lördag 31 juli 2010

Mohawk Summer IPA

Äntligen lördag och en polare är på väg hit för en liten studio session. Klart man måste fira med en finbärs! Min favoritstil är ju helt klart IPA så jag blir alltid glad när jag får testa nya öl inom den stilen. Idag blev det Mohawk Summer IPA.

Mohawk Summer IPA, gräslig!

Aromen är citrus, grapefrukt och välkänd från amerikanska indian pale ales, lite gräs i aromen med. Smaken är citrus och väldigt gräsig, gott! Väldigt besk eftersmak som för tankarna mot grapefrukt. Nu höll jag tillbaka lite, det smakar verkligen massor av grapefrukt i eftersmaken! Riktigt god! Man kunde kanske önskat sig lite mer kropp annars tycker jag det var en klockren IPA.

Jag ger den 7/10 i betyg.

måndag 26 juli 2010

Anchor Porter

Jag provsmakade ytterligare en porter idag eftersom jag är rätt så sugen att inom en snar framtid brygga en sådan. Denna gången blev det en Anchor Porter och jag blev ganska besviken. Jag har hört en del gott om denna öl men tyckte den inte smakade så mycket alls. Aromen var anonym men ganska frisk. Men ölen smakade förvånansvärt lite, först lite friskt och sedan lite rostat/karamell och lite besk eftersmak. Man kunde ana en lite rödvinssmak med. Hur som helst en öl som svalkade lite men som inte inspirerade till porterbryggning.

Anchor Porter

Den får 5/10 i Betyg av mig.

lördag 24 juli 2010

Flasktappning av Paul IPA

Idag var det dags att tappa våran indian pale ale Paul, döpt efter den tyska bläckfisken, på flaska. Den har stått på sekundärjäsning med torrhumling i 9 dagar. Vi mätte upp 55g strösocker för kolsyrejäsning och kokade med 2dl vatten i några minuter och sedan kylde vi detta i diskhon.

55g socker!

Jag läste nånstarns att ölbryggning handlar till 70% om rengörning, jag tror nog det är sant. Det mesta vi gjorde idag var att göra ren saker. Rengjorde och desinfekterade hävert, flasktappare, plastsked och jäshink. Kokade en plastpincette och saftsil. Diska ur 30 flaskor, brände ur dessa i ugnen. Sen när allt är färdigt diska allt man använt. Puh.

Häverten desinfekteras

Flaskor brändes ur i ugnen i strax över 1h.

Det var väldigt mycket humlegrums från torrhumlingen i ölen och det låg inte fast på botten utan en stor del av det var utspritt i ölen. Vi tillverkade ett filter till häverten av en saftsil och en gummisnodd, se bilden nedan. Det funkade finfint, fick inte med några humlerester alls och det satte inte igen.

Egenhaxxat filter!


Vi har börjat få rätt bra rutin på att tappa öl på flaska, Christofer fyller flaskorna och jag trycker på kapsylerna. Smidigt och fort går det.

Redo för tappning.


Jag (Tobias) kapsylerar som en konung.

Christofer tappar på flaska som en gud.


Vi provsmakade även lite på ölen, som vanligt är det svårt att avgöra hur det kommer smaka efter det fått kolsyra i sig, är kallt och har fått lagrats några veckor. Den var besk, riktigt besk! Det är ju en IPA, men det verkar som om detta kan bli den IPA jag/vi bryggt med mest bett i hittills. Var ganska svårt att urskilja smaker nu, får göra det vid ett senare tillfälle. Den smakade dock väldigt rent och "krispigt" så jag har rätt stora förväntningar på detta öl nu! Om 2 veckor ungefär får vi veta resultatet! Jag längtar. Det enda som är kvar att fixa är etiketter men har ingen färg i skrivaren just nu.

29 flaskor av Paul IPA blev det totalt.


Lite allmänt

Det har inte hänt så mycket på senaste i bryggeriverksamheten. Men tänkte sammanfatta lite småsaker som har hänt.

Westmalle dubbel

Först så provsmakade jag en Westmalle dubbel för några dagar sedan och har såklart glömt vad den smakade, mer än att den var rätt god. Jag har aldrig riktigt fallit för belgiska öl, kanske är det för att dem aldrig brukar sticka ut riktigt utan de flesta jag provar håller jämn hög kvalitet.

