lördag 10 mars 2012

Bryggdag: Katlagrottan Brown Ale

Igår (fredag) så var det dags för en after work-bryggdag tillsammans med Ben. Efter en sväng förbi systembolaget och affären för att inhandla bryggdricka och bryggfika det vill säga. Vad skulle vi brygga då? Jag ville brygga upp lite saker jag har hemma för att sedan kunna starta på en ny kula, en skåprensare skulle bryggas med andra ord. En av de godaste ölen jag köpt på systembolaget på senaste är Höst Citra (aka Kama Citra) vilken har fått stått lite som inspiration för detta receptet, men det är långt ifrån någon klon. Med inspiration menar jag mest att jag ville brygga en riktigt humlad brown ale och det passade de ingredienser jag hade hemma ganska bra för. Eftersom jag inte riktigt hade tillräckligt med basmalt började jag fundera på vad jag kunde boosta upp OGt med, valet föll på lite rågflingor och melass. Det är ju inne med råg nu, fast jag har aldrig riktigt fallit för det men vi får se hur det blir i min öl. Melass har jag velat testa att brygga med länge. Jag tvingades köpa en 500 grams påse med centennial förut när jag väldigt gärna ville använda den humlen i min amerikanska IPA, det fanns nämligen inga mindre påsar inne på humlegården. Därför blev ölen single hop-humlad med just centennial, som enligt mig är en fantastisk humlesort! Funderar dock på att köra någon annan humle som torrhumling men vi får se. I övrigt var tanken att få till en rejäl kropp med massor med special B men mäska lågt (66°C) för att inte få ett sött öl. Carafa II'n hoppas jag ger en rund och chokladig ton till ölen utan att ge för mycket sträva/bittra rostade toner. Jästen blev kakan från min Vienna hybrid, dvs california lager. Här kommer receptet.

Katlagrottan Brown Ale
Batch Size: 12 liter (13 liter efter att jästen tillsats)
OG: 1068
Biterness: 48 IBU
Est.Color: 88 EBC
Est. Alc: 7.1%
Total mängd vatten (BIAB): 18 liter
Effektivitet: 68%

Malt och Extraktgivare
1.7kg Viking Pale Ale (43.6%)
1kg Vienna (25.6%)
0.5kg Special B (12.8%)
0.2kg Carafa II (5.1%)
0.2kg Rågflingor (5.1%)
0.3kg Melass (7.7%)

Humleschema
60min - 5g Centennial
20min - 10g Centennial
10min - 25g Centennial
5min - 25g Centennial
0min - 35g Centennial (flameout, fick ligga med ca 15min innan kylningen påbörjades)

Jäst
Kaka sparad en vecka i kylskåp av Wyeast California Lager.

Vattenjustering
Bikarbonat - 0.68tsk
Gypsum - 0.25tsk
Kalciumklorid (33%) - 2.64tsk

Här kommer lite bilder
Melassen. 
Ben krossar malt.
Mäskar in. 
Vattenjusteringen.
Nya verktyget i BIAB-setupen. Ett gigantiskt durkslag. 
Humlen! 100g totalt! 
Mörkt blev det! 
Rejäl mängd jäst! 
Kör wet t-shirt på denna ölen med för att hålla tempen nere så California Lager jästen blir glad!

Börjar få kläm på BIAB nu, nailade både volym och OG efter koket på pricken! I morse när jag vaknade hade det börjat jäsa smått. Har stora förhoppningar på denna ölen nu, luktade smått fantastiskt om koket. Vad tycker ni läsare, vad ska jag torrhumla ölen med? Har Centennial, Mt:Hood, Simcoe eller Willamette till hands. 

söndag 4 mars 2012

Tappning av Balrog Porter och Vienna Hybriden

Veckorna rasar fram just nu känns det som och det har blivit vår i luften. I ölbryggarväg har det hänt en del, jag har smakat på Mulder och blivit besviken men inte förvånad men har inte hunnit publicera det ännu. Ska försöka göra det under veckan som kommer. Helgens bryggarnyhet är dock att jag i helgen tappat både Balrog Porter 2012 och Vienna Hybriden på flaska/partyfat. 

Jag tror det blir lättast om vi tar det i kronologisk ordning. Balrog Porter tappades på lördagen, ett partyfat och 16 halvlitersflaskor blev det. Jag primmade ölen med 5,5g socker per liter till både fatet och flaskorna. Smakade lite på grönölet och det smakade förvånansvärt bra, en härligt rund mörk chokladig/rostad smak gömde sig där. Har stora förhoppningar på det färdiga ölet. Här är lite bilder från den tappdagen. 
Färdigbakat flaskorna tidigare på dagen
Desinfekterar fatet med starsan.

Flaskorna och fatet färdigtappade, gillar de svarta kapsylerna! 

På lördagen testade jag och Kairn även att baka surdegsbröd på färdig surdeg, vilket jag blev peppad på att testa när jag läste om det på den här ölbloggen. Resultatet blev helt okej, tog även ut en liten bit av surdegen för att försöka starta en ny batch. Får se hur det går.
Surdegsbröden. 
Sen blev det söndag och efter en stadig morgon/förmiddag i soffan med vasaloppet på tvn och blåbärssoppa i glaset blev det dags att tappa Vienna hybriden. Denna ölen primmades med 6.5g socker per liter. Det blev två partyfat och 15st flaskor. Ett av partyfaten "fathumlades" även med 5g mt:hood i en påse som Karin sydde till, sydde helt enkelt in humlen helt i sarita-tyg, se bild nedan. Ölet var väldigt ljust och provsmakningen på grönölet gav väl ingen vidare estimering till hur ölet kommer smaka, för det var inte så mycket smaker alls just nu. Vilket i och för sig är bra eftersom detta ska vara en lagerhybrid som är tänkt att vara väldigt "lättdrucken" eller ha hög hinkability som man brukar säga. Ingen smakbomb med andra ord. Om nån vecka får vi se hur det blev. Råkade även fumla i säkerhetsventilen till "pluppen" på partyfatet i ett av faten. Den första pluppen var kass och läckte så jag ville byta den och när jag försökte dra loss den så ramlade mittenbiten ner i fatet. Den får ligga kvar på botten, ingen idé att försöka få upp den. Hoppas dock den håller sig och inte börjar rosta eller ge smak till ölet. Vi kör lite bilder från tappningen med. 

Desinfekterar hink, hävert och partyfat. 
5g Mt:Hood. 
Humlen i den specialsydda påsen, på väg ner i partyfatet. 
Ljus öl som sagt.
Glömde ta fler bilder efter detta. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...