söndag 14 oktober 2012

Bryggdag: Så går vi runt porter

Jaha? Efter ett halvårs uppehåll så har den ädla processen i vilken spannmål och humle omvandlas till manna för själen äntligen återupptagits i Cubbs nanobryggeri. Det är årets julöl som har bryggts och den går under namnet "så går vi runt" och är en porter med enbär! En gammal bekant från bloggen som inte har synts till i bryggeriet sedan februari 2011!

Tankarna kring att brygga en porter med enbär har funnits hos mig ganska länge men har alltid fått skjuta på sig mest tror jag det beror på att jag är lite feg när det kommer till kryddor. Har inte smakat många kryddade öl som jag faktiskt tyckt om särskilt mycket. Julöl känns ju som det givna valet om man ska hålla på att slänga i kryddor i öl och just en julöl känns som en av de viktigaste ölen att brygga under året. Julölen är ett sjyst sätt att lura i massa galna släktingar nått annat än metallsmakande industrilager. 
Receptet är ganska simpelt, muncichmalt som bas för att få en stadig grund. Kropp, sötma och så ges av Special B och de rostade smakerna kommer från Chokladdinkelmalt. En liten skvätt råg med för skummet och munnkänslan. Ingen jättefokus på humle, kör nugget rakt igenom. En liten giva vid 60min för att få beska, en relativt stor giva vid 15min för att vara porter för att ge lite rundare beska samt en del smak förhoppningsvis. Lite aromhule på slutet med men inget som jag tror kommer skina igenom allt för mycket. I radical brewing, som förövrigt är min favorit bland mina ölrelaterade böcker, fanns det ett recept med sjukt mycket enbär. Valde att vara lite mer modest men tog inspiration av att enbären tillsattes både vid mäskning, start av koket och vid flame out. Jag la även till en giva enbär när halva koktiden gått. Mäskade relativt högt, 69°C i 60min för att få lite mer restsötma och fyllighet. Jästen blev nottingham torrjäst, mest för att jag inte bryggt på länge och var lite ringrostig så det kändes skönt med torrjäst men sen har jag också hört en del bra om den jästen och har velat prova den. 
Christofer dök upp runt elva tiden igår och vi började med att slå på mäskvattnet, krossa malten och dricka kaffe, lite ringrostig kände jag mig men bryggdagen flöt på näst intill perfekt. Mycket dötid då bland annat Brewdog Dog-A och Lagunitas Lucky 13.alt samt lite våfflor kunde avnjutas. De enda missödena var att jag inte tänkt på att betterbotteln som jag köpt inte har någon gradering så vi vet inte hur mycket öl det faktiskt blev tillslut och sedan en av slangarna av kopparkylaren som tur var innan vi slog på vattnet dock! Ett annat missöde var att vid inmäskningen så hamnade vi på tok för högt, typ 75°C istället för önskade 69°C. Löste detta genom att slänga i kopparkylaren och kyla lite, på typ minuten var vi nere på 69°C.
Humle och enbär
Info
Batch Size: 12 liter (vet inte hur mycket det blev, ingen gradering på betterbotteln.)
OG: 1068
Est. Bitterness: 55 IBU
Est. Color: 71 EBC
Est. Alc: 7.2%
Total Mängd vatten (BIAB): 18 liter
Effektivitet: ??%

Maltkomposition
3.06 kg Munich I (Weyermann) - 81.3%
260g Special B - 7%
260g Chokladdinkelmalt - 7%
176g Rågflingor - 4.7%
14g enbär

Humle- och enbärschema
60min - 5g Nugget, 8g Enbär
30min - 8g Enbär
15min - 30g Nugget
5min - 15g Nugget, 8g Enbär

Jäst
Nottingham British Ale Yeast 11 g

Vattenjustering och annat
5g Bikarbonat (mäsken)
3g Kalciumklorid
1/4tsk jästnäring (15min kvar av koket)

Bryggdagen i bilder:
Christofer väger upp munichmalt
Chokladdinkelmalten
Satan i gatan! Mäskar in på tok för högt, får köra kopparkylaren för att komma ner till 69°C som vi ville ligga på.
Brygglunch!
Pressa ut vörten!
Doftade mycket ur den här skålen, Nugget och enbär!
Dog-A, rätt så god. Var godast när den var hyffsad kall , när den blev varm blev chilismaken för påtaglig. 
För över vörten till jäskärlet.
Redo för jäsning!

torsdag 11 oktober 2012

Tasting Notes: Katlagrottan

Hallå! Minns ni mig? Om inte, jag är Tobias som brukade blogga och brygga ganska frekvent. Fast inte på sommaren! Nu är det höst dock, finns inget säkrare tecken på det än att det börjar rycka i bryggtarmen och jag får ett sjukt sug efter att sniffa humle, sniffa bubblande vattenlås, sniffa malt, sniffa på vörtkoket, ni fattar vinken. 
Men det är inte det som det här inlägget skulle handla om, det skulle snarare handla om Katlagrottan Brown Ale som bryggdes för sju månader sedan. Jag har redan givit lite tasting notes på den men jag tänkte att det kan vara intressant att skriva om den igen för jag tycker den har förändrats ganska mycket. För er som inte vet vad det är för öl kan ni kolla receptet här.

Ölen är kolsvart med ett litet smutsvitt skum. Hade nog varit bättre skum om jag hade anpassat glaset efter mängden öl, delade denna flaskan med min flickvän. Från partyfat var det ett rejält skum man fick, men kolsyrenivån i partyfatet var en aningen högre med. 
I aromen hittar vi massa söta och rostade toner, soja, gräs och lite chokladkola. När ölen blivit lite varmare tycker jag det finns en hel del toner av nybryggd espresso med.
Smaken är krämig, gott! Chokladkolan finns där, så klart en del rostade toner fast bara lite lätt. Den är väldigt maltig och fyllig utan att för den delen vara söt. Karin lägger till "med lite bark i". Det finns lite centennialsmaker med i bakgrunden, ölen är lite lättare än jag minns den från i somras. När ölen blir varm så kommer espressotonerna fram i smaken med. Efterbeskan är lömsk, man tänker att det inte är särskilt beskt öl men sen när man väntar mellan sipparna så smyger sig beskan fram sakta men säkert! 
Den här tastingnoten blir lite kass, det finns en väldigt distinkt smak i ölet som jag gått runt och funderat på sedan jag drack det vad det är för smak. Tankarna har gått från något specifikt godis, till nån kaffetyp till väldigt mörk choklad till nån kakvariant men jag kan inte sätta fingret på vad det är! Väldigt irriterande, hoppas jag kan bjuda någon på detta öl nån dag och få höra "det smakar ju precis som .....".

I helgen blir det bryggning!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...