söndag 5 februari 2012

Bryggdag: Vienna Hybrid

Idag har det varit bryggdag! Andra batchen med brew in a bag (BIAB) och det gick lika smidigt som förra helgen. Idag var det en partyfats-fyllare som stod på schemat, en vienna hybridlager. Hoppas att jag kan hålla temperaturen nere något så att jag inte får för mycket estrar och liknande från jästen. Vi börjar med att kolla på receptet och sen kollar lite på hur bryggdagen flöt på!


Info
Batch Size: 16 liter
OG: 1053
Est. Biterness: 18 IBU
Est. Color: 11.5 EBC
Est. Alc. 5.1%

Malt
100% Weyermann Viennamalt

Humle
FWHP (60min) - 15g Mt Hood
Flame Out - 30g Mt Hood + 10g Centennial
(Obs Flame Out humlen fick dra 15min innan kylningen startades)

Jäst
Wyeast California Lager

Övrigt
1/4 tsk Gypsum vid kokets början
1.75tsk Kalcium-klorid (33%) vid kokets början
1/2 tsk jästnäring vid 15min kvar av koket

---

Jag började kvällen innan med att krossa malten. Ett sjujävla vevande på min coronakvarn blev det. Tycker det är lite svårt att få till rätt inställning på kvarnen, antingen faller det igenom massa okrossade korn eller så maler den alldeles för fint. Men att man maler fint ska ju tydligen inte spela så stor roll när man kör BIAB eftersom man inte lakar på samma sätt.
100% viennamalt !

Viennamalten
Krossar malt mitt i natten!
La den krossade malten i BIAB-påsen.
Sådär, krossat och klart och väntar på bryggdagen dagen efter!
Jag vaknade idag och började dagen med att värma mäskvattnet, hela 23 liter. (Skulle nog haft en liter till, mer om det i en senare post, tänker försöka räkna ut förluster under en BIAB bryggdag). Sedan blev det en frukost och lite slösurfande med kaffe. Väldigt skön start på en bryggdag! Mäskade sedan in och råkade hamna lite för högt, hamnade på 68.5°C och efter 25min hade det sjunkigt till 67.5°C. Sedan slarvade jag med att kolla temperaturen och efter 90min så var temperaturen nere i låga 65.5°C. Höjde temperaturen till ca 72-73°C innan jag lyfte upp BIAB-påsen och slängde i FWHP humlen, blev inga bilder på det här då det är svårt att fota och jobba samtidigt. Karin fick agera bryggassistent under vissa moment också, skulle vara sjukt osmidigt i vissa moment att brygga helt själv.

Lakvattnet värms medan jag käkar frukost
Mätt upp humlen.
GODIS!
Börjar bli van med handskrivet recept.

FWHP!
Tog ut förkulturen ur kylen och dekanterade de mesta av "fulvörten".
Dagens bryggfika, pekannötspaj!
Tanken med den här ölen är att få något ganska crisp och cleant med en trevlig humlearom utan att ha en påtaglig beska. Ganska nära en lager tänker jag mig, men jag kan ju inte jäsa i rätt temperatur för det så valet föll på en hybridlagerjäst. I smaken är det tänkt att Första fiol ska spelas av viennamalten medan aromen ska domineras av mt hood humlen. För att hålla ner temperaturen kylde jag dels vörten väldigt länge och sedan åkte en fuktig t-shirt på över jäshinken. Hoppas det hjälper lite. Måste varit nytt rekord för min del för jäsningen att komma igång, jag pitchade jästen runt klockan 17.00 och runt 21:00 hade det börjat jäsa och nu vid 23:00 jäser det massor! Hoppas det inte är för varmt för jästen bara.
Den obligatoriska jäshinken är fylld-bilden.
Wet T-shirt! 
 Sen slutade bryggdagen med en tragedi, jag började stressa på slutet när jag skulle städa ihop allt för jag skulle spela Star Wars: The Old Republic med min gamla bryggassistent Christoffer om ni minns. I all stress råkade jag tappa hydrometern som gick sönder!
helvete!

7 kommentarer:

 1. Haha, känner igen mig i nattligt coronavevande. Fan viken tid det tar. Man måste förbereda bryggdagen dagen innan med krossning när man annvänder sig av den kvarnen. Ett tips är att "konditionerna" malten genom att spraya den med lite vatten med en blomsterspruta eller "stryk-dänkare", typ en halvtimme innan vevning. Sen kan man ställa in coronan på ganska fint och ändå hålla skalen intakta.
  Jag beställde en moster mill med tratt från tillverkaren, tror det gick på ca150$ med frakt. Vilken skillnad! Kör den men en sladdlös skruvdragare ca 150 rpm, maler 10 kg malt på 2-3 min! Dock började skrevdragaren ryka en gång :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade jag också velat ha men jag bor i lägenhet så försöker hålla ner antalet prylar :)

   Radera
 2. Hej Chubb.

  Vad är dina tankar rörande klargörningsmedel. Något du brukar använda? Jag tycker att flertalet recept brukar dunka i Protafloc eller liknande.

  mvh

  Örjan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara använt protafloc en gång och den batchen vägrade jäsa kolsyra på flaska och blev infekterad. Klarningsmedel blev därefter jinxat för min del men jag har funderat på att testa det igen framöver.

   Radera
 3. Läste i Michael Jacksons bok att Vienna öl ska vara den perfekta drycken till pizza. Aldrig smakat viennaöl så det är nåt även jag borde prova att brygga. Å äta pizza till.. mums!
  protafloc använder jag jämt. Aldrig haft nåt problem hittils. Det kanske berodde på nåt annat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja många använder ju protafloc så det ska inte vara några problem och jag tror inte heller att det var protaflocens fel. Jag kanske borde testa använda det snart igen fast jag klarar mig rätt så bra utan det med tycker jag.

   Pizza och Vienna får jag ta och testa när ölen är klar!

   Radera
 4. Liking the blog, enthusiasm coming through in the pictures big time! :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...