tisdag 31 augusti 2010

Besök på Ölrepubliken

Igår var nog första gången jag besökt Ölrepubliken, fd Delerium, utan att prova en öl jag inte haft förut. Karin hade haft tenta och vi firade av detta med lite käk och öl. Maten var inte lika bra som tidigare gånger vi ätit där, min fish and chips var hyfsad men Karins burgare var snustorr och inte alls särskilt god. Jag hade sett fram emot dem asgoda klyftpotatisarna dem brukar ha men istället fick vi rätt standard pommes, inte alls imponerad.

Vad som dock var gott och som jag blev imponerad av var ölen vi drack. Vi började med en Oppigårds Amarillo Spring, shit vad god denna öl är! Jag provade ju en flaska som lagrats sedan i våras för ett litet tag sedan och efter att ha druckit denna färsk på tapp så är kontentan att Amarillo ska drickas färsk! Förövrigt så är det riktigt roligt att Oppigårds tänker ta in denna öl i sitt ordinarie sortiment året runt.

Oppigårds Amarillo

Den andra öl som vi drack blev en Dugges Celebration, denna hamnade nog lite i skymundan när man hade druckit den fenomenala Amarillon innan! Men det är helt klart ett riktigt gott öl som jag kan rekommendera, jag har ju druckit den förut och ville prova den igen vilket redan det är ett gott betyg.
Dugges Celebration

Till sist så måste jag bara tillägga att Ölrepubilken är ett riktigt trevligt ställe och att jag verkligen gillar deras satsning på att ha ett varierande utbud på tapp. Finns ett rätt brett utbud på öl på tapp, (rätt brett? jämfört med andra pubar så är det ett gigantiskt utbud) och när man besöker puben med ganska stora intervall mellan sina besök så finns det alltid en uppsjö med nya öl som man aldrig smakat att välja mellan på tapparna.

onsdag 25 augusti 2010

Belhaven Wee Heavy

Idag blev det till att testa en Belhaven Wee Heavy som jag läst en del gott om faktiskt. Jag blev besviken, detta var ingen bra öl alls. Ska försöka beskriva ölen lite, den dofta typ inget lite sött kanske. Smaken var söt, rund med lite smörkola med en eftersmak av diskmedel. Var en konstig smak rakt igenom ölen som inte alls föll mig i smaken. Genomskinlig flaska med, vet man ju som hembryggare att det är den värsta synden man kan författa sig med!

Rätt kass öl.

Jag ger den 3/10 i betyg.
Karin ger den 6/10.

måndag 23 augusti 2010

Bryggradio, på svenska!

Thomas Fransson är ju en välkänd profil för alla som hänger på forumet på humle.se, där har han så länge som jag bryggt varit en av de forumskribenter som skriver riktigt mustiga och informationsrika inlägg som har varit till stor hjälp för mig och jag kan tänka mig även för många andra hembryggare.
Hur som helst så har han tillsammans med Hugo Forss startat upp en bryggradio som är på svenska! Riktigt härligt initiativ och engagemang! Jag gillade verkligen dem första två avsnitten där Svante Ekelin intervjuades, man får som relativt ny hembryggare en riktig ögonöppnare när han berättar om hur det var att brygga på den tiden när det knappt fanns hembryggning eller microbryggerier överhuvudtaget i Sverige. Kanske ska varna att det blir lite väl flummigt/nördigt ibland men det är helt klart värt att testa lyssna på och se om det är nånting som faller en i smaken!

Avsnitten hittar ni på:
http://bryggradio.com/


söndag 22 augusti 2010

Oppigårds Amarillo Spring

Det här är en av mina absoluta favorit öl och jag har sparat några få flaskor från i våras. Nu när Oppigårds gått ut med nyheten att det tänker ta in denna öl som ordinarie sortiment året runt, under namnet Amarillo, så tänkte jag att det var dags att prova en flaska till.