Det största som har hänt inom Chubbs Nanobryggeri är att jag köpt boken How To Brew av John Palmer. Detta måste vara den mest nämnda och citerade boken i hela hembryggarvärlden. Har inte hunnit läsa så väldigt mycket i den ännu men har bläddrat igenom den och det verkar vara en bok som är väldigt bra att ha som brygglexikon.

How to brew, John Palmer

Till sist kan jag nämna att jag besökte Ölrepubliken i torsdags och tog några öl. Jag tog inga foton eller provsmakade särskilt seriöst men det var en öl som stack ut, Närke Slättöl. Den var riktigt god och smakade massor av persika och fläder. Jag har försökt hitta info om hur denna öl är bryggd men har inte hittat nånting alls faktiskt, så om det är någon som har info om denna får ni gärna dela med er.

torsdag 15 juli 2010

Dugges Bältesspännaren

Jag har tankar på att brygga en mörk öl som nästa öl, troligtvis en porter, så jag har köpt lite mörkare öl att provsmaka. Idag tog jag mig friheten att provsmaka Dugges Bältesspännaren, en robust porter från det lokalt baserade bryggeriet. Hur smakade den då? Aromen är massor av choklad och kaffe, lite sötlakris men den domineras mest av massor av mörk choklad! Smaken är riktigt bra, lite tunn läskande smak som fort växer ut i massor av choklad, rostade toner och kaffe.

Dugges Bältesspännaren

Riktigt jefla god öl! Jag blev imponerad, den är verkligen välbalanserad och smakerna är väldigt distinkta. En av de bättre mörkare öl jag druckit på länge.

Jag ger den 8/10 i betyg.
Karin ger den 7/10.

tisdag 13 juli 2010

Omtappning av Paul IPA

Idag kom min bryggarbroder Christofer hem till mig för en planerad omtappning av våran IPA bryggd på rester, nämligen Paul IPA. Finns inte särskilt mycket att säga, vi desinficerade en hävert och en jäshink och tappade över ölen till jäshinken, vi var noga med att inte syresätta ölet vilket vi inte tänkt på så mycket tidigare. Till sekundären tillsattes 15g Fuggle, 2g Amarillo och 14g Cascade, alla i pelletsformat.
Omtappning pågår
Vi smakade även lite på ölen och den var redan ganska god! En annan intressant sak var att ölet var helt klart, efter 5 dagars primärjäsning. Vid tidigare omtappningar så har ölet alltid varit grumligt för mig. Det var en riktigt fast jästkaka på botten, jästen vi använt är ju uppodlad från Fullers India Pale Ale. Verkar vara en riktigt trevlig jäst! Nu får ölet stå på sekundärjäsning i minst en vecka innan det är dags för flasktappning.

Massa trevlig torrhumling!

måndag 12 juli 2010

Humlebilder igen.

Här kommer en snabb uppdatering på hur humlen som bor hos min Mormor mår, den verkar ha växt till sig massor. Jag vet inte hur optimalt det är att odla i kruka dock, när det senare i år är dags att övervintra humleplantan är det nog bäst om den har hunnit rota sig i jorden.

Humleplantan som står hos min mormor, Magnum.

Här är två bilder på de humleplantor som står hemmas hos mamma.

Northen Brewer

Perle


Här är två bilder på den humleplanta som bor hos min moster!

Hellertauer Aroma

Hellertauer Aroma

Den humleplanta som bor hos min flickväns mamma verkar dessvärre ha dött, den skulle räddas från frosten men på dagen blev det nog för varmt under skyddet och humleplantan dog. Kanske att den kan komma igen nästa år om roten fortfarande mår bra!

Fullers ESB

Dags för ännu en provsmakning, denna gång Fullers ESB Champion Ale. Såhär i värmen vill man ha något som släcker törsten, kanske inte den mest optimala ölen att dricka idag alltså. Hur som helst, aromen är ganska obefintlig, lite jäst och lite sött kan man dofta. Smaken är inte så fyllig som jag tänkt mig men rätt frisk och lite knäckig med rätt tydliga honungstoner. Eftersmaken är ganska anonym men en liten frisk beska ligger kvar på tungan.

Fullers ESB

Detta var en helt okej öl, men inget jag kommer minnas och säkert inte köpa mer än om jag kanske skulle brygga nått liknande.

Jag ger den 5/10 i betyg.
Karin ger den 5/10 i betyg.


lördag 10 juli 2010

Dugges Bollox!

