söndag 26 januari 2014

Hembrygdkväll med PK Kod's kod Porter och Pierluigi Pale Ale

När jag hade min bloggsvacka och bryggsvacka så bryggde jag inget hemma under några månader, det enda gången jag egentligen bryggde under den tiden var en dubbelbryggdag hemma hos Henrik. Vi bryggde en porter och en APA, båda var BIAB och vi bryggde ena på min värmeplatta och andra på Henriks spis. Hur som helst, i fredags var det dags att bjuda kollegorna på våran öl! 
Båda ölen hade stått i partyfat i kyl i nästan två månader och jag tror att det har gjort rätt mycket för dem. Nu finns det inte recept på bloggen för de här två ölen just nu, men jag jobbar på det. Har recepten nedskrivna men har inte hittat dom sedan flytten. 

Om vi börjar med Pierluigi Pale Ale så var det en riktigt clean smak, nästan helt klar med. Jag saknade lite tryck i beskan och aromen var lite tam, man skulle nog ha druckit denna tidigare. Det var mest frukt i aromen, lite passion och ananas kanske? Kroppen var kanske lite tunn men det funkade ganska bra ändå eftersom beskan var ganska låg. Det här var en riktig "gräsklipparöl" och den uppskattades väldigt mycket av kollegorna. Jag låter kanske lite negativ nu, jag försöker alltid hitta saker att förbättra när jag smakar mina öl, så det ska tilläggas att detta var en riktigt god öl.

PK Kod's kod Porter var helt underbar! Jag kunde inte hitta några fel alls i denna, den var otroligt fyllig med precis lagom med sötma för att bära upp de rostade smakerna. Aromen var det bästa, jag försökte sätta ord på den men det är inte min starka sida, jag tror att det fanns rostad kokos där eller så var det någon form av nybakade kakor. Vanilj tyckte jag fanns i både aromen och smaken. Det fanns så otroligt mycket smak utan att något tog över eller att det blev för mycket. Det här är nog en av de bästa öl jag bryggt och jag tänker definitivt brygga om den.
Två glada bryggare, jag t.v. och Henrik t.h

onsdag 22 januari 2014

Bryggkurs hos mig, bryggning av APA/IPA

I fredags höll jag i en liten bryggkurs för några kollegor från jobbet! Första gången jag gjort det, även om det kanske blev lite rörigt ibland så var det sjukt roligt! Kul att visa hur man brygger relativt simpelt med BIAB. Vi smakade även på lite olika malt och diskuterade lite lätt vad som skiljer olika ölstilar och hur humle, maltsorter och jästval påverkar ölet. Men självklart var fokus på själva processen och vad som hände under mäskning, kok och jäsning.  
Mäskar in
Receptet vi bryggde bygger till stor del på Johanneberg Pale Ale som jag är väldigt nöjd med. Malten är nästan identiskt förutom att det är maris otter istället för "vanlig" pale ale malt. Humlen är dock helt annorlunda, jag hade Simcoe hemma och tänkte att det vore bra att använda den. Centennial är en favorit som jag tror kommer passa bra ihop med Simcoe. Kommer nog att torrhumla med Simcoe och Citra. Jag har aldrig fått till en riktigt amerikansk humelbomb, det vill säga C-humlen, citrus, grapefurkt och piney. Jästen är annorlunda, hade inte tid att göra förkultur och ville testa Mangrove Jack. Jag gillar konceptet med torrjäst, så mycket smidigare än smack-packs.

