måndag 28 november 2011

Partyfat

I lördag var det äntligen dags att testa mitt 5 liters partyfat för första gången! Det kändes ganska nervöst när vi tryckte igenom tappkranen och började tappa, men allt gick bra! Först kom det bara skum, typ de första 3-4 glasen men sen blev det riktigt bra! Glömde fota någons glas under kvällen men det var riktigt fin skumkrona på ölen. Kanske att kolsyran var lite låg, jag kanske borde investera i en "plopp" med säkerhetsventil så jag inte behöver vara orolig att överkolsyra ölet eller ha sönder fatet. En kolsyrepatron räckte till att tömma fatet. 

Jag är rätt såld, kommer nog köpa några till fat så kan man tappa en del av ölen man brygger på minifaten för fest och resten på flaska för att spara längre.

Intressant också att ölet i fatet, 8ps pulse saison, smakade något annorlunda jämfört med den flaskade versionen. Tyckte den på fatet var något fruktigare men lite mindre "clean" i smaken. Kanske att den flaskade är mer stiltypisk citrus/peppar-aktig medan att peppar tonerna inte alls framkom från fatet.

torsdag 24 november 2011

Julöl 2011

Det har varit dött på bloggen ett tag, jag har varit sjuk och sedan jobbat massor så det har inte blivit mycket bryggande eller öldrickande. Alltså inte så mycket roligt att publicera här. Men i lördags så hände det, årets julöl bryggdes om än väldigt sent! Den baserar sig på förra årets julöl, framför allt maltkompositionen. Precis som förra året är det en öl som är tänkt att drickas till julbordet, därav låg beska. Ett kryddpepparkon och en liten bit kanel slank ner i koket precis som förra året och ska förhoppningsvis framhäva smakerna som brukar finnas på julbordet men inte kännas särskilt mycket i ölet. Använde också den lilla lilla skörd av humle som min mamma och mormor skördat! 

Dagen till ära hade jag fint besök i bryggeriet, Ben som ni nog känner igen vid det här laget hjälpte till och Samuel var med på sin första bryggdag. 

Samuel och Ben väger och krossar malten.
Här kommer receptet:

Info
Batch Size 11 liter
OG 1055
Est. Color 40 EBC
Est. Bitterness 24 IBU
Est. Alc. 5.4 %

Malt etc
2.4 kg viking pale ale malt
0.2kg viking Crystal 100
0.07kg Black Malt
0.2kg Mörkt Muscovado socker

Humleschema
60min - 5g simcoe
30min - 5g simcoe
15min - 17g perle och 23g magum, båda hemodlade.

Jäst
Wyeast London Ale III

Här kommer lite bilder från bryggdagen
Ben och Samuel jobbar på.
Perle odlad av Mamma.
Recirculerar vörten. 
Jag ger tummen upp för fläkten!
Humlen och kryddorna uppvägda. 
Härligt kok med hel humle!
Den obligatoriska jäshinken är fylld-bilden.

onsdag 2 november 2011

Smakar en 50 Gbaud American Amber Ale igen


Dags att provsmaka en flaska av 50 Gbaud American Amber Ale igen. Det var nu nästan exakt en månad sedan den tappades på flaska. Det pyser till rejält när jag öppnar flaskan, ölet är grummligt och ganska mörkt brunt med lite små röda toner. Skummet är ganska krämigt och ligger kvar typ en centimeter i glaset. Aromen är ganska humlig, lite söt. Känner lite persika eller passionfrukt men ingen jättearombomb. Ölet är ganska lättdrucket, lite svårt att sätta tummen på vilka smaker det är jag känner. Lite persika eller passionsfrukt tycker jag mig känna och någon tallaktig eller nästan lite koda kanske. Till skillnad från förra flaskan jag testade så har denna fått mycket mer kolsyra och kroppen är ganska balanserad. Ölet klingar ut i en ganska stor beska, Karin tycker att ölet är lite surt men jag kan inte riktigt hålla med. Hoppas inte så är fallet för då kanske det håller på att bli dåligt. Nu är jag i alla fall mer nöjd med ölet än innan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...