torsdag 9 september 2010

Flasktappning av Oktoberfest Ale

Idag fick jag och Christofer äntligen tummen ur och tog oss tid att tappa våran Oktoberfestale på flaska. Vi kokade 131g socker med 3dl vatten till nästan 20 liter öl, detta hällde vi i en desinfekterad jästunna och tappade sedan över ölen till denna för att få bort bottensatsen. Här kommer lite bilder och info från omtappningen.

Flaskorna sorterade efter BrewDog-typ och Oppigårds typ.

Det är så jefla tråkigt att diska ur flaskor. 60 flaskor diskade vi totalt. Fifan.

60 flaskor fick plats i Christofers ugn. Sjukt stor! Vi körde dem på 150°C i 1h i ugnen.
Den klassiska desinfektera häverten-bilden

Nu till det tråkiga, ölen hade fått en tunn plastlik hinna som flöt ovanpå ölen. Jag har aldrig sett detta innan och har ingen aning vad det kan vara. Det kan inte vara mögel för det brukar ju vara ludet och bilda öar och ölet både luktade och smakade väldigt gott. Något som också är riktigt skumt är att ölet har mörknat rejält sedan vi tappade det, tydligen så kan ölen bete sig så om man använder protafloc. Bra att veta. Tillbaka till hinnan, eftersom ölet både smakade och luktade bra så valde vi att gå vidare och tappa ölet på flaskor. Förhoppningsvis är det inte någon infektion, vi tänker öppna en flaska om ungefär en vecka och se vad det smakar. Smakar det infekterat får vi bita i det sura, ta fram rakbladen och cutta oss lite och sen hälla ut nästan 60 flaskor öl!

Hinnan, väldigt plastfilmslik och satte sig lätt fast på väggarna.

Ölen har mörknat sen vi tappade om den.

Christo sköter flaskfyllandet.

Jag sköter kapsylerandet.

8 kommentarer:

 1. Hallå
  Hur gick det med ölen till slut?

  /Sofie

  SvaraRadera
 2. Jag vet faktiskt inte, har inte öppnat någon flaska på ett tag. Ska göra det om ett litet tag och om det inte är nån kolsyra då så blir det väl till att vaska närmare 20 liter öl :/

  SvaraRadera
 3. Jobbigt! Funkar inte att tillsätta lite ny jäst då?

  SvaraRadera
 4. Det skulle kanske fungera men svårt att veta om en del av sockret har käkats upp av jästen samt att man kommer få in syre i flaskorna igenom vilket inte är bra.

  Jästen borde inte vara pigg för ölen stod inte alls länge på jäsning innan den tappades.

  SvaraRadera
 5. Jo, det är ju sant, men det kan ju vara värt att testa för att slippa hälla ut allt. Fast vad vet jag, jag är ju alldeles ny i sporten, men som du säkert vet är tentaflykt inget att underskatta :)

  SvaraRadera
 6. Nej fan jag tentaflyktar ju atm :D

  SvaraRadera
 7. Kom på att jag kanske var lite otydlig i vad jag menade med jästen.. Min tanke var av med kapsylen, i med lite jäst i flaskan och sen direkt på med kapsyl igen, men det kanske framgick.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...