbryggeriets Eko Pale Ale. Jag hade väntat mig lite mer smak från denna, lite gräsig arom och smaken är mild och frisk med lite lakritstoner. Helt okej öl men för priset för denna öl, nästan 30kr, hade jag väntat mig lite mer. Karin har fått blivit ofrivillig provsmakare med, jag kan ju inte hälla upp en intressant öl och sitta med den alldeles för mig själv!

Jag ger den en 6/10 i betyg.
Karin ger den 7/10.

Ocean - Eko Pale Ale

Imorn är det SM i hembryggd öl här i Göteborg, kolla in förstasidan på SHBF's hemsida. Jag och min vän KG hade tänkt ta oss dit och förhoppningsvis få massor av inspiration till kommande bryggningar. Ska bli väldigt intressant har nog inte smakat någon hembryggd öl förutom mina egna innan!

torsdag 22 april 2010

Tjyvsmakning av Diskant

Kunde inte hålla mig! Fick bli att smaka på Diskant idag! Även om den bara stått och kolsyrejäst på flaska i 4 dagar så var det ett rejält pys som hördes när jag öppnade kapsylen. Det hade bildats ganska mycket kolsyra så om en vecka kanske jag ska kalla ölet för färdigt!

Provsmakning av Diskant

Jag och Karin sitter nu och försöker komma på vad ölet smakar och luktar. Ingen av oss har några kunskaper om att prova smaka öl och ännu mindre av att hitta liknelse för smakerna. Ölet är bärnstensfärgat och lite grumligt. Aromen är svårdefinierad, lite åt mandel äpple och höhållet nästan lite cider över aromen tycker Karin. Smaken är stram till en början och sedan kommer en tydlig röksmak och kanske en liten ton av björnbär. Ölet är faktiskt nästan mer likt en lager än en ale i smaken, tycker inte heller att beskan riktigt kommit upp i IPA klassen men nu är etiketterna redan tryckta. Detta är första gången jag använde humlekottar, måste kolla så jag inte har räknat fel på utbytet i dessa, saknar lite av beskan jag hade tänkt mig i ölet. Kommer skriva om smaken på det här ölet igen när det har fått mogna till sig på flaska ordentligt.

Tankar om nästa öl

Jag gillar Indian Pale Ales och jag gillar humlesorten Cascade. Jag gillade Oppigårds Amarillo Spring och jag tycker öl som har en intensiv röd färg är förbannat snygga! Egentligen var tanken att nästa öl skulle bli ett hopkok på de rester från andra bryggningar jag har hemma men jag har tänkt om, bättre att lägga tid på nått jag verkligen vill brygga.

Jag tänkte använda favorithumlen Cascade och den för mig nyupptäckta Amarillon, jag tänkte satsa på att få ett rött öl med stor kropp och en hel del maltighet och sötma. Ölet ska vara tydligt humlat och ha både stor smak och arom från humlesorterna, för att uppnå det tänkte jag köra på enbart late hopping och inte använda någon bitterhumle alls. Alkoholhalten tänkte jag försöka lägga på runt 7%. Det jag vill brygga kan alltså beskrivas som en röd IPA med en hel del restsötma och mycket humlesmak.

Jag och min gode vän Christofer har planer på att bygga ett mäskning/lakningskärl baserat på en kylväska så jag väntar nog med att brygga ölet tills vi fått tummen ur och byggt ihop det projektet.

tisdag 20 april 2010

Oppigårds Amarillo Spring

Som lön för arbetet med etiketterna så unnar jag mig just nu en Oppigårds Amarillo Spring till Barcelona - Inter. Jag har inte smakat denna Oppigårdaren innan. Oppigårds är ju ett av mina absoluta favoritbryggerier, riktigt goda öl och till ett pris som min csn-plånbok klarar av.


Amarillo Spring är väldigt god, har nog aldrig blivit besviken av en öl från Oppigårds. Mycket humlesmak, lite gräsiga toner och en aning hallonsmak tycker jag mig känna. Jag är verkligen ingen mästare på att upptäcka vad saker smakar utan jag brukar mest tycka att det är gott eller inte så mina beskrivningar av öl är nog inte så exakta. Alen har en arom som nästan är lite jordig.

Nu är det bara hålla tummarna att Barca spöar Inter så ölen kan smaka ännu godare.

Diskant, Oak Aged Single Hop IPA

Etiketten

Då har jag äntligen namngett min IPA och gjort klart designen av etiketten. Blev ett himla pysslande och det känns alltid lite som man går på lekis igen när man sitter och försöker klippa rakt och använder limstift. Framförallt lukten av limstiftet får en att minnas barndomens pysselstunder.

