torsdag 29 december 2011

Summa Summarum av 2011

Nu är det inte långt kvar till ett nytt bryggår börjar, planerna inför det nya året är många och stora. Men innan vi kikar på nästa året tycker jag att vi ska ta en tillbakablick på det året som varit. Vad bryggdes och hur blev det?


Totalt blev det 8st öl, de bryggdes som ni ser i figuren ovan. Under sommarmånaderna blev det uppehåll, jag har ingen kyl och temperaturen var hög i lägenhet. Plus att det är så mycket annat man vill hinna med på sommaren. Anledningen att det inte blivit fler än 8 öl är nog mest för att det är så tråkigt att tappa ölen på flaska, själva rengöringen av flaskor är sjukt tråkigt. Hoppas brygga lite fler öl det kommande året. Planen är då att tappa rätt mycket på 5 liters partyfat. Snittet på 0.67 öl per månad känns lite lågt!

Om vi kollar till hur många inlägg jag skrivit per månad så ser det ut som i grafen ovan. Det går upp och ner helt enkelt, precis som med bryggandet. Ibland har jag mer tid över och ibland är intresset större medan ibland får jag dippar. Att det skrivs lite på sommaren är väl mest för att jag inte bryggt något alls då och att jag ägnat mig åt andra saker än just bryggintresset då. I snitt skrev jag 7,4 inlägg per månad eller 1,7 inlägg i veckan! 

Tänkte skriva väldigt kortfattat om varje öl jag bryggt i år i följande stycke.

Kiwi Pale Ale
Kiwi Pale Ale
Årets första bryggd blev en pale ale med endast humle från nya zeeland, närmare bestämt Riwaka och Rakau. Maltkompositionen var simpel, mestadels pale ale malt och lite caraamber. Jästen var uppodlad från en flaska sierra nevada pale ale, enda ölen detta års om jag brygggde med jäst propagerad från flaska.
Till en början var ölet ganska bra, men det tappade väldigt fort karaktär. All humlearom och smak försvann väldigt fort! När jag smakade den senast var den nästan lite dammig i smaken.

Tomodachi
Tomodachi Cacao-IPA
Well, denna öl var inget jag planerade att brygga. Det var en spontanbryggning utan dess like! Men en OG på 1081 är det den största öl jag bryggt hittills. Det är alltså en mörk IPA med kakao och vaniljstång i koket. Resultatet blev en vackert mörkröd öl med otroligt krämigt skum. Ölet blev mycket mindre beskt än vad jag förväntat mig, men det var nog bara bra för ölet är riktigt gott. Jag sniffade punchpralin och lada, banan och halm! Det smakade krämigt med choklad och kaffe ackompanjerat av tallbarste och "skogsbös". Ska smaka en flaska av denna öl snart och se hur den lagrats!





Studentsaisonen
Studentsaisonen
Nästa öl blev sista ölen innan sommaruppehållet. Min syster tog studenten och jag ville brygga en öl till kalaset. Jag ville ha något lättdrucket, somrigt och champagneliknande. Valet föll då på saison vilket jag varken hade bryggt eller smakat innan. En Saison Dupont inhandlades och ett recept knåpades ihop.
Första gången jag använde min nya favoritjäst, French Saison. Ölet blev humlat med amarillo och nelson sauvin för att få en frisk humling.
Ölet hade fantastiskt skum! Saisonaktig arom med kryddighet och skinka. Väldigt tort öl med citrus och peppar i smaken. Ölet blev väldigt uppskattat på studentmottagningen. Själv blev jag såld på saison! Finns bara några enstaka flaskor kvar av denna öl.
8.8ps Pulse Saison

8.8ps Pulse Saison
Som sagt, jag blev såld på saison. Efter sommaruppehållet var det dags att brygga två öl för att fira min civilingenjörsexamen. Fick hjälp av min kollega Ben som nu har bryggt två egna öl hemma varav den senaste blev riktigt god, kommer ett inlägg om den ölen inom snar framtid. Med denna öl ville jag upprepa succén från Studentsaisonen men det är ganska olika recept. Ville mest använda samma jäst igen. Slängde i lite lime och citronskal vid slutet av koket.
Resultatet av denna öl var den klaraste ölen jag någonsin bryggt. Ölet var väldigt friskt och "cleant", nästan lite som en lager med saison-touch. Citronen och limen kände man inte men den kanske fanns där. Blev otroligt nöjd med detta ölet!