Oppigårds Amarillo Spring

Tänker inte skriva om smakerna i ölen då jag njöt fullt ut istället för att försöka analysera. Hur som helst är detta en riktigt god öl som ni borde prova så fort ni får chansen.

Här kan ni läsa vad jag tyckte om ölen förra gången jag smakade den.

måndag 16 augusti 2010

Omtappning av Oktoberfest Ale

Jag glömde att uppdatera bloggen om förra lördagens bestyr. Det var nämligen så att vi tappade om våran Oktoberfest Ale till sekundärjäsning. Det hade jäst på bra och den häftigaste jäsningen var avklarad.

Jag och alen.

Det hela gick smidigt, vi har bra rutin på omtappning och rengöring/desinfektering nu så det går väldigt mycket snabbare att göra än omtappning nu mot vad det gjorde vid de första batcherna.

Ölen innan omtappning.

Vi tog även ett smakprov på ölen i och med omtappningen och smaken var som jag minns fruktig, ganska "klar" i smaken med lite toner av citrus. Mycket kommer dock hända med smakerna under sekundärjäsning ,kolsyrejäsning och flasklagring. Nått som inte var klart dock var ölen i sig, den var väldigt grumlig. Detta är lite oroande för jag kan inte minnas att en av mina öl varit såhär grumlig vid omtappning. Lite ironiskt är även att detta är första gången nånsin som Protafloc har använts i koket. Men ölen klarnar förhoppningsvis under sekundärjäsningen.

Grumlig men god.

Oktoberfest Alen omtappad och klar.

Corona Maltkross

Kolla vad jag var och hämtade på ett utlämningsställe idag, en corona kvarn! Egentligen är det en majskvarn men det är rätt populär bland hembryggare att använda den som maltkross. Jag tänker använda den till specialmalter så att jag kan ha ett lager med olika hela specialmaltsorter och krossa dem på bryggdagen. Hel malt håller mycket längre än krossad, eftersom minsta påsen med malt man kan köpa är på 1kg, vilket ofta är mycket mer än vad jag använder av varje special malt till en batch öl, så kommer köpet av maltkrossen göra att jag kan brygga mer varierande öl utan att ha massor av specialmalt som ligger och blir gammal. Jag kommer fortfarande köpa basmalten (pale ale malt eller pilsnermalt oftast) färdigkrossad. Tror inte det är så roligt att stå och krossa stora mängder malt med denna kross och resultat ska enligt vad jag läst inte heller bli lika bra som med en riktig maltkross av valsverkstyp.

Jag och min maltkross.

lördag 14 augusti 2010

Första provsmakningen av Paul IPA

Så då var det dags för ett sådant tillfälle man väntar på! Dags att provsmaka våran Paul IPA för första gången. Jag och Christo delade på en flaska och vi kan konstatera att den var riktigt god. Det var rikligt med kolsyra och en helt okej skumbildning. Jag kommer med en mer detaljerad analys av ölet vid ett senare tillfälle. Kan säga lite kort att den hade en behaglig beska som låg kvar länge i munnen och aromen var fruktig med ton av någon krydda vi inte kunde sätta fingret på, denna krydda kunde även kännas i smaken. Hur som helst var den lyckad! Något som inte märktes i aromen var torrhumlingen vilket jag tyckte var konstigt, vi hade ändå torrhumlat ganska mycket (15g Fuggle, 2g Amarillo och 14g Cascade till 10 liter).

Paul IPA

onsdag 11 augusti 2010

Sierra Nevada Torpedo

Dags att jag skriver lite här om en av mina favoritöl av dem som finns lättillgängliga på systembolaget, nämligen Sierra Nevada Torpedo Extra IPA. Det är landskamp, träningslandskamp i och för sig men väldigt roligt att kolla på ändå, framför allt med en ny tränare och Zlatan tillbaka. Hur som helst, vad passar inte bättre till en landskamp om inte en av ens favoriter till öl?
Sierra Nevada Torpedo Extra IPA

Vad kan man säga om ölen då? Aromen är grymt fruktig, ingen av den där gräsigheten som är rätt vanlig i IPA. Smaken är fruktig, lite söt men utan den där knäckigheten som är rätt vanlig i denna typen av öl och den har en perfekt balanserad beska. Det finns en hel del grapefrukt i smaken och beskan är sprudlande, sprudlande kanske inte är rätt ord men beskan bärs upp av kolsyran och ger nästan en läsklik effekt. Färgen är även riktigt imponerande och speglar rätt bra hur ölen smakar. Skummet drar lite åt det orangea hållet.