Recept
Batchstorlek: 20 liter
OG 1058 
FG ?
Est. Bitterhet: 54 IBU
Est. Färg: 9 EBC
Est. Alk.: 5.9%
Effektivitet 76%
Total mängd vatten BIAB: 28 liter

Maltkomposition
2.2kg  Pilsnermalt - 45.4%
2.2kg Maris Otter - 45.4%
225g Carapils - 4.6%
225g Vetemalt - 4.6%

Humleschema och annat
60min - 10g Simcoe 

15min - 20g Simcoe 
            20g Centennial 
            1/2krm protafloc och 1/2tsk jästnäring´
1min  - 20g Simcoe 
            20g Centennial 

Torrhumling: TBD

Jäst
1 paket Mangrove Jack M44 West Coast 

Vattenjustering
1.8 tsk calciumklorid (33%)
1.25tsp Gypsum
0.25 tsk magnesiumsulfat

Mäskschema
66°C i 60min
72°C vid urlyft av BIAB-påse
Ner med ölet i jäshinken bara, har inte kört så mycket med humlekokpåsar innan men det är verkligen sjukt smidigt.
Härligt med långa slanger på kopparkylaren
Har ett sopnedkast till komposten, vilket betyder att allt som ska komposteras måste packas i små påsar.
Jag mäter OG
Bonusbild:Jag blev hyllad efter kursens slut och vi fokuserade sen på öldrickandet. 

tisdag 14 januari 2014

Pot Belly Brew Shop i Göteborg

Hörrni! Det finns en ny ölbryggarbutik i Göteborg, well ny är väl att ta i eftersom den funnits i ett halvår snart. Jag gjorde i alla fall mitt första besök dit dagen innan jag bryggde imperial stouten och ett till besök idag så jag tänkte att jag skulle skriva några ord om butiken.

Det är riktigt positivt med en en renodlad ölbryggarbutik i Göteborg tycker jag, skönt att kunna glida in och plocka upp lite saker innan bryggdag. Essensspecialisten finns ju med men den känns mer som en hembrännarbutik än en hembryggarbutik, dock måste jag säga att senaste gången jag var där så var ölbryggarsortimentet betydligt bättre än vad jag minns sen innan! Jag kommer nog antagligen att fortsätta beställa grejer från nätet, t.ex. http://humle.se/.se eller http://maltmagnus.se/, eftersom utbudet där är så pass mycket bättre men för standardgrejer känns ändå pot belly som ett vettigt alternativ.


Kör en liten lista på vad jag tyckte om butiken:
  • Bra utbud av malt och skönt att kunna köpa malten i lösvikt! Det här är faktiskt nått jag drömt om sedan jag såg en bild på nån butik i USA där man kunde plocka malt som man plockar lösgodis i sverige
  • Få malten krossad i butik! Kostade 10kr (tror jag, inte helt säker) att få all malt krossad i butiken! 
  • Helt okej priser, en påse Simcoe kostade en tjuga mer än från nätet och en påse torrjäst typ samma som från nätet. 
Lite förbättringspunkter då
  • Lite dåligt utbud av humle
  • Lite dåligt utbud av flytande jäst, det här förstår jag dock att kan vara svårt att hålla ett brett utbud då man vill ha färsk jäst.
Ni hittar deras hemsida här: http://potbelly.se


söndag 12 januari 2014

Bryggdag: Imperial Stout

Vänner, bryggare och annat löst folk, jag har bryggt öl! Det var längesedan nu, eller jag bryggde ju en extraktbatch i december men det är så smidigt att det knappt räknas! Idag bryggdes det imperial stout! Den har inte fått något namn än men den ska få ett namn senare.

