onsdag 6 juni 2012

Tappning av Bag End Pale Ale

 Firade nationaldagen med att tappa Bag End Pale Ale på flaska. Primmningen blev 6.8g socker per liter och FG hamnade på 1021. Hamnade därmed på sansade 5.3% alkohol. Gick väldigt smidigt att tappa på flaska eftersom jag som vanligt fick hjälp av min sambo Karin, annars hade en flasktappardag varit ett rent helvete.
Härligt klar öl
Ölen var väldigt klar men var lite mer brunaktig och hade ingen röd ton som jag hoppats på. Smakade lite på grönölet och det verkar bli väldigt balanserat öl, fast det är ju svårt att säga innan det kolsyrats och "lagrat till sig". Det händer så sjukt mycket på den tiden. På extremt humlade öl kan man ju känna aromen redan på grönölet men på den här ölen var det inte alls så mycket arom nu, men jag hoppas att det kommer fram mer sedan. Äh nu babblar jag på massa om detta fast jag vet att det inte går att dra några slutsatser alls från att ha smakat på grönölet, så jag slutar med det nu. 
Flaskorna färdiga

Om 3 veckor får vi svar om det är ett bra öl eller inte. 

söndag 3 juni 2012

Provsmakning: Katlagrottan Brown Ale

Dags att prova första flaskan av Katlagrottan, som jag har väntat! Här får ni en liten kort tasting notes på ölen, kommer nog skriva mer om den om några veckor med!

Aromen är örtig (kanske typ basilika?), fruktig (från centennialen, känner igen doften men kan inte sätta ord på den) men sen finns också en söt rostad ton i "efterdoften". Smaken är först krispig och humlig, lite stram smak på tungan och sedan byter det helt karaktär och blir rostad i eftersmaken. Ölen är torrare än vad jag trott men det gör inget på grund av att ölen är "crisp". Smakmässigt är det här mer än black IPA än en brown ale. Väldigt god öl! Jag är nöjd, receptet var något av en chansning och visste inte riktigt vad det skulle bli av det men resultatet är mycket bra! Tror det här är en öl som klarar en längre lagring med. Har gått en månad sedan jag tappade den på flaska och jag tror att om en månad till är det här inte bara en mycket bra öl utan en fantastisk öl!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...