50 GBaud American Amber Ale
50 GBaud American Amber Ale
Eftersom Ben ville lära sig brygga hemma och jag var nyfiken på hur resultatet skulle stå sig, så blev det nu dags att gå back to basics med en extraktbryggd! Ljust, medium och lite vete extrakt samt lite stöpta specialmalter. Amerikansk humle rakt igenom med citra, cascade, chinook och amarillo. Resultatet blev en öl med arom av passionfrukt, distinkt beska och rätt så bra kropp. Enda minuset jag kan se är att ölet är nå så fruktansvärt grumligt. Detta ölet har nog nått sin peak nu och merparten har redan konsumerats. Väldigt kul att det går att göra gott öl på extrakt!


Hemliga Hustomtens Hembryggd
Bryggde denna öl tillsammans med Martin från http://martinj.net/. Min första bryggning nånsin tillsammans med en annan hembryggare och jag lärde mig massa! Ölet var en amber eller kanske brown ale, bryggd med  en hybridjäst i lagertemperatur och kryddat med kanel och ingefära. Vi ställde upp med ölet på amylases vinterölsträff och det gick sådär, vi hamnade nånstans i mitten av resultatlistan. Jag var väldigt nöjd med ölet, hade jag haft kyl hemma hade jag nog bryggt något liknande själv med.
Hemliga Hustomtens Hembryggd

Mulder
Mulder
Denna öl står tyvärr fortfarande i jäshinken, har prioriterat bort att tappa den på flaska. Hoppas den inte är förstörd. Jag vill brygga upp lite rester och göra något mer galet öl. Det blev en öl med dinkelflingor i mäsken! Galet med humle, teoretiskt IBU på 155. Ska försöka tappa detta öl så snart som möjligt, vore kul att se resultatet!

Sir Väs, årets julöl. 
Sir Väs, Julöl 2011
Årets sista öl blev en julöl, baserad på förra årets succé men utan den fördömda ekspånen som enligt mig förstörde förra årets julöl, framför allt efter lagring. Första ölen nånsin brygger om. Resultatet blev riktigt gott. Använde humle vid slutet av koket som odlats av min mamma och min mormor, dock var det en väldigt liten mängd och humlen var nog inte riktigt mogen så det går inte att plocka ut smakbidraget.
















------
Det var allt om ölen som bryggdes iår. Tänkte jag skulle nämna något om Balrog Porter med, den bryggdes i december 2010 men flasktappningen skedde faktiskt i år. Detta är en av de öl jag bryggt som jag blivit riktigt nöjd med. Det är en porter med havregryn som jag rostade själv och med kallmäskade svartmalter. Tung söt arom med chokladigt rostiga toner. Smaken är relativt lätt och de rostade tonerna kommer först i eftersmaken. Någon hint av juliga kryddor finns där med. Ett väldigt gott öl som jag antagligen kommer brygga iår igen, fast kanske med något annorlunda maltkomposition. Använde tre olika karamellmalter, vilket kanske kommer ändras lite beroende på vad som finns hemma.
Balrog Porter
2011 var också året jag testade mitt första 5 liters party fat och blev helnöjd! Tror detta kommer spegla sig i mina bryggningar framöver då jag planerar att köpa några till party fat så att jag kan tappa en del av ölen på party fat och ha med och bjuda på. Givetvis kommer jag tappa en del av ölarna på flaska med så jag kan se hur ölen utvecklas över tid.
Partyfatet och en glad bloggare!
Jag uppgradera inte så mycket utrustning i år, har ett bryggsystem jag är relativt nöjd med just nu. Den största uppgraderingen var mitt inköp av en induktionsplatta vilket har underlättat mina bryggdagar nå otroligt. Jag kan nu få rullande kok utan att ha locket på. När jag kokade på spisen med locket på tenderade humlen att sätta sig på kanten och få dålig kontakt med ölet, jag tycker mig märka att de öl jag gjort nu med induktionsplattan har mycket mer distinkta humlesmaker vilket är nått jag saknat i mina humliga öl tidigare. Det är också sjyst att kunna koka på golvet då jag innan precis fått in kastrullen under köksfläkten, vilket gjorde att jag bränt mig flera gånger på ångan när man ska ta av locket. Det var också svårt att röra om i ölet innan. Riktigt bra uppgradering!
Induktionsplattan in action.
Jag läste en del bryggböcker 2011, Terry Fosters Pale Ale, Brewing Up a Business av Sam Calagione, Jamils Yeast (vilken jag inte läst helt än) samt Markowski's Farmhouse Ales. Dessa har antagligen gett mig en hel del inspiration till öl jag har bryggt och öl jag kommer brygga. Min favorit av dessa böcker är Farmhouse Ales som antagligen är anledningen till att jag bryggt 2 saisons i år och har en till saisonjäst liggande i kylen!
En av böckerna jag slukat i år.
2011 var året då första humleskörden från plantorna jag beställde 2009 kunde inkasseras. Plantorna har tagits hand om av min mamma, moster och mormor. Det var en planta hos mamma och en hos mormor som gav en liten skörd av små miniatyrkottar i år. Det var bara de från min mormor som faktiskt luktade humle! Hoppas att kottarna hinner bli mogna och lite större nästa år.
Humle hos mamma!
Allt har inte bara varit positivt dock, årets glögg blev totalt misslyckad. Den vägrade jäsa, testade till slut att slänga i vanlig bakjäst med men det började inte jäsa då heller. Tråkigt då jag har gjort en glögg varje år sedan 2008.

