söndag 26 maj 2013

Bryggdag: Tyresö Saison

Min sambo Karins släkt har en stuga på Tyresö och där dricks det ofta folköl, därav namnet. Det är ju faktiskt svårt att få tag på nån riktigt bra folkbärs, fast jag är egentligen inte så kräsen. En sexpack Falcon kan ju slinka ner ibland, igår drack jag delvis folköl till CL-finalen. Men, det hade ju varit roligare om man kunde ha en riktigt god folköl att njuta av. Jag brygger denna ölen i hopp om att kunna ha en öl i sommar som man kan ta en eller två av när man kommer hem från jobbet utan att bli full kastrull. Valet föll på saison dels för att det är en av mina absoluta favoritölstilar och dels för att jag tror att just saison kan funka bra i en lättare öl. Sedan var det ju så att "förr i tiden" så bryggde man ju saison för att den skulle drickas när man jobbade i fälten och då kan det ju inte ha varit allt för många procent alkohol, då lär det inte ha blivit mycket gjort! 
Inspirationskällan, Farmhouse Ales av Phil Marowski
Receptet är ganska standard förutom 10% boveteflingor för att få i lite omältade råvaror. Jag har aldrig bryggt med bovete innan så det ska bli spännande, har faktiskt inte så bra koll på vad bovete ger för smak. Läste någonstans att den är ganska lik vete i smaken fast samtidigt är bovete inte alls släkt med vete utan närmare släkt med rabarber! 10% carabelge (som är en karamellmalt) är mer än vad jag skulle haft i en saison på runt 5% alkohol (då hade det varit ingen eller max 5%) men tänkte att det kan vara bra att fläska på lite med karamellmalten för att få lite mer kropp till denna folköl. Hallertauer Mittelfrüh som smak och aromhumle för att jag var sugen att brygga med lite mer klassiska humlesorter. Jästen är en av mina favoritjäster, den enda jag använt mig av till Saison men jag är så jäkla nöjd med den. Den ska ge mindre kryddiga smaker och mer fruktiga smaker om man jämför med Saison Dupont-stammen. Den jäser alltid ut snustorrt och jag älskar torra öl!

Tyresö Saison
Batch Size: 12 liter
OG: 1032
Est. Bitterness: 29 IBU
Est. Color: 8 EBC
Est. Alc: 3.5%
Effektivitet: 72%
Total Mängd Vatten (BIAB): 15.5 liter

Kokschema
60min - 5g Nugget
20min - 20g Hallertauer Mittelfrüh
          - 1/4tsk jästnäring, 1/2 krm protafloc
5min   - 20g Hallertauer Mittelfrüh

Vattenjustering
1tsk Gypsum till mäsken

Jäst
Ett paket Wyeast 3711 - French Saison (smackad när bryggdagen började!)

Annan info
Mäskade 60min vid 68°C, efter 30min hade det sjunkit till 67°C då rörde jag om och värmde till 68°C igen. Lyfte ur BIAB-påsen vid ca 75°C.
Blev för högt OG (1038) men bara 10 liter, spädde med 2 liter vatten för att få 12 liter och OG 1032.


Bryggdagen gick otroligt smidigt, min nya termometer verkar funka klockers. Några felsteg i form av ingen förkultur på jästen och att jag smackade paketet precis när jag började brygga, hade inte planerat in att brygga idag utan det blev lite spontant. Det blev också bara 10 liter ut efter koket men OG var för högt, efter att jag spätt med 2 liter vatten var OG på pricken vad jag ville ha det till och batchsizen 12 liter som jag hade som mål. Kanske, kan denna öl blir klar till midsommar som vi kommer fira i just stugan på Tyresö, men jag är osäker det är inte allt för långt dit!
Bovetet
På väg att lyfta ur påsen.
Hallertauer Mittelfrüh, sjyst grön färg!
20mins givan.
Desinfekterar lite grejer.
Väldigt ljus, för högt OG!
Syresätter vörten.
Färgen på vörten innan spädning.
Tishan på, in i hörnet!

onsdag 22 maj 2013

Två nya böcker och en termometer

Här är mina senaste nya roliga bryggrelaterade saker. Brew like a monk fick jag i prensent av Karin och den har jag precis läst ut, kanske kör en liten recension av snart om nån är intresserad? Sen har jag köpt en ny termometer från Kjell, min förra pajade. Min förra, en LT-101, som jag vet att många bryggare använder slutade helt plötsligt fungera. Det var tredje termometern som gått sönder för mig, hoppas att den femhundring jag la ut på denna lönar sig. Dock så ser probarna som följde med sjukt sköra ut, får se om dom klarar att sänkas ner i vört? 