Pysslande bryggmästare

Etiketten var designad att passa på 33cl's flaskor av den typen som bland annat Oppigårds och Brew Dog använder. Försöker samla på sådana flaskor då jag dels tycker dem är snygga och dels dricker ganska mycket Oppigårds. En bra sak med dem flaskorna är att dem är helt kala, dvs inget namn ingjutet i glaset.


32st flaskor med IPA!

Jag använder en vanlig HP bläckstråleskrivare och printar etiketterna på vanligt skrivarpapper. Limstiftet är av vanligt papperslim. Det funkar ganska bra förutom att färgen kladdar lite på fingrarna ibland, framförallt om man har lite lim på fingrarna. Jag hoppas att färgen inte börjar rinna om flaskorna blir fuktiga när man kyler dem.


Diskant, din vän vid grillen

Nu är allt jobb avklarat på den här ölen! Känns riktigt bra att ha en färdig produkt! Det enda som återstår nu är att provsmaka! Tänkte vänta ungefär en vecka innan jag testar en flaska och antagligen en eller två veckor av mognad på flaska innan jag kallar ölet för klart.

måndag 19 april 2010

Ölrepubliken

Då har man äntligen besökt Ölrepubliken, har inte varit där sedan dem hette Delerium. Firade en god väns födelsedag och passade på att prova två öl jag inte testat förut, Dugges Celebration och Oceanbryggeriets Vienna.

Dugges Celebration var riktigt god! Såhär jag vill att en öl ska smaka, blev sugen att brygga en till IPA när jag drack den här ölen men ska nog lugna ner mig lite och testa något annat som nästa öl.

Ocean Vienna var helt okej, inte riktigt min öltyp men den var helt klart godkänd, lite för söt för min smak.

Det var verkligen kul att besöka Ölrepubliken, skulle besöka det stället oftare om inte min inkomst kom från CSN.

söndag 18 april 2010

Eklagrad IPA

Idag tappade jag min eklagrade IPA på flaska! Den har inte fått något namn än, har lite fantasibrist just nu. Jag ska börja med att beskriva ölen lite. Det är en ljus eklagrad single hop IPA. Intentionerna när jag snickrade ihop receptet var att göra en öl som passar bäst att avnjutas i solen medan man väntar på att grillen ska få perfekt glöd. Här följer receptet.

Recept
--------------------------------------------------
Batch Size
12 liter

Mallt
56% Pale Ale Malt - 1.5kg
37% Extra Light Spray Malt - 1kg
7% Gotländsk Rökmalt - 200gm

Humle
40min - 5gm Pacific Gem
30min - 10gm Pacific Gem
20min - 10gm Pacific Gem
1min - 20gm Pacific Gem
Torrhumling 7dagar, under sekundär- 12gm Pacific Gem

Jäst
SafAle S-04, 60% av en påse

Annat9gm Ekspån, 7 dagar, under sekundär - Amerikansk Medium Toast
135g Extra Light Spray Malt - Kolsyrejäsning

Estimerade slutparametrar
Alkoholhalt - 6%
Färg - 10 EBC
Bitterhet - 43.7 IBU


Mäskning
Följande temperaturer är temperaturen på vattnet när jag tillsatte det till mäskningshinken.

1h - 3liter vatten 77°C - Antagligen sjönk temperaturen lite då jag mäskar i en hink med filtar, duntäcke och en jacka runt.

20min - 3 liter vatten 90°C - Försökte höja temperaturen i 20minuter genom att tillsätta 90gradigt vatten. Glömde dock att mäta temperaturen i mäskningskärlet.

Lakning
Lakade med 2.5 liter vatten. 86° C.

--------------------------------------------------

Här kommer lite bilder från bryggdagen:

Humlen uppvägd och uppmärktMäskningshinken inbakad i: 2 filtar, 1 jacka och 1 dunktäcke

Lakning

Kokning - Spisen klarar precis att hålla 10 liter i ett rullande kok

Kylning - I brist på annat så kyler jag kastrullen i diskhon. Byter vatten ofta i början av kylningen.

Bryggdagen gick bra, inget som strulade och allt gick enligt planen. Kylningen av vörten är inte optimal men det går ganska snabbt ändå eftersom jag tillsätter kallvatten efter kylningen för att späda till rätt volym. Därmed behöver jag inte kyla lika långt ner i temperatur. Nästa gång jag brygger ska jag mäta temperaturen under mäskningen för att se hur mycket den sjunker, jag borde antagligen justera lite oftare med varmt vatten för att hålla konstant temperatur.

Ölet fick sedan jäsa 7 dagar. Efter det tappade jag om den på sekundärjäsning och tillsatte torrhumlingen och ekspånen. Jag desinfekterade inte ekspånen utan sköljde dem endast under kallt vatten innan jag tillsatte dem.

Ölen efter omtappning, kolla vad fint med all humle och ekspån!