Öl och fotboll, rätt bra kombination.

Jag ger den 9/10 i Betyg.

Den får verkligen ett högt betyg som inte många öl förtjänar, har druckit denna ett par gånger nu med så jag vet att jag inte kommer bli besviken och undra vad tusan jag tänkte när jag gav den så högt betyg nästa gång jag smakar den.

måndag 9 augusti 2010

Kort om drycker som provsmakades under lördagens bryggning

När vi hade bryggdag i lördags så passade vi även på att provsmaka några öl av varierande sort och prisklass. Nu var det ju två dagar sedan så det blir bara kortfattat om varje öl.

Nils Oscar Harvest Ale
Minns faktiskt inte smaken på denna så mycket, måste väl vara ett ganska dåligt betyg? Det var en helt okej ale som jag minns den men verkligen inget som stack ut eller inbjöd till smaksensationer. Hade nog väntat mig mer.
Nils Oscar Harvest Ale

Dugges 1/2 Idjit
Ojoj! Porter i min smak! Massor av kaffetoner! En av de godaste porter jag smakat, jag var riktigt impad. Måste få tummen ur jäsröret och ta och brygga min första porter.

Dugges Avenyn Ale
Denna öl var riktigt fruktig, ungefär samma smak som Närke Slättöl. Massor med persika i smaken. Jag var impad av denna öl med, riktigt gott med den stora fruktigheten. Blir lite sugen på att brygga en klon, Chinook står som humle i denna öl med, kan det vara den som ger persikatonerna tillsammans med en stor andel vetemalt? Någon som vet vilken jäst dessa öl är bryggda på?
Jag avnjuter en Dugges Avenyn Ale.

Samuel Adams Honey Porter
Usch, sötsliskigt! På tok för söt porter för min smak. Den gick ner men mer än så var det inte.

Sierra Nevada Torpedo IPA
Inte första gången jag dricker denna öl och inte första gången jag blir nöjd. Riktigt god IPA.

Maredsous 8
Roligt att få poppa iväg champangekorken! Minns inte smaken så mycket på denna mer än att den var helt okej och att den smakade som en typisk belgare.
Maredsous 8 med korken redo för en lufttur över Olofshöjd.

söndag 8 augusti 2010

Bryggning: Oktoberfest, single hop ale.

Igår var det dags för en bryggdag igen! Detta är första ölen som vi brygger hemma hos Christofer, detta pga att jag ska flytta om ett litet tag. Det är ju skönt att slippa flytta med flera kilo öl då.
Vad bryggde vi då? Det är en öl som vi tänkt servera på en oktoberfest, en single hop ale. Här kommer receptet:

Info
Batchsize: 20L
Biolsize: 2 x 10 L.
Estimated OG: 1055
Uppskattad Alkholhalt: 5,3%
Färg: 10.3 EBC
Bitterness: 25 IBU

Malt/Extrakt
5kg Pale Ale Malt
0.5kg strösocker, tillsattes när 20min var kvar av koket.

Jäst
2x Safale US-05.

Humlegivor
45g Styrian Goldings Bobek - 60min
25g Styrian Goldings Bobek - 30min
15g Styrian Goldings Bobek - 20min
15g Styrian Goldings Bobek - 5min

Mäskschema
63°C - 60min
1x satslakning ~73°C 5-10min.

