fredag 31 december 2010

Näst sista flaskan av tvåan

Den andra ölen jag bryggde fick namnet tvåan, det är en IPA bryggd med Cascade, Northen Brewer och Fuggle. Den är "lated hoped", dvs mesta delen av humlen är tillsatt på slutet av koket. Malten som används var till största del ljust spraytorkat maltextrakt och sedan pilsnermalt, pale ale malt, och caraaroma. Denna ölen var så mycket godare än den första ölen jag bryggde och det var riktigt längesedan jag öppnade en flaska så jag kan faktiskt inte avgöra om den var fantastisk när den var färsk eller om det mest berodde på att jag var så himla nöjd med den då.

"Tvåan"

I alla fall, det visade sig att det stod två flaskor av denna hemma hos mina föräldrar. Julen till ära delade jag den näst sista flaskan av denna öl med min mor.

Om vi börjar med utseendet så var ölen riktigt grumlig, lite mörkbrun färg på ölet. Skummet var något gulaktigt. Aromen vittnar om sitt forna jag men har tappat en hel del, man känner den typiska IPA aromen med citrus och barr. När man sedan smakade på ölet så upptäckte man hur mycket beska som har tappats tillsammans med andra smaker, man känner dock fortfarande citrusen och någon frukt jag inte riktigt kunde sätta fingret på, kanske var det persika. Eftersmaken inföll med en liten liten beska.

För att summera, så vittnar detta smakprov på att ölen varit riktigt god en gång i tiden. Inget fel på ölen nu, den var faktiskt god nu med, men man önskade att smakerna varit intensivare när man sippade på den.

När den allra sista flaskan öppnas vet jag inte, kanske nästa jul?

onsdag 22 december 2010

Tappning av äppelglögg, etiketter och provsmakning av julöl

Blir ett litet snabbt inlägg som uppdatering om vad som har hänt på senaste. Jag har haft tentaperiod därför har det varit lite tyst på bloggen. Igår fixade jag och Christofer lite med bryggeriet iaf.

Först och främst, julölen smakades av. Den har nu fått namnet Midvinterale och den smakade bra. Den hade kraftig fruktig arom, smaken var ganska lätt och man kände eklagringen ganska väl. Det är ingen fyllig mastodont öl utan den är designad för att passa till julbordet och det tror jag att den kommer göra! Har testat den med pepparkaka och med sill och potatis, båda funkade väldigt bra. Kryddorna kunde man inte känna i varken smaken eller aromen, fast dem kanske finns där och gör ölen bättre. Får hoppas på det. Färgen var rödaktig och perfekt för en julöl! Ölen fick även etiketter som min polare Magnus var snäll och printade och skar till.

Julölen, den ser lite mörkare ut på bilden. Den är mer rödaktig i verkligheten.
Etiketterna påklistrade, det tog sin lilla tid.

Sak två som vi fixade med var att tappa äppelglöggen på flaska. Tappade bort bottensatsen och kryddorna, sötade med 2kg socker som vi kokade upp med lite vatten. Sedan åkte glöggen ner i flaskorna som vi desinfekterat i ugnen 1h på 120°C. Korkar åkte i och etiketterna åkte på. Som sett smäck, kommer passa perfekt i jul! Vi smakade naturligtvis på glöggen med, den är väldigt långt ifrån traditionell glögg, mindre kryddig och mindre söt. Dock är den väldigt god! Kanelen och kardemumman har satt smaken tillsammans med äpplena, vaniljen verkar ha försvunnit i mängden.

Bottensatsen och kryddorna avskiljes.

Glöggen åker ner i flaskorna.

Etiketterna påklistrade och klara.

Kommer lite mer bilder efter jul, man såg inte etiketterna så jättebra i de bilder jag tagit.







söndag 5 december 2010

Amylases vinterölsträff 2010

Igår var jag och flickvännen på Amylases vinterölsträff här i Göteborg. Måste börja med att tacka för ett riktigt trevligt arrangemang! Fick prova många hembryggder och det ger massor av inspiration till fortsatte batcher!

Det var många öl som var bra, kommer naturligtvis inte ihåg hur alla smakade nu. En sak som jag tyckte var lite tråkigt var att det var inte så många av ölen som man verkligen kände att dem passade in på temat vinteröl fast dem var såklart väldigt goda ändå!

Jag röstade på följande öl:

1. Drakens Mörka Ale - En helt klockren black IPA, föll mig verkligen i smaken och jag måste nog brygga min första batch av denna ölstilen rätt snart. Denna vann även hela träffen.

2. Black in the U.S.S.R III - Denna var smakrikast på träffen, en imperial stout som hette duga!

3. Vinter IPA - Riktigt fruktig och trevlig IPA.

Några öl som var riktigt bra men inte riktigt nådde upp till top 3:
Mistel DRA
Drakens Vinterporter
Digital IPA
Jolly Good Porter


Blev faktiskt lite sugen att ställa upp i en tävling någon gång, har dock problemet att jag oftast inte brygger mer öl 12 liter åt gången. Har inte heller någon fatanläggning vilket gör det hela lite jobbigare men det är ju helt klart genomförbart med flaskor.

lördag 4 december 2010

Bryggning: Porter

Idag hade ständiga bryggassistent Larsson tagit ledigt och jag fick brygga själv med lite assistans från min flickvän. Det gick sådär. Det här är historian om en imperial porter som blev en vanlig porter. Tror jag.