Idag tappade jag ölen på flaskor. Det blev ett massa omtappande, först tappa om ölen till två hinkar genom en saftsil för att få bort humlen och ekspånen. Sedan tappa tillbaka ölen till jästunnan för att tillsätta spraymalts som jag kokat i vatten i 15min. Detta för att kunna kolsyrejäsa på flaska. Efter det så tappade jag med hjälp av min sambo Karin upp ölen på 30st 33cl'rs flaskor och 1.5st 50cl's flaskor.

Bryggmästaren själv in action
Tappade och klara - kan knappast vänta på att få öppna en och provsmaka.

Det enda som är kvar på denna ölen nu är att namnge den och pyssla dit etiketter på flaskorna och naturligtvis att smaka på den! Jag provsmakade på ölen idag när jag tappade den och det verkar verkligen lovande, man kunde känna en aning rökton denna gången vilket jag inte kunde känna när jag tappade om till sekundär. Ölen kändes dock en aning sträv, kan vara ekspånen som tillfört det, hoppas att detta försvinner under de 2-3 veckor jag tänkt lagra ölet på flaska innan jag kallar det färdigt.

torsdag 15 april 2010

Bryggografi

Vad har jag bryggt hittills? Jag är väldigt färsk som bryggare och har inte hunnit genomföra så många bryggningar än. Med det sagt så får man väl betrakta mig som en novis när det gäller praktiken men i teorin är jag mer erfaren. Jag tänkte här lista de brygder jag har genomfört och tappat på flaska.



Öl:

First ever, American Amber Ale.
Den första ölen jag bryggde. Blev ganska tunn i både kropp, beska och alkoholhalt. Bryggd på både spraymalt och flytande maltextrakt. Delmäskad med Pale Ale malt och Crystal malt. Humlad med Fuggle och Northen Brewer. Jäst: American Ale. Färg: Mörkbrun.

Tvåan, IPA
Andra ölen jag bryggde. Väldigt stor beska. Delmäskad med spraymalt, Pilsner Malt, Pale Ale malt och CaraAroma. Humlad, Late Hoping med Cascade, Fuggle och Northen Brewer. Jäst: California Lager. Smakrik "tungkrullare" med mycket citrustoner. Färg: Lite mörkare bärnsten.



Övrigt

Glögg 2008
Första jag nånsin bryggde. Glögg gjord på svagdricka och de klassiska glöggkryddorna. Jäst med vanlig bakjäst. Smakade jul, inte lika söt som vanlig glögg.

Glögg 2009
Uppföljaren på mitt första bryggeriprojekt. Glögg gjord på svagdricka och klassiska glöggkryddor men blev detta året smaksatt med pomerans och svartvinbärskoncentrat. Jäst: Starkvinsjäst. Smakade mycket gott, ganska alkoholstark men svartvinbärssmaken försvann helt kryddorna.

Päronvin
Misslyckat päronvin gjort på vinjäst, vatten, socker och skivade päron. Använde på tok för mycket vatten och socker och för lite päron. Skulle man göra detta lyckat skulle man behöva använda endast saften från päron och inget vatten. Smakade jäst och alkohol med en eftersmak av ingenting.

onsdag 14 april 2010

Begränsningar

Mitt bryggeri har fått prefixet nano av en anledning. Jag har varken resurser eller vilja att brygga på en stor skala utan ämnar mer att lär mig mer om ölbryggeriets ädla konst än att spotta ur mig så många flaskor öl som möjligt. Det är inte bara bryggvolym som begränsar mitt hemmabryggande, jag tänkte här lista de främsta begränsningarna och förklara lite vad det innebär för mitt bryggeri.

1. Utrymme
Jag bor i en etta på 46m2 tillsammans med min flickvän. Jag har ingen plats att förvara utrustning på så jag försöker hålla nere både antalet och storleken på min bryggutrustning. Det här är anledningen till de flesta av de följande begränsningarna.

2. Temperatur
Jag har ingen extra kyl hemma och ingen plats för en jäshink i den kyl vi har. Detta innebär att jag måste jäsa vid rumstemperatur och får således hålla mig till jäster som är anpassade till denna jästemperatur, dvs alejäststammar.

3. Kastrullstorlek / Spiseffekt
Jag har en 10literskastrull som jag brygger med. 10 liter är precis vad min spis klarar av för att hålla koket "rullande". Detta innebär att jag är begränsad i volym, jag brukar ha en batchsize på 12 liter.

4. Delmäskning
Detta är en följd av punkt 1. Jag har ingen plats för utrustning som skulle behövas för helmaltsbryggning utan får begränsa mig till att använda en viss del maltextrakt. Jag brukar använda mellan 40-50% maltextrakt men försöker minska användningen av det.