Men sådär negativt kan man ju inte sluta en summering av året! Jag tycker det har varit ett fantastiskt bryggår för mig, jag har lärt mig massor nytt om ölbryggning och jag blir mer och mer nöjd med mina öl. Det har varit fantastiskt kul att fått besök och hjälp i bryggeriet av Ben, Samuel och KG. Det var också kul att besöka ett hembryggeri, närmare bestämt hos Martin. Hoppas vi kommer brygga mer tillsammans! Vill också tacka min flickvän Karin som alltid stöttar mitt bryggande och hoppar in som bryggassistent när det behövs!

Då avslutar vi det här mastodontinlägget med en lista som sig bör!
Årets hembryggda öl: 8.8ps pulse saison.
Årets kommersiella öl: Yeti Imperial Stout.
Årets uppgradering: Induktionsplattan.
Årets nederlag: Glöggen.

Gott nytt år! Vi hörs nästa år!

måndag 26 december 2011

Julölen in action

Julölen verkade uppskattad på julbordet. I år verkade det som om släkten förväntade sig att det skulle smaka gott, förra året var det mer "det smakar ju öl, har du gjort det själv?". Själv tyckte jag att ölen passade riktigt bra till sillen. Kanske att den skulle vara lite mer smakrik för att funka perfekt till det kallskurna och de varma rätterna. 


Gör jag samma öl nästa år ska jag nog ta bort muscovadosockret och öka på med lite karamellmalt för att få lite mer kropp.

fredag 23 december 2011

God Jul!

Jag tänkte bara passa på att önska alla läsare en riktigt god jul! För att höja julstämningen lite postar jag en bild på den pepparkaksigloo jag och min syster spenderat en stor del av dagen på att tillverka. Ser ni skillnaden på sälen och isbjörnarna?
Pepparkaksigloon!
Imorn blir det andra gången nånsin jag kommer smaka min julöl och det blir till julbordet! Jävligt läskigt! Hoppas släkten gillar den! Jag smakade den för nästan en vecka sedan och då var den mot all förväntan god, det hade bara gått 2 veckor sedan flasktappning och då brukar mina öl inte alls vara bra. Hoppas ölen är ännu bättre nu, en vecka senare, och att den blir uppskattat till julmaten.

God jul!

tisdag 20 december 2011

Lite random pyssel, provsmak av förra årets julöl

Lite random pyssel idag. Börjar med slånbärslikören som blandades idag, hade hällt av spriten från bären och fyllt upp med socker runt bären för några dagar sedan och idag blandade jag den osötade spriten med sockerlösningen och silade bort slånbären. Det smakade riktigt sött och gott, lite kryddig nästan med massor med vanilj. Jag har aldrig smakat slånbär innan så vet inte om det är så slånbär brukar smaka! Men riktigt gott och lyckat var det, inget man dricker mycket av då det är rätt starkt och sött. Fin lila/rosa färg var det med! 
Slånbärslikören!
 Smakade även en julöl från förra året och blev ganska besviken. Aromen var lite syltad apelsin, kryddigt men också stall (på ett inte så bra sätt) och ek. Smaken var väldigt tunn men dominerades totalt av ekningen som smakar lite som gammalt stall. Lite belgisk smak fanns där med och kanske lite smörkola på slutet.
Ölet var dock helt klart vilket var häftigt. Dock så har den tappat massa karaktär och blivit helt dominerad av eken nu, den var helt klart bättre förra julen. Väldigt tråkigt då jag trodde denna skulle lagras väldigt bra!