Var och köpte lite öl jag inte provat innan på systembolaget igår. Dags att prova den första, nämligen Dugges Bollox! Brun färg lite dimmig, ganska liten skumkrona. Aromen är ganska anonym med citrus och grästoner. Smaken är söt och fruktig, lite knäckig och citrustoner som sedan klingar ut i en intensiv beska som sitter kvar länge på tungan.

Dugges Bollox!

Dugges gör bra öl, något dyra för en studentplånbok men det är helt klart kul att lyxa till det ibland och testa lite dyrare öl. Jag är inte jätteimponerad av detta ölet, men hade ganska höga förväntningar. Dugges Celebration är den godaste ölen jag druckit från Dugges hittills. Denna ölen är helt klart intressant men når inte riktigt upp till att vara en klockren IPA.

Jag ger den 6/10 i betyg.

Början på en ny kula.

Nu är i princip mitt förråd av råvaror slut och det känns som att en fas för Chubbs Nanobryggeri har kommit till sitt slut och att en ny kula kommer påbörjas. 6 öl, 2 glögg och 2 vin har bryggts. Ölbryggandet har gått från nästan enbart extrakt till de senaste två ölen som har varit All Grain, det vill säga inget maltextrakt har använts. Jag har gått från att brygga själv till att få mycket hjälp av Christofer som har satt sig in bryggprocessen och vid senaste bryggningen gick vårat samarbete väldigt bra. Det är otroligt mycket lättare att vara två när man brygger, dels blir arbetsbördan halverad men framför allt så har man någon att diskutera med och bolla idéer till.

Där Chubbs Nanobryggeri står nu så är ambitionen och viljan att brygga goda och intressanta öl större än vad utrustningen klarar av. Jag vill såklart fortsätta med helmaltsbryggning och jag skulle vilja skala upp batch-storleken lite. Som det är nu kan vi få ut ca 10 liter öl vid helmaltsbryggning och kanske 12-13 vid extraktbryggning. Det finns två anledningar till att jag vill skala upp storleken, för det första så när man bryggt ett väldigt gott öl så känns det väldigt lite med 10 liter, dvs 30st 33cl's flaskor ut från varje batch ungefär, det går åt väldigt fort eftersom man vill bjuda alla man känner som är intresserade av den hembryggda öl vi producerar. Den andra anledningen är att råvarorna till lite större batcher inte skulle kosta mycket mer än vad råvarorna till våra 10 liters batcher kostar. Malt är billigt, det som kostar är jäst och humle. Den jäst vi använder till 10 liter skulle räcka till minst 15-20 liter också. Större batcher skulle innebära att vi gjorde av med mer humle per batch vilket medför att vi inte får så många slattar av humle som ligger i frysen och tappar kvalitet. Hur stora batchar skulle jag då vilja göra? Jag vill nog satsa på 15-17 liter per batch, det blir då tillräckligt med öl för att kunna bjuda generöst utan att känna att ölen tar slut för fort.

Så för att kunna göra den här uppskalningen så behövs framför allt en större kastrull, jag funderar på att investera i en 24liters kastrull. Och för att kunna kyla ölen tillräckligt fort, det kommer bli en omöjlighet att kyla en så stor kastrull i dishkon, så kommer en kylslinga behöva köpas eller byggas. Det lutar starkt åt det senare alternativet, jag och Christofer har funderat rätt länge på hur man skulle kunna bygga en kylslinga med en ganska tajt budget och det lutar åt att vi bygger en inom snar framtid, synd att kopparör är fruktansvärt dyra!

På kunskapsfronten så är det framför allt mäskningsprocessen som jag behöver göra en research på. Det känns som detta är svagaste länken på våra bryggdagar, jag har inte jättekoll på hur olika moment under mäskningen och lakningen påverkar den färdiga ölen. Och på senaste bryggdagen så blev vårat utbyte endast 53% vilket är väldigt lågt! Dock berodde nog detta på att våran termometer ballade ur. Hur som helst, det är på detta området som jag måste skaffa mig mer kunskap.

Så vad är planerna att brygga framöver? Det har blivit mycket IPA bryggt på senaste, jag är sugen att testa lite nya stilar. Vi har ju ingen tillgång till kyl så vi kommer få hålla oss till överjästa öl. Som det ser ut nu så är det tre öl jag är sugen på att brygga inom snar framtid:

Porter: Har inte bryggt någon riktigt mörk öl än, funderar på en riktig smakbomb till porter och har funderat på tillsatser som ekspån, vanilj, kaffe eller rom.