Tredje boken köpte jag efter att jag varit på ostprovning tillsammans med Karin på Aschebergsgatans Ost här i Göteborg, även det en present från henne. Blev sjukt imponerad av ostarna, jag har bara smakat ost som från typ ostdisken på Willys innan. Lite samma upplevelse som när man började upptäcka annan öl än ljus lager. Dock så serverades det vin till ostarna och jag satt ju såklart och tänkte, hmm den här osten skulle säkert passa grymt till en barleywine osv. Har inte börjat läst boken än, skriver väl lite om den senare. Dock så rekommenderar jag alla att dra på en ostprovning!
Termometer proben.

måndag 20 maj 2013

Incoherent Amber Ale och White Gaussian Blonde på partyfat

Fick hjälp av Karin och tappade Incoherent Amber Ale och White Gaussian Blonde på partyfat idag. Det blev fyra partyfat av blonden och tre partyfat av amber alen. För båda ölen blev det ett fat som inte blev riktigt fullt. Tappade även en flaska av av varje, körde 1/2 tesked socker i varje flaska (33 cl). Jag hade tänkt testa mockabitar men det hade dom inte på Willys. Alla fat fick 25g socker per fat. 
Tvätta och desinfektera fat
White Gaussian Blonde hade jäst ner till FG 1008.
Incoherent Amber Ale hade jäst ner till FG 1020 (jävligt högt, undrar om det var avstannad jäsning trots att det var tokjäsning med blowoff tube osv. Eller om det maltextraktet vi använde (var nått annat märke, inte Muntons som man är van vid) helt enkelt var kasst?)
 
Blonden i jäshinken.
White Gaussian Blonde hade attenuerats bra!
Blonde till vänster, Amber ale till höger.

Jag passade även på att smaka på grönölen. Blonden var otroligt lätt i kroppen och otroligt ljus till färgen, är lite läskigt kan bli för tunn! Smakade väldigt lite i det här läget, inga smaker som stack ut. Karin tyckte det var lite peppar i eftersmaken, jag har svårt att säga nånting alls. Saknade lite typiska belgiska fenoler, kommer dom efter några veckor på fat kanske? Amber alen var å andra sidan lite väl mörk för att vara just en amber ale, lite lovande toner fanns här iaf. Kände lite gräsig humlesmak, får se hur denna blir när den är lagrad och kolsyrad (och kyld). 

Fred ut!

torsdag 9 maj 2013

Johanneberg Pale Ale på flaska/fat och Incoherent Amber Ale på sekundär.

Fick hjälp av min sambo och tappade min Nelson Pale ale, som nu fått ett namn: Johanneberg Pale ale, på flaska och ett partyfat idag. Primmade fatet med 5g socker/liter och flaskorna blev hela 9,3g/liter. Är lite rädd för flaskbomber. Anledning till att det råkade bli så mycket är att jag inte har graderat min ena better bottle så fick uppskatta hur mycket öl det var och sen sög 80g torrhumle upp en sjuk mängd öl. Luktade så gott om ölen när vi tappade den, Nelson är en av mina absolute favorithumle. 
En del torrhumle
Blev en back och ett fat bärs. 
Sedan tappade jag även över Incoherent Amber Ale på sekundär, var så sjukt mycket jäst i den så ville få bort den från kakan/skiten ovanpå. Som jag skrev i förra inlägget så tappade vi ju denna ölen direkt på jästkakan från Johanneberg Pale Ale och den fick fnatt!
Incoherent Amber Ale i primären.



måndag 6 maj 2013

Dubbel bryggdag: En blond och en American amber ale

I går (söndag) kom Henrik och Bill hem till mig för att brygga två öl. Bill ska flytta hem till Australien och tanken är att dessa öl ska serveras på någon slags hejdå-fest. En belgisk blond och en amerikansk amber ale på extrakt skulle bryggas. Jag har aldrig bryggt två öl samtidigt och som väntat blev det lite kaos, men inte så mycket som jag faktiskt trodde det skulle bli. Jag känner att det här inlägget kommer bli ganska rörigt, det blir det när man ska göra flera saker samtidigt.
Bill krossar malt
Vi börjar med den belgiska blonden, som av nån anledning inte hamnade på så många bilder. Den skötte sig själv liksom. Receptet ser ni nedan. Denna hämtar väldigt mycket inspiration från Jamil's spalt om just belgiska blond i senaste Brew Your Own Magazine. Försöker med en simpel maltkomposition, jag har har bestämt att inte krångla till det så mycket nu. Varje ingrediens ska ha ett syfte och vara genomtänkt. Pilsnermalt som basmalt, vill ha ett riktigt crisp öl. Maris Ottern är där för att pilsnermalten tog slut! Vetemalten för att ge skumstabilitet och kanske lite munkänsla. Sockret är där för att boosta upp OG, ge ett torrt öl och för att det "ska" vara där i en belgare. Endast bitterhumle, jästen får sköta aromen. Vattenjusterade för att få ett balanserat öl. Jästen är lite random, har ingen bra koll på belgiska jäststammar. Denna var en av de rekommenderad i Jamil's spalt och efter lite googlande verkade den lättjobbad