Vi kan väl börja med receptet:

Batch Size: 12 liter, blev 10.5liter
OG: 1060
Est. IBU: 42

Malt
2kg Pale Ale Malt
1kg Munich I
0.4kg Carabohemian
0.3kg Caraamber
0.2kg Havregryn, som jag rostat själv
0.1kg Crystal 100 EBC
0.4kg Pale Chocolate Malt
0.1kg Black Malt

Humleschema
60min - 5g EKG
30min - 30g EKG
10min - 10g Chinook, 10g EKG

Vattenbehandling
0.7 tesked Bikarbonat - Mäsken
1.4 tesked Kalciumklorid, 33% - Mäsken

Jäst
Wyest Irish Ale, 1084

------------------------------------------

Började rätt tidigt på dagen med att lägga Pale Chocolate malten och Black malten i en kallmäskning. Rörde ut malten med 1 liter kallt vatten i en skål och det fick stå medan jag fixade med lite andra saker innan själva bryggdagen började.

Kallmäsk.

När bryggdagen väl kom igång var det dags att krossa rätt mycket malt. All malt utom pale ale malten var hel och behövde därför krossas. Jag tycker det är rätt svårt att få ett bra avstånd på coronakvarnen och det blir ofta antingen för smuligt eller för mycket hela korn.

Jag fick veva en hel del.

Rymmer precis 1 kg malt i kvarnen.

Jag mäskade i 90 minuter, temperaturen låg på 68°C vid start av mäskningen och vid slutet hade den sjunkit ända till 65°C. Valde dock att inte höja temperaturen under mäskningen denna gången. Mäskade med 8 liter vatten till 4 kg malt, temperaturen låg på nästan 80 grader innan jag rörde ut det med malten och för en gångs skull hamnade inte temperaturen för lågt.

Innan laknigen tillsatte jag kallmäsken till mäsktunnan och lakade ut med 11 liter vatten vid 78°C.

De mörka malterna åkte i mäsktunnan precis innan lakningen.

Recirkulerade några liter, blev rätt klart sedan.

Jag checkar om refraktometern fungerar, är osäker.

Lakning pågår.

Jag kokade sedan i hela 90 min för första gången, brukar annars koka i 60 min. Första 30 min kokades utan humle, bittergivan åkte i vid 60min. Spädde även med 1 liter kallt vatten vid 60min då det kokade bort rätt mycket. Efter koket så kyldes vörten rätt snabbt med kylslingan, den är guld värd!

Humlen uppvägd och klar.

Kylning pågår.

Nu kommer vi till det tråkiga, för det första fick jag bara ut 11 liter istället för 12. För det andra så mätte inte hydrometern och refraktometern samma utan det skiljde 5 prickar. Lite jobbigt för nu vet jag inte vilken jag ska lita på. Blir till att göra lite mätningar på sockerlag i veckan.

Det andra tråkiga var att jag hamnade så sjukt långt under det OG jag hade siktat på. Jag trodde jag skulle hamna runt 1079, istället hamnade jag på 1060 och det trots att jag hade kokat ner vörten till 11 liter istället för 12 liter som jag siktade på. Det ger mig en effektivitet på ca 50% vilket är helkasst med andra ord.

Nu luktade och smakade grönölet väldigt gott men det blir ju inte det öl jag siktade på, blir snarare en vanlig porter istället för en imperial porter. Jag måste verkligen se över min mäskprocess och se vad jag kan förbättra.

Mäter OG på två olika sätt och får olika resultat. Surt.


För att sammanfatta bryggdagen så tog den oändligt lång tid. Dels för att jag mäskade 30min längre än vanligt och kokade 30min längre än vanligt. Det var även mycket mindre smidigt att brygga ensam, behövs nästan fyra händer vid bryggning.

Förhoppningsvis blir det ju ett väldigt gott öl och jag får glömma vad det var jag satsade på. Blir det bra så är jag ändå nöjd, är min första riktigt mörka öl jag brygger och har nog en hel del att lära mig. Innan nästa bryggning får jag ta och studera mäsktekniker noggrannare och försöka hitta vad det är som gör att mitt utbyte blev så pass lågt som det blev.

Den obligatoriska jästunnan är fylld bilden.

onsdag 1 december 2010

Dricker en Diskant

Ölen Diskant bryggde jag för 6 månader sedan, det är en öl som har svajat upp och ner när i betyg för mig. I början trodde jag faktiskt att denna öl var helt misslyckad och att jag skulle behöva dumpa hela batchen. Tur att jag inte gjorde det.
Diskant, eklagrad IPA.

Har precis lämnat in en stor rapport i skolan och är så värd en hembryggd man kan bli. Diskant är en eklagrad IPA med gotländsk rökmalt, humlad med bara Pacific gem. När jag häller upp den får jag börja vicka glaset för att skummet inte ska svämma över. Det som slår mig är hur klar denna ölen har blivit, kristallklar! Det har den inte varit innan och det har aldrig någon av mina andra öl varit. Riktigt trevligt med andra ord!
Kristallklar!

Aromen är fruktig och rökig, lite så man börjar associera till slaget gräs och gamla hus målade med falu rödfärg. Smaken är först frisk, fruktig och gräsig. Sedan kommer en hel del röktoner i eftersmaken och även en liten aning till alkohol, ölet är ju på runt 6% så det är ju inte helt konstigt.

Sammanfattningsvis har detta blivit ett gott och väldigt annorlunda öl men det som fascinerar mig mest är att det blivit helt kristallklart!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...