5. Flasktappning
Jag äger inga fat och har ingen plats för fat i lägenheten. Jag tappar därför ölen på flaska direkt och låter den kolsyrejäsa i flaskan. Detta innebär att jag får en bottensats i flaskan vilket man inte är van vid från systemets öl, dessutom gör detta att ölen lätt grumlar sig om man är ovarsam när man tappar upp ölen.

tisdag 13 april 2010

Historien bakom Chubbs Nanobryggeri

Hur började mitt ölbryggande egentligen? Det första jag någonsin bryggde var en Glögg på ett recept från Göteborgsposten och det blev riktigt lyckat och det var med stolthet jag kunde bjuda folk på en hemmagjord glögg och se folk smaka med skeptiska miner men sedan inse att det faktiskt smakade väldigt gott! Denna bryggd gjordes i en tiolitershink med lock som jag gjort hål i med en syl för att släppa ut kolsyra och jag använde vanlig bakjäst!

Stärkt av mina framgångar så försökte jag mig på ett päronvin. Det ligger i min natur att tycka att följa ett recept till punkt och pricka är skittråkigt och om jag inte har experimenterat lite så har jag inte satt min egen prägel på det utan bara upprepat någon annans metod. Till päronvinet köpte jag min första jäshink och riktig vinjäst. Jag läste inte på särskilt noga om fruktviner innan jag började. Jag slängde ihop jäst, vatten, socker och skivade päron. Ganska misslyckat, man kan säga att jag gjorde mäsk med lite päronskivor i. Päron har verkligen ingen arom eller smak alls . Smaken blev jästig alkohol med en eftersmak av vatten. Vinet blev bortbjudet i bål blandat med sockerdricka och lättdryck.
Päronvinet på bryggdagen

Det var efter detta misslyckande som jag tänkte till. För det första så kanske det fanns en anledning till att det knappt finns några fruktviner på systembolaget och för det andra så dricker jag ju nästan inget vin alls! Jag började då att läsa på om ölbryggning, jag tackar forumet på humle.se och wikin samt forumet på shbf.se.

Jag insåg snabbt att jag inte har utrymme i min och flickvännens etta på 46 kvadrat att syssla med helmaltsbryggning och att det vore enklast att börja med extraktbryggning. Men att brygga på bara extrakt kändes väldigt tråkigt så det fick bli en kompromiss och börja med delmäskning. Delmäskning innebär att jag har en del maltextrakt men även mäskar en del av malten själv.

Den första ölen jag bryggde var ett försökt till något som skulle likna en Newcastle. Ölen kom jag senare att döpas till "First Ever, American Amber Ale" Jag använde både flytande och frystorkat maltextrakt och mäskade en del crystal malt. Som humle använde jag Northen Brewer och Fuggle. Efter några veckor, efter sekundärjäsning och flasktappning kunde jag smaka av ölen och jag blev väldigt förvånad. Det smakade öl och det var gott! Såhär i efterhand var väl inte denna ölen någon smakupplevelse men jag blev sporrad av det faktiskt smakade öl och började snabbt fundera på vad jag ville brygga här näst.

Bild från första ölbryggningen

Min andra öl blev en IPA med den populära hembryggarhumlen Cascade. Jag gick nu över till att bara använda spraytorkat maltextrakt och mäskade större andel malt själv. Jag ville nu göra en lite ljusare öl och ville definitivt ha mer smak eftersom den första ölen blev något tunn och blaskig. Det blev mycket humle, Cascade, Northen Brewer och Fuggle och största delen av humlen tillsatte jag efter 30minuters kokning. Late hopping. Malten bestod av spraytorkat ljust maltextrakt, pilsnermalt, pale ale malt samt CaraAroma. Jag använde även jästen California Lagerjäst (Brewer's Choice 2112) vilket är en hybridlagerjäst som kan jäsas vid rumstemperatur och ändå behålla sin lagerkaraktär. Efter några veckor så kunde jag äntligen smaka på ölen och vilket upplevelse det blev! Det smakade mycket och det smakade gott! Denna ölen fick helt enkelt namnet "Tvåan" eftersom jag aldrig orkade göra etiketter utan helt enkelt ritade en tvåa på varje kapsyl.

Från bryggningen av "Tvåan"


Det var nog här som mitt intresse för ölbryggning verkligen satte sig. Ölen blev verkligen god och kunde mäta sig med vilken god öl från systemet som helst, nya idéer om ölsorter jag ville prova brygga eller intressanta kompositioner av ingredienser började ta form i mitt huvud. Det var här som Chubbs Nanobryggeri kom till och jag har nu bestämt mig att jag ska dela med mig mer av mitt intresse och mina idéer både här på bloggen och på forumen som har hjälpt och hjälper mig så mycket i mitt ölbryggande.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...