tisdag 22 juni 2010

Propagera Jäst 3

Lite uppföljning på jästpropageringen, det slutade bubbla i vattenlåset igår och det bildades heller inget skum eller frigjordes kolsyra när jag ruskade runt ekolven. På botten finns ett ganska fast ljusare sediment som kräver ordentlig omskakning för att lösas resten av kulturen. Efter ca 5min så är sedimentet tillbaka på botten. Jag tror det går bra för jästen att växa till sig.

Idag kokade jag 30g spraymaltextrakt med 2dl vatten i 5-10min och kylde sedan diskhon. Jag tillsatte detta till ekolven och skakade runt. Ska bli intressant att se hur lång tid det tar innan jästen börjar arbeta igen.
Nu är starten på 5dl och jag tänker nog inte tillsätta mer extrakt till kulturen nu. Eftersom jästen ska användas till en batch på 10-12 liter så vill jag inte att kulturen ska bli mycket större i volym. Jag tänkte låta jästen äta upp det maltextrakt jag tillsatt idag och sedan åker ekolven in i kylen fram till 1-2 dagar före bryggdagen då jästen kommer väckas igen med 2-4dl vört på maltextrakt.

söndag 20 juni 2010

Fler humlebilder

Jag fick lite fler bilder på humleplantorna som bor hos min mamma. Dem verkar ta sig! Vore sjukt najs om det blev en liten skörd i höst!

Humle 1

Humle 2

lördag 19 juni 2010

Propagera Jäst 2

Tänkte bara skriva en snabb notis om att jag idag tillsatte bottensatsen från ännu en Fullers India Pale Ale till ekolven. Det verkar ha börjat arbetas lite i ekolven i alla fall, jag snurrar runt innheållet lite då och då och då bubblar det rätt rejält ur vattenlåset.

fredag 18 juni 2010

Propagera Jäst

Det är ju VM tider och jag har börjat på ett nytt sommarjobb på Saab (inte bilindustrin) så jag ligger lite lågt med bloggandet, det finns knappt nån tid över till det med alla matcher som måste ses!
Idag blev det ändå lite bryggeriaktivitet, jag var på systembolaget och köpte 3st flaskor Fuller's India Pale Ale vilken ska vara "bottled conditioned" och alltså borde det finnas aktiv jäst i dessa flaskor! Flera av bryggerikollegorna på forumet på humle.se verkar också ha lyckats propagera jäst från just denna ölen. Tanken är att jag ska brygga en ale på de råvaror som finns hemma och blivit över från andra bryggningar. Det som finns till förfogande är:
Malt: Pale Ale Malt, CaraRed, Crystal 140EBC, CaraAroma
Humle: Pacific Gem, Cascade, Northen Brewer, Fuggle och pyttelite Amarillo.
Jag har tänkt mig att köra en humlegiva per humlesort och använda all humle jag har hemma, jag har tänkt mig runt 60 IBU och får rätta humlegivorna därefter. Det betyder t.ex. att Pacific Gem som är en riktig högalfasort får tillsättas i slutskedet av koket, typ max 5min, för att IBU inte ska skena iväg totalt. De få gram Amarillo som finns hemma hade jag tänkt använda till First Wort Hoping.
Hur som helst, tillbaka till det jag faktiskt har gjort idag. Jag är inne på andra Fullers Pale Alen nu och kände att det fick räcka med två öl idag. Jag sparade bottensatsen från dessa två öl och hällde dessa i en steriliserad ekolv, sköljde även ur dem med en liten skvätt kallvatten och tillatte även detta till ekolven. Jag kokade sedan en vört på 5dl vatten och 30g extra ljust maltextrakt, kylde denna och tillsatte till ekolven. Sedan ruskade jag som bara faen så att all kolsyra skulle försvinna. Satte på en kork och ett vattenlås och förhoppningsvis ska den jäst som teoretiskt sätt ska finnas i bottensatsen börja mumsa på sockerarterna och därmed börja föröka sig.
Kulturen förbereds
Nått som kändes lite konstigt var att det inte syntes till någon bottensats alls, den var lika klar som resten av ölen och det fanns ingen fast "kaka" i botten av flaskorna som det blir på den hembryggda ölen. Det återstår att se om det fanns tillräckligt med levande jästceller i dessa två flaskor för att kulturen ska börja föröka sig.