---------------------------------------

Vi fick lite problem igår, det började med att vi skulle testa så att spisen klarade av att koka 20 liter vatten. Det gjorde den inte. Så vi bestämde att dela upp ölet på 2x10liter, så vi fick mäska två gånger och koka två gånger. Så vad vi gjorde var att dela alla mängder på två och gjorde i princip två öl som vi blandade i en jäshink.
En del av vår setup.

Det andra problemet som hände var att vår termometer var paj, visade 33°C på kallt kranvatten. Drygt, fick köpa en ny på Ica Focus som kostade 160kr och var ungefär av samma kvalitet så den kommer säkert inte hålla länge.

Mäskning pågår.

Första mäskningen gick bra och vi lakade ner i en jästunna så vi kunde hålla koll på mängden. När vi gjorde andra mäskningen var jästunnan upptagen av första delen av ölen och kastrullen har ingen gradering så vi fick höft på hur mycket 10 liter var. Vi lyckades pricka exakt 10 liter efter koket så det var väl inte så tokigt, men detta är något som vi måste tänka på vid kommande bryggningar att om vi lakar direkt till kastrullen har vi ingen koll på volymen ut.
Christo håller koll på kylnigen.

Detta är första bryggningen vi genomför med den nya kastrullen på 36 liter. Nu hade vi ju som sagt problem med att spisen inte klarade av att koka 20 liter vatten men annars gick det riktigt bra med denna kastrull. Vi kunde köra med locket på hela koket utan att oroa oss för att det skulle koka över och vi fick ett riktigt rullande kok. Helt klart bättre än den gamla kastrullen.
Jag (Tobias) övervakar koket.

Kylningen med kopparspiral var ett nytt moment för oss. Vi har ju som ni kanske vet nyligen byggt en kopparspiral som vi fick testa idag. Det gick riktigt bra! Vi tog inte tid men jag uppskattar att vi kunde kyla från kokande vört till 20-24° på ungefär 15min. Riktigt bra och skönt att slippa hålla på med vattenbad.

Kylning pågår.

När vi kylt klart första 10 literna så förde vi över vörten till en jästunna och tillsatte all jäst (2x torrjäst safale US-05) och rörde om lite. Jästen vill dock inte lösa sig helt men vi lät den vara till nästa 10 liter skulle tillföras och då löste den upp sig helt.
Jästen löste inte upp sig ordentligt.

Att göra två gånger 10 liter var verkligen inget att rekommendera, det blev en sjukt lång bryggdag och viss utrustning blev upptagen från första batchen osv. Så med de andra 10 literna blev väldigt mycket höftande. Vi glömde mäta OG osv.
20 liter öl på jäsning!

Hur som helst så när vi kylt klart den andra delen av ölen så överförde vi den till tunnan som höll första delen av ölen och rörde om lite. Nu har vi alltså 20 liter utav denna single hop ale som förhoppningsvis kommer bli en riktigt ljus, lite smått fruktig och blommig öl med lätt beska. Den ska som sagt avnjutas på en oktoberfest i oktober!

Här kommer lite bilder från bryggningen:

Humlegivorna uppgvägda och klara.

Jobbigt att ta reda på all malt.

Vi provsmakade lite öl under bryggningen, riktigt roligt med champangekork!

Christo övervakar mäskningen.

Lakning i full gång.

Förbereder kvällens grillning, whiskeymarinerad fläskfillé.


fredag 6 augusti 2010

Det kom ett paket (efter många om och men)

Idag fick jag vara med om en rätt otrolig situation. Jag hade ett paket som var på väg från humlegården och jag höll under arbetsdagen koll på spårningen av paketet och allt verkade frid och fröjd när status var "Under Distribution". När sedan meddelandet: "Ej levererat, mottagare ej anträffbar" kom upp började jag ana ugglor i mossen.

