söndag 15 april 2012

Torrhumling av Katlagrottan

70g centennial åkte nyss i jäshinken där katlagrottan ligger och gottar till sig. Snart dags att tappa den på flaska!


Glöm nu inte tävlingen där ni har chans att vinna en flaska Tomodachi!

fredag 13 april 2012

Bloggen 2 år! (med tävling!)

Ja må bloggen leva! Idag är det två år sedan första inlägget på bloggen. Det känns både som en evighet sedan och som om det var igår. Innehållet på bloggen har ändrats lite över tiden, i början skrev jag en  hel del recensioner av öl jag drack men det låter jag nuförtiden över till andra bloggar där skribenterna är  bra mycket bättre än vad jag är på att beskriva smaker. Nu är det full fokus på hembryggning som gäller.
Under två år hinner man samla på sig mycket kunskap men det finns fortfarande många delar av bryggningen där jag känner att jag har mycket kvar att lära mig. När jag tänker på hur jag har utvecklats så är nog den största utvecklingen att jag har större kunskap kring alla ingredienser. Mina öl blir (oftast) åt det hållet jag tänkt mig nuförtiden medan när jag började brygga så gjorde jag recept utifrån vad jag tyckte lät bra och sen blev resultatet helt annorlunda mot vad jag tänkt mig. Jag har dock lite enfaldigt alltid kört egna recept enda från starten.

Nog med tillbakablickar, nu ska vi fira! Hur ska vi fira? Jag tänker fira med att dricka en flaska av min allra första öl, "First Ever". Ni kan fira genom att vara med i utlottningen av en flaska Tomodachi genom att skicka ett email till chubbsnanobryggeri-snabela-gmail.com och så kör vi en dragning om typ en vecka. För att vara med i utlottningen måste ni ha en adress i Sverige och så måste ni lova att vara beredda att bidra med gästpost på bloggen där ni kör en kort tasting notes på ölen om ni vinner! Och för den delen, tips på hur man skickar en flaska utan att den går sönder mottages gärna!
Tomodachi, passa på och vinn en flaska!

First ever, första ölen jag någonsin bryggde, över två år sedan. Bryggd på flytande och spraytorkat maltextrakt, samt en liten delmäsk pål pale ale och crystamalt. Humlad med Northern Brewer och Fuggles. Newcastle stod som förebild men receptet designade jag nog lite random, kommer inte ihåg om jag hade något specifikt recept jag hade som förebild. I tredje postenn någonsin på bloggen skrev jag såhär om First Ever:

 First ever, American Amber Ale.
Den första ölen jag bryggde. Blev ganska tunn i både kropp, beska och alkoholhalt. Bryggd på både spraymalt och flytande maltextrakt. Delmäskad med Pale Ale malt och Crystal malt. Humlad med Fuggle och Northen Brewer. Jäst: American Ale. Färg: Mörkbrun.
First ever, lagrad över 2 år. 

Vad tycker jag idag då, häller upp en mörbrun vätska som nästan är helt klar. Lite röda toner finns det där med och ett litet vitt skum som sjunker undan väldigt kvickt. Aromen har en stark ton av mörk smörkola och egentligen inget annat. Kroppen på ölet är nästan fluffig av kolsyra men ganska tunn och den distinkta tonen från aromen dominerar hela smakbilden och smaken är nästan lite bränd. Eftersmaken är något sträv men absolut inte bitter. Jag säger som jag skrev i början av bloggen, "det smakar öl" men sen är det inte så mycket mer. Ingen höjdare till öl men om man tänker på att detta är första ölen jag bryggde överhuvud taget och hur dålig koll jag hade så är jag är resultatet förvånansvärt bra. 

Well jag hoppas bloggen kommer fortsätta leva, jag vet att det i perioder som just nu blir väldigt lite postat men det är också perioder i mitt liv då jag faktiskt inte ägnar så mycket tid åt mitt öl och bryggintresse. Jag hoppas ni har funnit bloggen intressant och kommer finna den mer intressant framöver! Om det är något ni som läsare undrar eller har önskemål om vad jag ska skriva om på bloggen är det bara skicka ett mail eller droppa en kommentar under någon post. Glöm nu inte att vara med i utlottningen om en flaska Tomodachi!

OBS! observera att tävlingen gäller en flaska Tomodachi och inte en flaska First Ever!

fredag 6 april 2012

Provsmakning: Balrog Porter 2012

Det är inte många öl jag bryggt som jag varit nöjd med receptet på, skrämmande få faktiskt. Men detta är ett av de få recept jag bryggt fler än en gång, även om jag modifierade det lite för att passa det jag hade hemma. Det vore ju trevligt att ha ett par recept som man brygger då och då, några av ens husöl så att säga. Balrog Porter är helt klart ett sådant recept för mig. Det är dock bara andra gången jag brygger denna nu men tänker helt klart brygga den fler gånger! 

Det var nu runt en månad sedan denna öl tappades på flaska, lite för ungt än för att verkligen döma ölet men jag kunde inte hålla mig längre. Häller upp en kolsvart vätska med ett smutsbrunt skum med väldigt fina små bubblor. Aromen är söt med rostade toner som backas upp av en aningen lakrits och något mörkt bär eller torkad frukt, kanske är det körsbär jag känner.

Smaken är förvånansvärt lätt, precis som förra versionen av Balrog Porter. Det är det som karakteriserar denna ölen lite, det är ingen tung smakbomb utan en törstsläckare! De rostade tonerna kommer fram först i eftersmaken och innan dem slår in så infinner sig en rund fruktig smak, hintar kanske lite russin. 
Sorry för en halvkass bild, batteriet tog slut i kameran efter första bilden. 
Jag är nöjd, det är en Balrog Porter det här med. Jag var lite orolig att de många ändringarna i receptet skulle ändra ölet totalt men det har det inte gjort. Får väl stolt säga att Balrog Porter kvalar in som min första husöl! Det enda jag var lite besviken på med årets årgång var att skummet inte alls var särskilt stabilt eller vackert men jag tror att det kommer ordna till sig med lite lagring, det brukar göra det. 

Som en side note kan jag också nämna att jag smakat Vienna hybriden men den kändes inte alls färdiglagrad så är inte så roligt att posta tasting notes på den.

söndag 1 april 2012

Tystnad

Det är tyst på bloggen nu. Väldigt tyst och tråkigt. Jag jobbar i princip hela min vakna tid men snart blir det bättring och då kommer jag ha mer tid för bloggen och bryggintresset. Finns inget intressant att skriva just nu men jag ville uppdatera och berätta att jag fortfarande lever och att bloggen inte är död, den sover bara lite.

Kattlagrottan Brown Ale har bubblat klart för rätt så längesedan, nu väntar den bara på en rejäl dos torrhumling med centennial i circa en vecka innan flasktappning. Vi får se när det sker.

Vienna Hybriden och Balrog Porter 2012 är nog redo för en första avsmakning nu. America Fuck Yeah! smakade jag för ett litet tag sedan och den har blivit mycket bättre än när jag bloggade om den. Mulder är nog infekterad, ska smaka den igen snart och skriva om det.

Det gäller att passa på att brygga nu på våren innan det blir för varmt i lägenheten för att jäsa något annat än saison. Jag har många idéer, vet inte om jag ska fokusera på det jag vill testa brygga eller det som jag tror att jag kommer vilja dricka under sen vår och sommar. Någon form av pale ale måste det ju bli i alla fall!

Vad brygger ni inför sommaren?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...