Oktoberfestöl: Brygga ett öl för att hålla en oktoberfest. Försökta brygga så billigt som möjligt men ändå få rätt mycket smak. En riktigt ljus single hop ale med en liten del socker. Jäst på antingen torrjäst eller uppodlad jäst.

Cascadian Dark Ale: Eller black IPA, beroende på vem man frågar. Detta är en ny och het stil inom hembryggarvärlden just nu, en svart öl med massor av humle men utan de rostade tonerna som vanligtvis finns i mörka öl.

Jag skriver detta till ljudet av ett vattenlås som bubblar på högvarv, om några dagar är det dags att tappa om Paul IPA på sekundärjäsning och troligen torrhumla en del. Vad tror ni om en kombination av Fuggle, Cascade och lite Amarillo?

torsdag 8 juli 2010

Kaosbryggning av Paul IPA!

Ojoj, det blev lite krångel idag! Har äntligen fått ölen i jästunnan och städat upp allt, men det var rätt mycket som gick lite snett. Men jag ska börja från början.
Idag efter jobbet kom Christofer hem till mig för en planerad bryggkväll. Det som skulle bryggas var Paul IPA, döpt efter bläckfisken Paul som är grym på att spå utgången i tysklandsmatcher. Jag börjar med att presentera receptet så som det blev efter lite tweakande, första missen i dagens bryggning var att jag hade missbedömt mängden av några ingredienser som fanns hemma:
Info
Batch Size: 10 liter
OG: 1051
Boil Size: ~9liter
Est Color: 16.1EBC
Est Bitterness: 67.7 IBU
Est Alcohol by Volume: 5.0%

Malt
2.60 kg Pale Ale Malt
0.11 kg Crystal Malt 140EBC
0.10 kg Carared.
0.15 kg Strösocker, tillsatt vid 5min kvar av koket.

Humleschema
First Wort Hop - 5g Pacific Gem
30min - 20g Fuggle
10min - 22g Northen Brewer
5min - 25g Pacific gem

Torrhumling: Inte bestämt än, uppdaterar här när det är tillsatt.


Humlegivorna uppmätta och klara!

Jäst
Jäst propagerad från Fullers Indian Pale Ale. Förkultur, 8dl.

Mäskning
60min runt 66°C
Tillsatte 9 liter vatten och höll det runt 66°C i 1h.

Mäskning 1h vid 66°C, råkade bli 67°C i början

Jag håller koll på lakvattnet.

Lakning
Höjde temperaturen till -okänt-, termometern pajade den visad att temperaturen gick ner 3° när vi tillsatte 1liter kokande vatten, miss nummer två. Vi satsade i alla fall på runt 72°C. Vi återförde första litern vört och sedan tappade vi ut ungefär 3 liter och tillsatte FWH-humlen och började värma dessa 3 liter. Samtidigt hällde vi på 3 liter näst intill kokande vatten i mäskkärlet och om man vågar lita på att termometern kom igång igen så hamnade vi på runt 74°C efter omrörning. Vi lät detta sitta i 5min innan vi återförde första litern och tappade ut resten av vörten.

Första lakningen, med FWH!

Här kommer vi till miss nummer tre, våran kastrull blev full! Och detta innan vi tappat ut all vört. Vi fick köra en liten 3 liters kastrull på sidan där vi tappade ut de ca 2 liter vört som fanns kvar i mäskkärlet. Tog även över lite av FWH-humlen till den lilla kastrullen.

All vört fick inte plats i kastrullen! 2 liter fick kokas på sidan i en mindre kastrull.

Kokningen
Kokningen gick ganska smidigt, förutom att vi glömde gjort rent filtret till spisutsuget. Så det bildades massor av vatten från all förångad vört som sedan droppade ner i kastrullen när vi glömde torka av filtret stup i kvarten med hushållspapper. Vid 30min hade vörten i båda kastrullerna reducerats till den grad att vi kunde hälla i vörten från den lilla kastrullen i den stora. Vi fyllde även på 2 gånger med kokade vatten efter detta för att hålla konstant nivå i kastrullen. Vi tillsatte strösockret tillsammans med sista humlegivan, dvs när det var 5min kvar av koket.

Massor med humle efter 5minuters given

Kylning
Kylningen gick smidigt, kylde med kallvatten och isklampers i diskhon. Vi kylde bara till 30°C eftersom vi skulle späda till 13 liter trodde vi.