Jag ringde naturligtvis upp Schenker som var fraktbolaget jag valt att använda mig av när jag beställde från humlegården. Hemsidan var lite rörig så jag lyckades komma till fel avdelning men blev snabbt kopplad till kundtjänst. Här blev jag bemött av vad som lät som en tant med ganska kraftig brytning, nu kommer jag inte riktigt ihåg alla detaljerna från telefonsamtalet men ska försöka beskriva det så bra som möjligt. Jag började med att berätta mitt ärende, att jag funderade vad som hade hänt där när det står att "mottagaren ej anträffbar". Hon sa då att dörren varit låst, jag förklarade att dörren är låst och att vi inte har någon portkod eller porttelefon utan använder oss av aptusbrickor men att dem hade fått mitt telefonnummer så dem kunde ju ha ringt. Hon sa då att buden inte hade telefoner, detta låter helt skumt tycker jag hur tusan gör dem om dem behöver kontakta varandra om t.ex. en adress visar sig vara fel? I alla fall, så var det nånstans här när jag ifrågasatte varför ingen hade ringt mig som hon blev sur och näst intill aggressiv.

Jag frågade hur dem hade tänkt lösa så att jag får mitt paket nu och hon sa att dem skulle köra ut imorgon istället. Jag sa att samma sak kommer ju hända då att dem inte kan komma in i porten, den är inte mindre låst imorgon. Hon sa då att det var mitt problem och att hon kunde ge mig ett spann på 4 timmar inom vilka dem skulle leverera. Jag förklarade då att jag kan ju inte behöva stå utanför min lägenhet i 4 timmar och vänta på att paketet ska komma! Då sa hon att dem kunde ändra så att paketet skickas till närmsta utlämningsställe. Jag tyckte väl ok fine, om det inte går att lösa på något annat sätt så fungerar väl detta men då vill jag ha pengar tillbaka för tjänsten hemleverans som jag betalat för, jag kommer inte riktigt ihåg nu men det kostade ju runt 100kr extra. Detta kom inte på frågan och vid det här laget var hon riktigt sur. Hur som helst försökte jag lägga fram att det är deras skyldighet att leverera paketet till mig men hon tjatade på med dem två lösningarna som jag nämnde tidigare. Jag började bli riktigt arg och fick hålla mig för att inte tappa fattningen och röja att jag var arg när jag för femte gången förklarade att jag inte tänker stå och vänta fyra timmar utanför lägenheten och att jag vill ha pengar tillbaka om jag måste använda mig av en billigare tjänst.

Nu till det komiska, det slutade med att hon sa att det var många i telefonkö och att hon inte hade tid med mig mer så nu fick det bli att hämta paketet på närmsta utlämningsställe utan att få pengarna tillbaka. Och så la hon på luren!!!

Jag kunde knappt tro att det var sant, gick och tog en kopp kaffe med mina arbetskamrater och sedan ringde jag upp det första numret jag fått och berättade att jag kände mig riktigt illa bemött. Hon som jag fick prata med då sa nått i stil med, "bröt hon? då var det --namn--", verkade som jag inte var den första som blivit illa bemött av denna människa. Stora frågan är ju varför hon ens har det jobbet? Hon ursäktade sig och lät ganska förvånad när jag berättade hur jag blivit bemött. Hon berättade att dem hade kört ut sista körningen för dagen och undrade om jag behövde paketet i helgen och det behövde jag ju eftersom vi planerat brygga i morgon. Hon sa att hon skulle återkomma och när hon sedan ringde upp efter någon timme hade hon fixat en extern budfirma som körde hem paketet till mig nu efter jobbet trots att det kostade rätt mycket extra sa hon.

Hur som helst, jag lärde mig att det lönar sig att inte vika ner sig utan ringa och ligga på igen när man blivit illa bemött och vet att man själv har rätt.
Efter mycket om och men, paketet kom fram!