Förhoppningsvis början på en jästkultur.
Förövrig, så hade jag inte smakat Fullers India Pale Ale innan vad jag kan minnas, första munnarna tyckte jag att bitterheten dominerade lite väl mycket men sedan tyckte jag att ölen växte! Det var ju faktiskt en rätt god IPA!

Fullers India Pale Ale, en god IPA

tisdag 15 juni 2010

Flasktappning av flykten

Idag kom Christofer över och vi kollade på andra halvlek av Portugal - Elfenbenskusten innan vi sedan satte vi igång och tappade Flykten, den amerikanska veteölen med hallon i, på flaskor. Hade ju som bekant fått patentkorksflaskor som vi använde till största delen till detta öl, blev några vanliga flaskor med.

Tappning pågår

Vi kokade 65 gram strösocker och 2dl vatten till nästan 10 liter öl och rörde ner det i ölet innan vi tappade det på flaska. Första gången jag använder strösocker och inte maltextrakt till kolsyrejäsning, får se om man kan märka någon skillnad i resultat. Nu återstår det bara att printa etiketter och klistra på dessa på flaskorna.

Vi smakade lite på hallonölet när vi tappade det och smaken har verkligen förändrats. Förra gången vi smakade på det var när vi tappade bort hallonen och då var smaken ganska dålig, lite plastig och unken om jag minns rätt. Men nu var smaken riktig god, trotts att det inte var någon kolsyra och rumstempererat. Det smakade mycket hallon, väldigt syrligt med nästan drag åt citron och man märker lite på smaken att det är ett veteöl med. Ska bli riktigt intressant att se hur denna ölen tar sig efter kolsyrejäsning!

Flykten, tappad och klar. Nu saknas bara etiketter.

Vi passade även på att provsmaka på den namnlösa IPA'n som kolsyrejäst på flaska ett tag nu. Det hade inte bildas tillräckligt med kolsyra än, inget skum alls när vi hällde upp ölen heller. Smaken var ganska tunn, men man märkte att det finns potential i den här ölen. Det som är lite oroande är att ölen faktiskt kolsyrejäst i två och en halv vecka, jag tycker att det borde vara mer kolsyra i det nu. Hoppas det tar sig snart, har stora förhoppningar på det här ölet.

IPA utan kolsyra

måndag 14 juni 2010

Diska flaskor

Shit vad tråkigt det är att ta bort etiketter från flaskor! Framför allt när man märker att det är "plastigt" klister som vägrar gå bort med diskmedel och varmvatten. Har inte kommit på nått smart sätt att göra ren sådana etiketter än.

Etikettupplösningsbad

Jag brukar lägga flaskorna i hetvatten och slå på lite maskindiskmedel och toppa med en och en halv liter kokande vatten. Det biter på de flesta vanliga etiketter. Tummen upp för alla Oppigårds etiketter, dem lossnar hyfsat. Bäst är ändå Brewdog 77 lager som lossnar bara av att man tittar på den. Men resten av Brewdog flaskorna har helt sjukt "plastigt" lim som inte går bort alls utan flaskan sitter fastklistrad i handen om man tar i den efter man försökt diska bort klistret. Inget biter.

Flensburgers

Jag har fått en tomback flensburger 33cl's flaskor med patentkork av min goda vän KG. Kommer använda dessa till att tappa upp Flykten, hallonveteölen om ni minns. Ska bli roligt att testa på patentkork, är ju skitkul att öppna ölen sen! Plopp!

Patentkork!

fredag 11 juni 2010

Oppigårds Indian Tribute Ofiltrerad!

Jag och min flickvän var på Ölrepubliken igår och dem hade ett fat Oppigårds Idian Tribute som var ofiltrerad och direkt från bryggeriet! Tydligen hade det varit ölprovning med Oppigårds dagen innan och dem hade fått lite över av denna. Riktigt god! Smakade mycket humle, citrustoner tror det var en hel del cascade och väldigt mycket gräsiga toner som jag antar kom från torrhumling och var extra framträdande eftersom ölet var så pass färskt! Funkade riktigt bra till Ölrepublikens Fish and Chips.

Jag ger den 7/10.
Karin ger den 7/10.

tisdag 8 juni 2010

Humlebilder 2

Fick en liten uppdatering hemifrån på de humleplantor som står hemma hos mamma. Dem är nu utplanterade. Här kommer bilderna:

En humleplanta är planterad direkt i marken




Den andra plantan är planterad i en låda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...