Efter kylningen silades humlen bort

Övrig Diskussion
Nu kommer vi till dundermiss, miss nummer fyra. Jag hade räknat med fel effektivitet i mäskningen, vi brukar ligga på 60-65% och jag hade råkat räkna med 75%. Så ett planerat OG på 1051 för 13liter kunde vi glömma, vi fick dra ner på volymen till 10 liter. Vi spädde och mätte OG 3 gånger tills vi hamnade på just 1051 som var vårat mål.
Efter att vi spätt vörten till önskat OG så vispade vi rejält med en balongvisp för att syresätta vörten och sedan tillsatte vi förkulturen på ca 8dl med jästen jag propagerat från 3 flaskor Fullers Indian Pale Ale.

Förkulturen tillsätts

Så vad ska man säga om dagens bryggning, det blev massa kaos, brukar alltid skriva ner massor med exakta mängder av saker man tillsätter under t.ex. mäskningen eller lakningen. Men eftersom så mycket saker krånglade idag och det blev en hel del höftning, framför allt när termometern la av så blev det nästan ingen info om bryggningen nerprintad idag. Sen blir jag lite orolig när termometern hoppar ner 3°C när vi tillsätter 1liter kokande vatten, hur rätt var vi i temperatur innan? Visade termometern rätt då? Det kan ha varit helt åt skogen i temperaturer under hela mäskningen! Måste köpa en till termometer så att man har nån slags referens. Samma sak borde jag kanske göra med hydrometer, tänk om den jag äger är felkalibrerad!
Nu till mer pinsamheter, vi brukar ju ligga runt 60-65% i effektivitet, jag har räknat lite nu efteråt och kommit fram till att vi nog låg på 53% effektivitet idag. Kasst!
Men men, lite positiva saker får man väl klämma ur sig. Christofer börjar få bra koll på bryggprocessen detta är tredje ölen vi brygger tillsammans. Vi arbetade bra som ett team idag och bryggningen tog ca 4.5h och eftersom vi båda var duktiga att diska hålla undan under bryggningens gång så kändes arbetet ganska lätt ändå, när jag tidigare bryggt själv är jag helt slut efter en bryggdag. Bonus var att vi på dessa 4.5 lyckades käka våfflor och finn crisps med!

Christofer på våffelpaus!

Det finns två saker som jag känner att begränsar oss väldigt mycket just nu, det första är att jag måste få bättre koll på mäskningsprocessen. Min teoretiska grund är ganska vag här och det är extra viktigt att få bättre kontroll på detta nu när vi har börjat köra All Grain istället för Partial Mash, det vill säga vi använder oss inte av något maltextrakt längre. Den andra saken som begränsar oss är att vi bara har en 10liters kastrull. Det finns planera på att uppgradera till en kastrull på 19-23 liter men först måste vi bygga en kylslinga för att kunna utnyttja en större kastrull, det skulle helt enkelt inte gå att kyla den mängderna i diskhon.

Under bryggningen smuttade vi självklart på vårat hallonveteöl!

Så, om några dagar när jäsningen avtar kommer ölen tappas om på sekundärjäsning med lite torrhumling, troligen i form av fuggle, kanske cascade och några få gram amarillo som finns hemma. Detta ölet har trots alla kaotiska felsteg på dagens bryggning potential att bli en riktigt god IPA! Så jag ser fram emot att om några veckor få provsmaka första flaskan av Paul IPA.

tisdag 6 juli 2010

Brewing TV och Hallonölen

Jag tänkte passa på att rekommendera Brewingtv (http://www.brewingtv.com/) för er som har lyckats missa denna underbara webshow. Skönt med bryggvideos som är filmade i hög upplösning och med hög kvalitet på materialet, till skillnad mot dem youtube-klipp jag tidigare ögnat igenom. Jake Keeler och Micheal Dawson gör ett bra jobb som hosts för showen och jag har fått massor av inspiration av de 9 episoder som hittills publicerats. Jag hade egentligen tänkt skriva om Brewingtv innan men jag väntat lite eftersom det för några dagar sedan trillade in två brewingtv-tshirts i brevlådan, se bilden nedan.


Brewingtv fans!

Nu till dagens huvudhändelse: Jag och Christofer premiärsmakade en varsin flaska av Flykten, våran amerikanska hallonveteöl. Jag har ju nämnt tidigare att våran IPA inte jäst tillräckligt med kolsyra än och att jag är lite orolig över hurvidare denna kommer utvecklas till en bra öl eller inte. Så det var med en lättnad vi öppnade första flaskan av hallonölen med ett rejält pys! Ännu än lättnads suck när vi hällde upp ölen på glas och fick en rejäl skumkrona.