Nu till paketet! Jag har köpt en 36 liters kastrull från humlegården! Den är tung som fan och känns som riktig kvalitet! Ska bli skönt att slippa ligga på gränsen till att det kokar över hela tiden, har ju haft en 10 liters kastrull innan. Detta bäddar också för att jag kan göra stora batcher om jag vill med. Förutom kastrullen så fanns det lite småplock + ingredienser för morgondagens bryggning i paktet.
Innehållet i paketet
Detta är vad paketet innehöll:
  • 36liters kastrull med lock
  • 5 kilo pale ale malt, krossad
  • 2 påsar torrjäst Safale-US05
  • 100g humle, Styrian Golding Bobek, pellets
  • 50g Protafloc
  • en liten flaska Star San
  • 2st jäsrör med gummiringar till
  • 1 påse (250st) kapsyler, guldfärgade.
Kastrullen i all sin prakt!

torsdag 5 augusti 2010

Sierra Nevada Bigfoot

Då var det äntligen dags! Efter att ha läst om denna ölen på nästan alla ölbloggar jag följer så var det nu dags för mig att provsmaka den! Som jag skrev förut är det extra roligt att få testa denna då det ett tag verkade som att jag skulle bli utan flaskor av denna, men efter att ryktet om att fler flaskor skulle komma in visade sig vara sant och en heroisk inköpsinsats av Christofer så har jag nu fyra fulla flaskor och en upphälld flaska i min ägo.
Måste börja med att säga att denna är den mest hypade ölen jag sett lanserats här i Sverige på den relativt korta tid jag varit ölintresserad. Jag brukar alltid bli lite skeptisk till saker som får en sån här otrolig hype, mest för att det visats sig vara rätt bra att gå in med en relativt negativ inställning (framför allt när det gäller hypade filmer) så att man kan bli positivt överraskad.

Sierra Nevada Bigfoot

Okej, nog med diskussion. Vad tyckte jag om ölen? I aromen känner jag russin, jäst, mogen banan och en svag antydan till svartvinbärsgodis. Det doftar verkligen mycket och det är rätt svårt att urskilja enstaka dofter, men överlag kan man säga att den doftar väldigt sött med dem toner jag nämnde. Smaken är alkoholstark, på ett bra sätt, sen smakar det mycket russin och rätt snabbt kommer en uns av lakrits och man kan kanske känna en liten antydan till en smak av russinen som blir kvar på botten när man druckit glögg. Allt detta blommor sedan ut i en eftersmak av Fudge, smörkola och nybakta vaniljkakor.
Sierra Nevada Bigfoot
Riktigt god och intressant öl! Roligt med en öl som tar ut svängarna rejält. Som sagt det är en riktig smakbomb! Jag delade denna flaska med min flickvän och det var ungefär lagom mängd av denna öl. Helt klart så förtjänar denna öl sin hype, det är svårt att få tag på öl av denna karaktär på systembolaget!

Jag ger den 8/10 i betyg.
Karin ger den 8/10 i betyg.

YES!!! (Sierra Nevada Bigfoot)

Kolla vad jag har fått tag på! 5 flaskor Sierra Nevada Bigfoot! Jag skrev ju tidigare att jag försökte få tag på några och ryktet att det skulle komma in fler flaskor i veckan visade sig vara sant. Jag jobbade tyvärr men som tur var så var Christofer ledig och var så pass sjyst att han åkte ner på systemet och fixade några flaskor var till oss även om han inte alls var lika peppad som jag på denna ölen. Sjukt roligt, är lite sugen att prova en flaska rätt snart!
Sierra Nevada Bigfoot

onsdag 4 augusti 2010

Humlebilder!

Jag fick lite bilder som min syster tagit på de två humleplantorna som min mamma har planterat och skött om. Man ser helt klart att den planta som står vid en husvägg och har mycket att klättra på mår bäst! Det verkar dock inte bli några kottar i år, är ju första året så det är inte så konstigt.
Northen Brewer

Perle, sett från sidan.
Perle, sett framifrån.

tisdag 3 augusti 2010

Bygge av Kylspiral

Idag var det äntligen dags att påbörja bygget av den, av mig och Christofer, sedan länge påtänkta spiralkylare av kopparmodell. Vi har fått väntat ett tag på att Clas Ohlson skulle få in det kopparrör som vi beställt, kopparöret vi använde är 5 meter långt, 10mm i ytterdiameter, 8mm i innerdiameter och plastisolerat.
Prytlarna vi använde idag.