Jag tänkte jag skulle beskriva lite vad jag tänkte när jag formulerad receptet. På senaste har jag försökt jobba enligt principen less is more och försökt hålla framförallt maltkompositionen simpel. Varje ingrediens ska ha en motivation!
Om vi kollar på malten först då, ingen karamellmalt! Jag gillar inte för söta imperial stouts och min tanke är att alkoholen och den antagligen ganska höga FGt ska bära upp ölen. Jag tycker ofta karamellmalt kan bli lite "luddig" och inte så clean i smaken när man använder för mycket av det. Jag kör med en ganska hög andel vetemalt för att få lite större munkänsla (skumt ord egentligen, men jag kan inte komma på nått bättre) och lite komplexitet nu när det inte är någon karamellmalt. Basmalten är enbart Münich, kanske inte det smartaste men jag kommer till det sen. Jag vill ha en rejäl bas och maltighet. En blandning av rostat korn och carafa 1 för att få de rejäla rostiga tonerna från rostade kornet och en mjukare rundare chokladig rostad smak från carafa 1. Kanske ska nämna att tanken var att köra 800g carafa 1 och 200g rostat korn, men det visade sig att jag köpt 500g förpackningar och inte 1kg som jag trodde så jag fick ändra om lite!
Humlingen är simpel, bara en giva vid 90min för att få 80ish IBU. Vill inte ha nån humlearom i denna utan aromen ska domineras av de rostade tonerna.
Jästen har jag ingen erfarenhet av, den är en ny bekantskap för mig. Jag valde den för att den utlovar en väldigt clean jäsning. Vi får se hur det blir med den saken, det luktade arraksboll ur påsarna! Jag pitchar 2st påsar för att vara säker på jag har tillräckligt med jäst för att orka jäsa en såhär stark öl utan att jästen blir stressad.

Recept 
Batchstorlek: 18.5 liter
OG 1075 (obs! läs nedan skitdåligt utbyte kommer bumpa upp detta med sockerlag)
FG ?
Est. Bitterhet: 80 IBU
Est. Färg: 124 EBC
Est. Alk.: 9% (efter jag bumpar med sockerlag...)
Effektivitet 58% (fyfan!)
Total mängd vatten BIAB: 20 liter + laka med 9 liter efteråt

Maltkomposition
6kg  Brewferm Munich - 75%
1kg Weyermann Vetemalt - 12,5%
500g Rostat Korn - 6,3%
500g Weyermann Carafa 1 - 6,3%

Humleschema och annat
90min - 40g Simcoe  - 80 IBU

15min - 1/2krm protafloc och 1/2tsk jästnäring

Jäst
2 paket Mangrove Jack M10 Workhorse

Vattenjustering
3 tsk bikarbonat
4.5 tsk calciumklorid
0.5 tsk magnesiumsulfat

Det här var en jobbig bryggdag! Det började med att termometern inte startade, vad är det med mig och termometrar, verkar som jag har sönder dom bara genom att dom finns i min närhet! Bytte batteri, och inget hände! Fick böja till kontakterna till batteriet för dom glappade!

Sen mortlade jag 1kg rostad malt för jag var för slö för att gå upp på vinden och hämta krossen, tänkte att det skulle gå lätt och sen när jag väl börjat var jag för envis att avbryta.

Sen kommer vi till de riktiga problemen. Jag vill brygga en 19 liters batch men min gryta rymmer "bara" 36 liter så jag kunde inte köra med allt vatten från början som jag brukar göra med BIAB utan körde 20 liter vatten under mäskningen. Jag hade kunnat kört nån liter till kanske under mäskningen. Sedan var tanken att laka ur påsen med 9 liter extra. Problemet var bara att påsen blev dels skittung och dels inte fick plats i mitt durkslag och jag var själv under bryggdagen så hade inga extra händer som kunde hjälpa mig lyfta och hålla påsen på plats. Resultatet blev ett jävlans dräll och att idén med att laka ur påsen över grytan gick åt skogen. Fick improvisera och slängde ner påsen i jäshinken och hällde på lakvattnet där och lät det stå ett litet tag och tappade sedan ut liter för liter med hjälp av tappkranen, se bilden nedan.
Sen det värsta av allt måste ändå vara att det blev ett förjävla dåligt utbyte! 58% effektivitet (räknat på OG efter kok). Det här är just nu snarare en vanlig stout än en imperial stout! Tanken är att rädda batchen genom att tillsätta socker eller maltextrakt när jäsningen är på topp och försöka bumpa upp OG till över 1083. Återkommer med hur jag gör senare.

Som tur var kom Karin hem med tröstpizza!

Här ser ni resultatet av drället!
Skönt med långa slangar till kylaren!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...