torsdag 11 oktober 2012

Tasting Notes: Katlagrottan

Hallå! Minns ni mig? Om inte, jag är Tobias som brukade blogga och brygga ganska frekvent. Fast inte på sommaren! Nu är det höst dock, finns inget säkrare tecken på det än att det börjar rycka i bryggtarmen och jag får ett sjukt sug efter att sniffa humle, sniffa bubblande vattenlås, sniffa malt, sniffa på vörtkoket, ni fattar vinken. 
Men det är inte det som det här inlägget skulle handla om, det skulle snarare handla om Katlagrottan Brown Ale som bryggdes för sju månader sedan. Jag har redan givit lite tasting notes på den men jag tänkte att det kan vara intressant att skriva om den igen för jag tycker den har förändrats ganska mycket. För er som inte vet vad det är för öl kan ni kolla receptet här.

Ölen är kolsvart med ett litet smutsvitt skum. Hade nog varit bättre skum om jag hade anpassat glaset efter mängden öl, delade denna flaskan med min flickvän. Från partyfat var det ett rejält skum man fick, men kolsyrenivån i partyfatet var en aningen högre med. 
I aromen hittar vi massa söta och rostade toner, soja, gräs och lite chokladkola. När ölen blivit lite varmare tycker jag det finns en hel del toner av nybryggd espresso med.
Smaken är krämig, gott! Chokladkolan finns där, så klart en del rostade toner fast bara lite lätt. Den är väldigt maltig och fyllig utan att för den delen vara söt. Karin lägger till "med lite bark i". Det finns lite centennialsmaker med i bakgrunden, ölen är lite lättare än jag minns den från i somras. När ölen blir varm så kommer espressotonerna fram i smaken med. Efterbeskan är lömsk, man tänker att det inte är särskilt beskt öl men sen när man väntar mellan sipparna så smyger sig beskan fram sakta men säkert! 
Den här tastingnoten blir lite kass, det finns en väldigt distinkt smak i ölet som jag gått runt och funderat på sedan jag drack det vad det är för smak. Tankarna har gått från något specifikt godis, till nån kaffetyp till väldigt mörk choklad till nån kakvariant men jag kan inte sätta fingret på vad det är! Väldigt irriterande, hoppas jag kan bjuda någon på detta öl nån dag och få höra "det smakar ju precis som .....".

I helgen blir det bryggning!

1 kommentar:

  1. Ja visst är det störigt när man känner igen en smak eller doft så tydligt men bara inte kan komma på vad det är!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...