onsdag 19 oktober 2011

Provsmakning av Balrog Porter

Som en uppmärksam läsare av bloggen påpekade så har jag faktiskt inte skrivit om slutresultatet av denna öl! Så här kommer en snabb analys av vad ölen smakar såhär circa 10 månader sedan den tappades på flaska. 
 

Ölet är nästan helt kolsvart, när det var lite öl kvar i glaset kunde man ana en mörkröd ton på ölet. Aromen är söt, lite rostat (fast inte kaffe) och lite choklad. Aromen är ganska "tung" och det finns toner av svamp och mörk rom med.

Smaken är ganska lätt, kroppen är inte alls tung som aromen hintar om. Snarare är ölet väldigt lättdrucket. Finns en del julkryddor, typ glögg och pepparkaka i smaken. Finns inte jättemycket rostade toner i smaken utan dessa kommer som en lätt eftersmak. Kanske även att smaken är lite träig. Faktum är att detta är ett av de öl jag bryggt som jag är mest nöjd med!


13 kommentarer:

 1. Hej T,

  Tack för att du tog upp Balrog igen.

  Får jag störa dig med att undra vilken effektivitet du får i ditt bryggverk när du gör en 12L sats?

  Jag sitter just och väntar på att mäska i, och har i mina två tidigare bryggder fått ca 59%, vilket kännas tunt.

  Keep up the good work, and keep us all posted.

  //Björn T Gustafsson

  SvaraRadera
 2. Det beror lite på, jag har ändrat min bryggprocess ganska mycket på senaste. Senaste ölen hade jag 77% effektivitet och ölen innan det 68%. Skillnaden här var att på den ölen med hög effektivitet lakade jag ut en större mängd vört och vid den lägre effektiviteten lakade jag ut mindre vört och fick späda efteråt.

  När jag bryggde Balrog så hade jag bottenrekord på 50% effektivitet, fortfarande osäker på varför.

  SvaraRadera
 3. Tack!

  Jag lakar ur 16L, kokar bort 4 och tappar 12 i hinken. Får mellan 54% och 61%... Skall testa med en 20L batch nästa gång, se om jag får en skillnad. 12L batchar lämnar så väldigt lite vatten att laka med, speciellt om man avser göra en utmäskning vid 74-78c.

  //Btg

  SvaraRadera
 4. Vilken malt/vattenförhållande kör du med? Satslakar du eller flödeslakar du?

  SvaraRadera
 5. Jag har testar bägge typerna av lakning, med snarlika resultat. Jag har testat 2,5L/kg och 3L/kg.

  Min setup är en isolerad jästunna med en BIAB påse som filter.

  En sak jag har tänkt på är om man skall lägga till vattnet malten absorberar på L/Kg beräkningen eller inte.
  Dvs. 4Kg malt skall mäskas med förhållandet 3L/Kg = 12L vatten. Skall jag då lägga till 4L för malten att absorbera på det (=16L totalt) eller är det 12L som skall ner i mäsktunnan, punkt slut.

  Tacksam för din hjälp,
  eftersom vi jobbar med samma volymer känns det som att vi kan jämföra resultat bättre.

  //Btg

  SvaraRadera
 6. Jag brukar alltid köra en 2x batchlakning. Då bestämmer jag först vilket malt/vattenförhållande jag vill ha vid mäskningen, sägs 2 liter vatten per kg malt. (Jag räknar alltså inte med hur mycket malten absorberar här). Säg att jag har 3kg malt, då tillsätter jag 6 liter vatten för mäskning.

  När mäskningen är klar räknar jag ut hur mycket vört jag vill ha ner i grytan, ofta 15 liter och så räknar jag på att 3 liter kokar bort. Då vill jag mäska ut 7.5 liter per lakning. Jag börjar då med batch ett där jag först räknar ut hur mycket vört som absorberas av malten, jag brukar räkna på att en liter per kilo absorberas. Säg att jag hade 3 kilo malt, då absorberas 3 liter vatten. Då måste ja tillsätta:
  7.5 liter - (6 liter - 3 liter) = 4.5 liter.

  För batch två så har ju det malten absorberar redan räknats för, så då tillsätter jag 7.5 liter som jag vill laka ut.

  Jag kanske borde skriva ett blogginlägg om detta!

  SvaraRadera
 7. Jag skall brygga mig en Bock i slutet på oktober, jag får testa din metod då. Skall även bättra på utrustningen något tills dess.

  Tack för din hjälp, jag vet ju att detta inte är ett frågeforum.

  //Btg

  SvaraRadera
 8. Det är lugnt, är ju alltid kul att kunna hjälpa till! Har du någon blogg?

  SvaraRadera
 9. Chubbs: Du fick troligtvis en väldigt dålig effektivitet då du inte hade i bikarbonat eller kalciumkarbonat i mäsken. ph-t sjunk och därmed utbytet. Brygger du mörka öl i Gbg så måste du vattenbehandla åtminstone mäsken.

  SvaraRadera
 10. Jag vattenbehandlade med:
  Vattenbehandling
  0.7 tesked Bikarbonat - Mäsken
  1.4 tesked Kalciumklorid, 33% - Mäsken

  SvaraRadera
 11. Missade att du hade vattenbehandlat. Men kalciumklorid i mäsken är inte så bra när man har med göteborgsvatten att göra. Det sänker ph:t. Den skall du haft i koket istället.

  Vad hade du för beräknat karbonatvärde? Jag brukar sikta på 200-250 när jag gör riktigt mörka öl.

  SvaraRadera
 12. Hej igen. Spännande detta med vattenbehandling, något man säkerligen sätter sig in i längre fram.

  För att svara på din fråga, "Har du någon blogg?". Nej, inte för tillfället, men det finns planer.

  Jag vill helst komma förbi barnsjukdomarna i bryggandet innan jag börjar fokusera på andra roliga delar av hobbyn. Känner att jag fortfarande inte har full koll på mitt bryggverk och dess egenheter. Har ju som du vet problem med effektiviteten, men det finns fler problem. Min senaste batch (lördags) har stannat på 1,020 (förväntat: 1,012) och luktar "rötet" med noter av avföring :-(
  Inget vidare detta. Antagligen är det infekterat och behöver dumpas. Men jag fick 19Kg malt från Magnus i dag, så jag e redo för en ny batch på lördag :-P

  Skam den som ger sig!

  //Björn T Gustafsson

  SvaraRadera
 13. Tröttnade på anonyma kommentarer, så jag reggade mig.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...