söndag 13 januari 2013

Bryggdag: Trellis Wit

Ekologiska blodapelsiner, mycket mer röd färg än "vanliga".
En wit med blodapelsin och hibiscus? Jajamen! Igår kom Henrik över på ännu en bryggdag, denna gången var vi lite bekväma och bryggde på maltextrakt. Det blev en ganska urflippad wit med massor av hibiscus och blodapelsin. Lite vanlig apelsin med eftersom EkoStore hade märkt sina apelsiner fel!
Tanken med det här receptet är en lättdrucken wit med en ganska påtaglig smak av både hibiscusen och blodapelsinen utan att det (förhoppningsvis) inte tar över smakbilden helt. Tyvärr var vetespraymalten väldigt mycket mörkare än vad jag hade trott, trots att OG endast var 1046 och maltbasen var 100% spraymalt vete så har ölen en mörkbrun färg!
Här kommer receptet
Info
Batch Size: 16 liter
OG: 1046
Est. Bitterness: 22 IBU
Est. Color: ?
Est. Alc: 4.6%

Maltkomposition
2kg - Muntons Spraymalt Vete

Humle- och annat-schema
60min - 5g First Gold
20min - 10g Centennial
5min   - 30g Hibiscus
          - 17g blodapelsinskal
1min   - 26g Simcoe

Jäst
1paket Wyeast Belgian Wheat (3942) (ingen förkultur)

Övrigt
lite mindre än 1/2tsk jästnäring i kokets början.

Skalet från 3st blodapelsiner minus det skal som åkte ner i koket samt fruktköttet från 3 blodapelsiner och fruktköttet från 3st vanliga apelsiner och en liten remsa skal från en vanlig apelsin åkte pastöriserades i 2 liter vatten vid 70°C i 10min och sedan kyldes det och hälldes ner i jästunnan innan resten av ölen tillfördes. 
Hibiscus
Pastöriserade apelsinerna i ca 10min vid 70°C

 
Vi tappade även Shannon DIPA på 3st partyfat. 5g socker per liter blev det, kör med "pluppar" med säkerhetsventil. Smakade på ölen och jävlar vilka förväntningar jag har nu, det var fruktigt till tusen och inga för söta smaker eller alkoholsmaker. Dock var det lite dåligt bett i beskan, men det kanske kommer med lite kolsyra och lagring?



söndag 6 januari 2013

Torrhumling av Shannon DIPA

Tappade om Shannon DIPA på sekundär idag och torrhumlad med:

15g NZ Cascade (pellets)
15g Galaxy (kottar)
15g Nelson Sauvin (kottar)

Ur primären luktade det mest jäst och typ hjortron eller nåt, ingen humlearom alls nästan. Hoppas inget är fel, hade förväntat mig en mer angenäm doft. I sekundären med torrhumlingen tillsatt luktade det fantastiskt!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...