White Gaussian Blonde
Batch Size: 18 liter
OG: 1060
Est. Bitterness: 27 IBU
Est. Color: 8 EBC
Est. Alc: 6.9%
Effektivitet: 73%
Total Mängd Vatten (BIAB): 24 liter

Maltkomposition
3,12 kg Weyermann Pilsner (70%)
0.67 kg Maris Otter (15%)
0.22 kg Vetemalt (5%)
0.44 kg strösocker (10%)

Humleschema och annat
60min - 22g Mt:Hood
20min - ½tsk jästnäring
            ½ krm protafloc

Vattenjustering
0.4 tsk Gypsum (Mäsken)
2.64 tsk Kalciumklorid (Mäsken)

Jäst
Wyeast 1762 - Belgian Abbey II (ingen förkultur, smackad 1.5 dag innan)

Annan info
Mäskade 90min vid 66-65°C.
OG blev lite sämre än vad jag tänkt mig, av nån anledning fick vi ut 2 liter mer vört än jag tänkt mig.

Härligt med protein (tror jag) när koket börjar, måste vara pilsnermalten?
Sjukt ljus färg på blonden!
Övervakar hävertandet.
Flyttar vörten från kastrullen till jäshinken med hävert.
Om vi går över till amber alen på extrakt då. Denna är lite svår att skriva ner "exakta" värden på, vi kokade i två kastruller t.ex. och fyllde på med kokande vatten då och då för att det kokade bort så mycket. Framförallt vilken IBU ölen hamnade på känns väldigt slumpmässig. Tappade vörten direkt på jästkakan från min senaste APA, det började tokjäsa efter 2 timmar redan. På kvällen kolade jag som tur var till jäshinken, då var det på väg jäst upp ur jäsröret, detta trots att det är 16 liter i en better bottle på 19 liter! Fick ghetto-modda ihop en blowoff tube, har aldrig behövt det innan. Fick kapa min flaskfyllare och trä på en slang på den och sen ner med den istället för vattenlåset. Kolla bilden nedan på kaoset jag vaknade till på morgonen, jäklar vilken fart det var i denna jäsningen!


Incoherent Amber Ale 
Batch Size: 16 liter
OG: 1066
Est. Bitterness: 50-70 IBU (svårt att säga, kokade i två kastruller osv)
Est. Color: 33 EBC
Est. Alc: 6.8%

Maltkomposition
2,5 kg Spraymalt Extra Light
100g Carafa II
100g Carared
200g Pale Crystal

Humleschema och annat
FWHP - 14g Nugget
20min - ½tsk jästnäring
            ½ krm protafloc
15min - 30g Galaxy
5min - 30g Galaxy
-5min - 20g Nelson (väntade ett tag efter vi slagit av värmen och lät sista givan ligga i circa 30-40min innan vi började kyla)

Vattenjustering
1 tsk Gypsum (koket)

Jäst
Tappade vörten direkt på jästkakan från min senaste APA. 
Wyeast 1332  - Northwest Ale.

Annan info
1.5kg av extraktet åkte i från början.
1kg av extraktet åkte i sista 5-10 minuterna (blev lite kaos, skulle vara 15min)
All malt stöptes med från kallt vatten tills vattnet blivit circa 70°C
Krossade malten väldigt fint.


All malt som skulle stöpas
Henrik håller koll på tempen.

Jag tar upp den stöpta malten.
Överfulla kastruller.
Färgen på american amber alen.
Jästkakan vi pitchade direkt på, väldigt mycket jäst!
Kaoset jag vaknade till, vilken jäsning + den ghetto-moddade blowoff tuben.
I övrigt så tappade vi också över min Nelson APA på sekundär med 80g Nelson som torrhumle. Här nedan kommer lite bonusbilder från bryggdagen, märker att det här inlägget är ganska kaosartat men det speglar bryggdagen i den meningen. Bonusbilder på fläskpannkaka som vi gjorde med maltextrakt! Ta ditt vanliga pannkaksrecept, släng i typ en halv deciliter spraymalt och förgrädda 2 paket bakontärningar med "lite" smör innan ni slänger i pannkakssmeten. Skitgott! 


Humle till dom två ölen. Övre raden till Amber Alen och nedre till blonden.

Ghetto-moddar ett pannkaksrecept

BACON! BACON!
Humle.
Bill smakar på kaviar. 
Don't fear the foam!
Humle på starsan. Så går det när man tappar om på sekundär och ska torrhumla. 
Extra bonusbilder, hur man syresätter vörten:




Klar!
 Nytt rekord för mig, har aldrig haft tre öl på gång samtidigt!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...