måndag 20 juni 2011

Mottagning av studentsaisonen

Jag tror att de flesta i min släkt inte har smakat en hembryggd öl innan, förutom de som smakade min julöl i julas då. Har dom smakat någon innan så är det antagligen en misslyckad ölsats. Skulle tippa på att 99% av de som var på min systers student har pripps blå eller ekvivalent som första val. Nu drar jag rätt medvetet alla över en kam, men med den förutsättningen så var jag ganska nervös när jag tog med min studentsaison som jag bryggt till min systers student.
Enda glaset med öl som fastnade på bild!

Så det var väl ingen större entusiasm som infann sig när folk fick reda på att jag hade med mig en hembryggd öl. Men de flesta verkade rätt så positiva och smakade och många verkade tycka om det! Framför allt bland de lite äldre i sällskapet fick ölen många bra kommentarer och vissa verkade näst intill förvånade att man kunde brygga gott öl hemma!

Något tråkigt var det att vi inte hade plats i att kyla ölen i kylskåpet så flaskorna fick stå i en kylväska med isklampers vilket gjorde att merparten av jästen virvlade upp och ölet blev väldigt mycket mer grumligt än vad det borde vara. Grumlighet är något som inte brukar gå hem bland de som inte är så insatta i öl men det var ingen som kommenterade på det negativt den här gången! Till och med min pappa vågade tillslut smaka på ölen efter alla bra kommentarer, annars brukar han säga att minsta lilla grumlig öl gör att han får ont i huvudet.

Saisonen funkade klockrent till maten som var pastasallad, potatissallad, grillad kyckling och grillad fläskfillé. Min syster lyckades spara undan 3st flaskor och jag har nog 5-6st kvar här hemma som ska få lagras ett litet tag innan jag smakar nästa gång.

torsdag 16 juni 2011

Provsmakning av Tomodachi

Tomodachi, den här ölen som jag och min vän KG bryggde för ett tag sedan och som det är så svårt att kategorisera, har provsmakats idag. Vad ska man egentligen säga att det är? Jag benämner den kanske imperial black cacao-IPA, men efter att smakat den idag så vet jag inte riktigt om det är rätt benämning. Men oavsett hur vi klassificerar denna öl så är en sak säker, den blev väldigt lyckad!
Tomodachi

Vi häller upp en rätt så grumlig mörk öl som har en vackert röd ton, framför allt när den hålls emot en ljuskälla. Skummet är otroligt finmaskigt gulaktigt, sjunker sakta och en del ligger bestämt kvar under hela provsmakningen. Tror det är det krämigaste skummet hittills på någon av mina öl!

Doften är förvånansvärt fri från humle, trots massa sen humle i koket och torrhumling, istället sniffar vi banan, punchpraliner, jord, lada och halm. Intressant lär jag säga! I smaken finner vi först lite kaffe och lite choklad, fast bara lite! Ölet är rätt så beskt men det finns nästan ingen efterbeska alls! Vi smakar också lite tallbarste och "skogsbös". Jag är lite besviken att vi inte fått mer humlesmak och lite förvånad över att ölet inte känns mer beskt, teoretiskt sett skulle ju ölet ha 119 IBU! Kan inte heller säga att jag känner av kakaon och vaniljen, men den kanske finns där och bidrar till t.ex. den lilla chokladen man känner och punch pralinen som fanns i aromen? Man hade kanske kunnat önska sig lite fylligare kropp, inte sötare utan bara lite mer munkänsla.

Istället är ölet väldigt lättdrucket, beskan är väldigt välbalanserad och avsaknaden av efterbeska gör att ölet blir farligt lättdrucket. Man känner inte någonstans i smaken av de 8% alkohol som ölet faktiskt har!

Som helhet är jag väldigt nöjd med ölet, det blev inte riktigt vad jag förväntade mig men det blev ett riktigt gott öl! Tror att några veckor till på flaska kommer göra ölet ännu bättre, ett öl på 8% borde kräva lite mer lagring tycker jag. Nu återstår bara att sätta på etiketter på detta och sedan bjuda bekanta för att få mer omdömen!

måndag 6 juni 2011

Provsmakning och etikettfixande av studentsaisonen

På fredag är det dags för studentsaisonen att skina! Då ska den nämligen serveras på min systers studentmottagning! Det var i förrgår dags att kvalitetssäkra ölen och idag har jag "klistrat" på etiketterna med mjölk.

Om vi börjar med hur ölen smakade och såg ut:
Studentsaisonen
Utseendet var riktigt najs tyckte jag, ett riktigt stort skum blev det som ni ser på bilden! Brukar i vanliga fall ha lite svårt med skummet, framför allt innan ölet lagrats lite så var lite nervös. Är föresten alltid nervös om det ska vara kolsyra eller inte när jag knäcker första kapsylen, har ju haft en batch som vi fick hälla ut för att den inte jäste kolsyra... Men det pös rejält när jag öppnade denna, tur! Färgen var kanske lite mörkare än vad jag hade tänkt mig fast det är fortfarande en väldigt ljus öl, bilden visar lite mörkare än vad ölet är i verkligheten med.

Aromen var likt de saison jag testat innan (läs saison dupont och de saison som fanns på SM i år) lite kryddigt, lite "belgare" och nästan lite skinka! Smaken var också väldigt saisonaktig, denna jäst satte verkligen sin prägel på ölet! Väldigt torrt öl med lite kryddig ton, lite citrus kanske och även i smaken lite lite skinka (fast på ett bra sätt!). Jag är över lag väldigt nöjd med detta ölet, kanske att alkoholen kom igenom lite i smaken på ett lite otrevligt sätt men inget som störde allt för mycket. Det problemet skulle säkert försvinna med lite lagring, men ölet kommer serveras om en vecka så det kommer nog kännas lite då också. Hoppas att folk kommer uppskatta detta ölet lika mycket som jag gör, jag är lite orolig att folk kommer tycka det är lite för torrt och lite "surt" kanske. Men jag tror torrheten kommer funka ypperligt till mat!
Etiketter printade och cuttade!

Min gode vän Magnus hjälpte mig att printa etiketterna på det tryckeri på skolan som han jobbar lite på. Extra nice att han cuttade till dem med, jag hatar verkligen att sitta med sax och försöka klippa rakt...

Fäste etiketterna genom att pensla på mjölk, har gjort det tidigare och det funkar riktigt bra och man slipper knöla till etiketterna med limstift. Blev rätt snyggt tycker jag:
En färdig flaska

Etiketten
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...