lördag 20 april 2013

Vad händer Chubbs?

Jag brygger knappt öl men jag vill brygga öl. Tiden finns helt enkelt inte till. Som ni kanske vet så doktorerar jag, håller på med fiberoptisk kommunikation, och det tar väldigt mycket av min tid. Sedan jag och Henrik bryggde Shanon DIPA och Trellis Wit så har den mesta av min tid gått till jobbet, har även varit i USA på konferens kombinerat med semester. Här kommer några korta meningar om vad som hänt sedan det blev ganska tyst här på bloggen.

Trellis Wit och Shanon DIPA
Båda ölen är på partyfat sedan länge, tre partyfat var. Tanken var att det skulle bli nån flaska med för att kunna kontroll smaka, men det blev det inte. Båda ölen ska drickas inom snar framtid, ska fira eller glömma sina sorger för en konferensdeadline nästa vecka. Återkommer med tasting notes då.

USA
Blev massor med öl i USA, jag var i Kalifornien och i Florida. En av största skillnaden mellan Sverige och USA när det kommer till öl tycker jag är att i USA kan du köpa en random IPA och du får (oftast) nått bra. I Sverige får man en skitrött IPA som fraktats från USA och tappat all sin karaktär eller en halvkass/halvtråkig IPA från nått svenskt microbryggeri. Dom två öl som var absoluta toppen på resan var först och främst Stone Enjoy By dubbel IPA, jävlar vilket tryck i humlen. Det måste varit massor av Nelson Sauvin i torrhumlingen, var så färsk att det nästan luktade krut (på ett bra sätt). Den andra var Pliny the Elder, väldigt hypad öl men den levde helt klart upp till sin hype. Gjorde såklart mer än dricka öl i USA men detta är ju en blogg om öl så jag tänker inte skriva om San Francisco, vintur i Napa, big sur, NHL, NBA, Anaheim, Orlando eller liknande.
Stone Enjoy By IPA
Pliny the Elder

En öl och whiskymässa
Det var öl (och whisky) mässa i Göteborg, jag skulle inte gå för jag hade deadline. Deadlinen blev framflyttat men biljetterna var slut. Det dök upp en chans att köpa biljett via nån app, jag gjorde det. Appen sög, den dubbelfakturerade mig. Har inte fått tillbaka pengarna än, får väl se hur det går med det. Jag, Karin och min polare Joel gick dit i alla fall. Lång, väldigt lång kö. Vi kom ju in alla fall, det var det många som inte gjorde på fredagen. Förstår inte hur man kan misslyckas så grovt i planeringen.
Inne på mässan var det så sjukt trångt och kö till allt. Fattade inte vart man hämtade ut glas. Fattade inte hur man köpte dryckesbiljetter. Tog så sjukt lång tid innan man hade första ölen i glaset. Kanske lite väl negativ nu men det var inget bra intryck jag fick av mässan, lägg dessutom på att man betalar dyrt inträde, smakproven kostar skjorta. 40kr för 5cl öl? Härligt literpris på det. Förstår att det inte riktigt är mässans fel men det lägger ju ändå till på det negativa. Gick många hundralappar den kvällen allt som allt.
Pinky out!
Till det roliga med mässan då, ölen! Jag tyckte Närkes monter var en höjdare. Finns många microbryggerier i Sverige men ändå tycker jag det är svårt att hitta svenska bryggerier som jag verkligen tycker har det där lilla extra för att det ska vara något speciellt. Något som står ut över mängden. Många bryggerier tycker jag gör tråkig eller intetsägande öl, vissa bryggerier har helt otroligt svajande kvalitet på sina öl. Det poppar upp så många nya bryggerier att jag inte har koll nuförtiden. Närke är dock ett av de svenska bryggerierna jag tycker alltid levererar, tillsammans med Oppigårds. Kan inte komma på något annat bryggeri i Sverige i skrivande stund som spelar i samma liga som dem. Ni som läser detta får gärna påpeka hur fel jag har och tipsa mig om vilka bryggerier som är likvärdiga eller bättre, så ska jag prova deras öl. Är alltid på jakt efter bra öl! Dock är det inte alltid så lätt att få tag på Närkes öl så det var verkligen kul att dra några smakprover ur deras sortiment. Brekeriet hade jag hört så sjukt mycket bra om innan mässan, Cassis var väldigt god men de andra ölen jag smakade därifrån var ganska tråkiga. Deras saison t.ex. supersöt? Jag gillar saisoner riktigt torra! CAP var en ny bekantskap, dom hade med sig två öl. En dubbel IPA som var sådär och en imp. stout med kaffe som var grym! Annars var det inte mycket att skriva hem om som jag smakade. Många helt okej öl, men inga som var outstanding.

2 kommentarer:

 1. Tjena Chubb! Fan vad kul med ett nytt inlägg! Trodde ett tag att bloggen höll på att dö... Keep up the good work! Sveriges trevligaste brygg-blogg helt klart. Jag har en fråga till dig, angående party fat. Köpte själv tre partyfat och en "beer king" tapp apparat.
  Det första ölet jag tappade var ett fat med julöl som primade med 17g socker. Det blev inte av att knäcka fatet förän i påskas, altså ca 5 månader efter fatning. Jag tog med fatet till mina svärföräldrar för att avnjutas till påsklunchen. Tyvärr kom det bara ut skum, från alla fem literna. Hela glas med skum och fem millimeter öl på botten.
  Ett annat problem var själva tappen, flera gånger när jag skulle hälla upp öl(skum) så blev det någon form av "tjuv-sprut" från kranen. Det var inte så populärt bland dom gästerna som fick sina kläder nersprutade med ölskum!
  Vad är dina erfarenheter? Jag blev ganska besviken. Vad tror du jag gjorde för fel? Ölen var ganska kall, kanske 10-12 C, ska man ha den iskall kanske? Är det fel på tappen? Jag gjorde en tabbe, jag skruvade i kolsyrapatronen direkt, men gasreglaget stod på noll helatiden. Överprimade jag? Är den där dyrare tappen bättre, party star?
  Ha det gott!
  Mvh Gustav

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack.

   17g på ett partyfat ska itne vara för mycket, kan det vara så att ölet inte jäst ut helt innan du tappade det på fat?

   Jag har bara testat Beerking tappen än så länge, det är lite trixande när man ska hälla upp tycker jag. Jag brukar brassa på med kolsyrepatronen innan jag tappar upp men sen sänka den till ganska lågt, sen gäller det att öppna tappen helt och inte bara öppna den lite. Öppnar man bara lite så blir det enbart skumt!

   det med tjuvsprut förstår jag inte riktigt vad du menar.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...