När vi började skala av plastisoleringen från kopparröret fick vi lite smått ångest, det gick jättesegt och vi fick försökta snitta och tälja av plasten. När Christo sedan kom på tekniken att låta kniven glida längs kopparen så blev vi genast lättade. Det var bara tälja en skåra längs hela röret och sedan bara trycka bort plasten.
Bra teknik gjorde att röret var skalat på några minuter.

Vem gav Christo knifen?!

Färdigtäljt, efter detta var det bara att trycka bort resten av plasten.

När vi skalat av plasten så sågade vi av kanterna på kopparöret som var ihopnypta av någon anledning. Vi satte sedan in en stödhylsa i varje ände för att förhindra att kopparröret ändrar form när slangklämmor sedan ska spännas åt runt röret.

Färdigskalat kopparrör.

Ändarna på röret kapades.

Det vi gjorde sedan var att bocka röret runt en kastrull som hade diametern 24cm. På detta viset formade vi en hyfsad spiral, det var dock lite svårt att få ändarna på röret att gå rakt uppåt utan att riskera en för skarp böj på röret.
Röret bockas runt en kastrull.

Tyvärr så hade Clas Ohlson slutat att sälja slangkopplingar till kökskranar, anledningen till detta enligt butiksbiträdet var att folk kopplade in diskmaskiner och fick vattenläckage vilket ledde till försäkringsproblem. Hur som helst surt för oss som bara vill kyla lite vört. Så kylaren blev faktiskt inte klar idag, vi saknar alltså något sätt att koppla kylaren till kökskranen som håller tätt under ganska högt vattenflöde. Sedan var den bit trädgårdsslang vi fått av Christofers far lite kort men vi kan nog klara av att använda den lite kort och sedan uppgradera längden på slangen lite senare.

Halvfärdig kylspiral!

måndag 2 augusti 2010

Besvikelse

Så jag var på väg ner på stan efter jobbet med ett leende på läpparna, hade siktat in mig på systemet och två öl som släpptes idag. Sierra Nevada Big Foot och Avery New World Porter men hade även tänk köpa en flaska av några av dem andra nyheterna. Hur som helst jag kom in på systemet och såg hyllorna eka tomma där dessa två öl skulle ha stått. Fråga en i personalen och han sa att dem tagit slut första timmen efter öppningstid. Jag hörde även ett rykte på systemet att det skulle komma in fler öl i veckan, men dessa kommer ju antagligen vara slut redan innan jag hinner sluta jobbet vid 16-17 på kvällen. Surt som fan.

Frågan är ju hur ölen kunde gå åt så fort? Jag har aldrig hört talas om nått massivt tryck vid ölsläpp så jag funderar på om det inte är ölfantaster som vet om att dessa öl är populära och passar på att hamstra på sig ett rejält antal flaskor. Vore intressant att veta hur många de som köpte upp ölen köpte i snitt var.

Hur som helst riktigt surt, jag har länge velat testa sierra nevada big foot!

söndag 1 augusti 2010

Humla folköl?

Jag och min gode vän KG hade köpt lite folköl för att förgylla vårat musikskapande igår kväll, vad vi inte tänkte på var hur lite folköl smakar efter att man druckit en IPA innan. Så vi fick den briljanta idéen att försöka instant humla våra folköl. Sagt och gjort, vi tog några cascade pellets och stoppade i en varsin te-sil och fyllde upp glasen med folköl. Första glaset märkte man ingen skillnad alls på, humlen var fryst och och ölen iskall så antagligen hann den humlen inte tina upp och reagera med ölen.

Extrahumlad folköl

Andra glaset blev det faktiskt lite humlesmak på men blev massor av småbitar av humelgrums som läckte ut ur silen så det blev mer som att dricka folköl med humlegrums i som smakade riktigt beskt.

Summan av kardemumman, det fungerade inte som vi tänkt oss och folkölen var godare utan humlingen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...