söndag 4 mars 2012

Tappning av Balrog Porter och Vienna Hybriden

Veckorna rasar fram just nu känns det som och det har blivit vår i luften. I ölbryggarväg har det hänt en del, jag har smakat på Mulder och blivit besviken men inte förvånad men har inte hunnit publicera det ännu. Ska försöka göra det under veckan som kommer. Helgens bryggarnyhet är dock att jag i helgen tappat både Balrog Porter 2012 och Vienna Hybriden på flaska/partyfat. 

Jag tror det blir lättast om vi tar det i kronologisk ordning. Balrog Porter tappades på lördagen, ett partyfat och 16 halvlitersflaskor blev det. Jag primmade ölen med 5,5g socker per liter till både fatet och flaskorna. Smakade lite på grönölet och det smakade förvånansvärt bra, en härligt rund mörk chokladig/rostad smak gömde sig där. Har stora förhoppningar på det färdiga ölet. Här är lite bilder från den tappdagen. 
Färdigbakat flaskorna tidigare på dagen
Desinfekterar fatet med starsan.

Flaskorna och fatet färdigtappade, gillar de svarta kapsylerna! 

På lördagen testade jag och Kairn även att baka surdegsbröd på färdig surdeg, vilket jag blev peppad på att testa när jag läste om det på den här ölbloggen. Resultatet blev helt okej, tog även ut en liten bit av surdegen för att försöka starta en ny batch. Får se hur det går.
Surdegsbröden. 
Sen blev det söndag och efter en stadig morgon/förmiddag i soffan med vasaloppet på tvn och blåbärssoppa i glaset blev det dags att tappa Vienna hybriden. Denna ölen primmades med 6.5g socker per liter. Det blev två partyfat och 15st flaskor. Ett av partyfaten "fathumlades" även med 5g mt:hood i en påse som Karin sydde till, sydde helt enkelt in humlen helt i sarita-tyg, se bild nedan. Ölet var väldigt ljust och provsmakningen på grönölet gav väl ingen vidare estimering till hur ölet kommer smaka, för det var inte så mycket smaker alls just nu. Vilket i och för sig är bra eftersom detta ska vara en lagerhybrid som är tänkt att vara väldigt "lättdrucken" eller ha hög hinkability som man brukar säga. Ingen smakbomb med andra ord. Om nån vecka får vi se hur det blev. Råkade även fumla i säkerhetsventilen till "pluppen" på partyfatet i ett av faten. Den första pluppen var kass och läckte så jag ville byta den och när jag försökte dra loss den så ramlade mittenbiten ner i fatet. Den får ligga kvar på botten, ingen idé att försöka få upp den. Hoppas dock den håller sig och inte börjar rosta eller ge smak till ölet. Vi kör lite bilder från tappningen med. 

Desinfekterar hink, hävert och partyfat. 
5g Mt:Hood. 
Humlen i den specialsydda påsen, på väg ner i partyfatet. 
Ljus öl som sagt.
Glömde ta fler bilder efter detta. 

2 kommentarer:

  1. Snygga bröd! Har ingen erfarenhet av hembakat surdegsbröd, så för mig var det all good... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! jo dom blev rätt så goda, har gjort egen surdeg typ 2 gånger förut och tror dom var godare... var så länge sedan. Är ju lite dyrt dock med 20kr för bara surdegen.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...