Jag skrev när jag provade denna i april: "Nått som jag tänker på denna gången är att den smakar väldigt mycket mer ek än när den var färsk, vet inte om eksmaker kommer fram mer och mer av lagring?". Svaret på den frågan verkar vara ja, eksmakerna kommer definitivt fram mer och mer med lagring! Framför allt tror jag det är på grund av att andra toner dämpas med lagringen men att eksmakerna är ganska konstanta.
Midvinterale, förra årets julöl!
 Sedan satte vi dit etiketterna på årets julöl, Karin hjälpte till och "mjölkade" dit etiketterna. Så mycket smidigare än att använda limstift! Etiketten ser ni nedan, hoppas att släkten kommer uppskatta denna öl till julbordet. Det kommer jag göra i alla fall!
Karin "mjölkar" dit etiketter. 
Etikett till årets julöl


söndag 18 december 2011

Provsmakning av årets julöl (2011)

Dags att poppa första flaskan av årets julöl efter bara dryga två veckor på flaska. Kolsyra hade det blivit men det är inget jätteskum som lägger sig på ölen, det lilla skum som blir sjunker undan fort. Attans tänker jag, den är nog långt från färdig.

Men det smakar faktiskt bra, väldigt frisk och nästan lite torr ton. Lite små rostade toner i eftersmaken och lite engelsk jästig smak som jag har svårt att sätta namn på. Nästan lite stickande kolsyra på tungan! Ingen efterbeska. Aromen är ganska kraftig trots att ölet kommer direkt från kylskåpet, vilket kanske inte är så optimalt. Aromen är rund med lite banantoner och kanske lite mörka bär blandat med lite svagt rostade toner.

Jag är nöjd! Att dricka denna öl utan tilltugg är ingen uppenbarelse men jag tror detta ölet kommer sitta helt perfekt till ett mustigt julbord!

fredag 16 december 2011

Vinterölsträffen

Förra helgen var det vinterölsträff här i Göteborg som Amatörbryggarföreningen Amylase arrangerade. Det var väldigt många öl som ställde upp, hela 44 öl vilket jag tror är nästan dubbla emot förra året! Och mycket besökare kom, så många att det blev fullt och att folk fick vända i dörren. Vilket naturligtvis är väldigt tråkigt för dom som hade sett fram emot träffen men inte kom in.

Jag och Martin från http://martinj.net/ ställde upp med Hemliga Hustomtens Hembryggd som vi bryggde tillsammans hemma hos honom för många veckor sedan om ni minns. Det gick sådär för våran öl, den hamnade nånstans i mitten på placeringen. Men jag är inte så förvånad över det, dels så var den kryddad vilket gör den ganska speciell i smaken och sen så var det ingen öl med starka smakkomponenter som t.ex. en IPA eller en porter som har toner som står ut efter man smakat 20 andra öl innan. Men jag tyckte vi fick en hel del positiva kommentarer om ölen!
Jag och Martin smakar öl! Älskar att det ser ut som killen i bakgrunden står och sjunger opera!
Jag var redigt förkyld och hade svårt att njuta av de andra ölen tyvärr, så jag satsade inte på att smaka så många utan gick mest runt och plockade några. En öl som jag verkligen gillade var den IPA som Housepainter ställde upp med.

Det var väldigt trevligt med alla som kom fram och hejade och sa att dom följde bloggen, sånt värmer verkligen och ger mig glöd att skriva mer och oftare. Har ju varit lite dött här på senaste men jag ska försöka bättra mig!

söndag 4 december 2011

Tappning av julöl 2011

Idag var det dags att tappa årets julöl på flaska, väldigt väldigt sent! Har lite ångest att den inte kommer hinna bli färdiglagrad tills julafton. Hoppas den brittiska jäststammen är snabb på att mogna och pigg nog att jäsa kolsyra fort! 

Jag primmade med 6g socker per liter. Här kommer lite bilder: 
Desinfekterar kastrullen som jag tappade över ölen till genom att koka lite vatten som "ångar" sidorna av kastrullen.
Kokar sockerlagen. 
Ganska fast bottensats var det.
Ölen var väldigt klar och brunaktig. Smakade lite knäckigt men inte så mycket mer, alltid svårt att säga innan kolsyrejäsning om ölet blivit bra tycker jag. 
Flaskorna märkta och klara, X som i x-mas!

torsdag 1 december 2011

Slånbärslikör eller Slånbärssnapps

Jag gjorde för ett tag sedan början på vad som kommer bli slånbärslikör eller slånbärssnapps, beroende på hu det smakar. Jag var på Tyresö under allahelgon och där växte det slånbär, ett bär som jag aldrig riktigt vetat om att det existerat innan! Jag passade på att plocka en hel del. 

Bären fick åka in några dagar i frysen och sedan blandade jag några nävar bär med en flaska (70cl) brännvin special. Jag skakar på blandingen varje dag, får se hur det smakar när det närmar sig jul. Lutar nog åt att jag sötar upp den rejält och har det som likör snarare än snapps.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...