Flykten, Amerikansk hallonveteöl.

Nu till hur ölet kändes. Aromen var hallon och mycket hallon såklart, väldigt frisk och syrlig arom. Smaken syrlig, nästan lite åt lambic hållet. Lite tunn smak men lyftes fram av kraftig kolsyra. Ingen alkoholsmak alls lös igenom, är endast 4% alkohol. Det var faktiskt ett riktigt gott öl, har inga referenser att jämföra med då jag inte druckit något öl alls med hallon i men jag är helt klart nöjd med hur ölet blev. Har fått många kommentarer av vänner att jag är lite smått galen när jag berättade om planerna att brygga ett hallonöl så det känns rätt bra att ölet blev riktigt bra. Jag och Christofer kunde dock konstatera att det som saknades lite var eftersmaken, smaken dog ut ganska fort. Om vi brygger detta öl igen så kanske man antingen kan öka på smak eller bitterhumlegivan lite eller testa med en riktigt veteölsjäst och inte en alejäst som vi använde denna gång. För att sammanfatta det hela så är jag riktigt nöjd med ölen, passar nog riktigt bra varma sommardagar.

måndag 5 juli 2010

Propagera Jäst 4

Nu är det snart dags för bryggdag! Två dagar kvar för att vara mer exakt. Så det är högt tid att väcka jästen till liv igen. Jag kokade 110g maltextrakt med 3dl vatten i ca 5min och sedan kylde jag detta snabbt i diskhon med kallvatten och några kylklampar. Ekolven med förkulturen åkte ut ur kylskåpet, jästen hade flockat sig rejält på botten. När vörten var kyld tillsatte jag den till ekolven och skakade om kraftigt.

Sedimenterad jäst

Kylning pågår

Totalt sett har jag nu en volym på ungefär 8dl och på en höft uppskattad borde OG ligga på ca 1050 efter att jag tillsatt vörten idag. Detta får nu jäsa ut i rumsteperatur under två dagar och förhoppningsvis finns det tillräckligt med pigga jästceller för att jäsa 10-12 liter öl om två dagar!

Försöker lösa upp jästen

söndag 4 juli 2010

Jag lever

Det har varit lite tyst från mig här på bloggen på senaste. Anledning? Nytt sommarjobb och fotbollsvm. Nu börjar ju det sistnämnda tyvärr gå mot sitt slut men det ger mig mer tid att skriva här i alla fall.
I bryggeriväg har det inte hänt så mycket. Smakade på IPA'n som jag och Christofer bryggde och den är fortfarande dåligt kolsyrad och inget skum samt den smakar lite sött, börjar bli lite orolig att den inte ska orka jäsa kolsyra. Vore väldigt konstigt om den inte gjorde det, är runt 5% alkoholhalt, använde ett helt paket torrjäst till 10 liter, ska räcka till minst 25 liter. Jag ger den några veckor till, sen gråter jag.
Jag har införskaffat nya ölglas, vilket jag velat ha länge. Har inte haft några glas jag riktigt gillat att dricka öl ur, har ofta använt vinglas.

Nytt ölglas, från Åhlens.

Det första glaset är det som syns ovan, köpte två st på Åhlens. Kostade inte många kronor, är väl ingen höjdarkvalitet men jag gillar verkligen formen och känslan när man håller dessa glas i handen.

Indirekta loppisfynd

De andra glasen jag fixat hittade min Mamma och min syster på en loppis efter att jag givit dem beskrivning på vilken typ av glas jag var ute efter, se bilden ovan. Dessa glasen är riktigt sjysta! Lite synd att det står "HITAB industriteknik" på dem, men det gör inte så mycket. 4st glas för 20kr! Måste köpa nån belgisk öl och testa dricka ur dessa, känns som det borde sitta som ett smäck!
I övrigt så har jag den uppodlade jästen från Fullers IPA i kylskåpet som väntar på bli bryggd på. Förhoppningsvis får jag, med hjälp av Christofer tummen ur och gör en öl på de rester utav malt och humle som jag har hemma. Har ett recept på g som jag tror kommer bli riktigt bra, blir ytterligare en IPA eftersom jag har rätt mycket humle hemma som jag vill använda upp innan den blir gammal. Tänkte även eklagra och torrhumla denna öl. Jag slänger upp receptet här när jag känner mig nöjd med det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...