onsdag 27 augusti 2014

Brygglogg: Surmäskad Pale Ale

Suröl är ju på tapeten just nu och jag har ända sedan jag och Karin besökte Cantillon blivit mer och mer förtjust i suröl av alla des typer. Jag har ju en suröl på gång med slånbär och dregsen från en Blå Spögelse men den kommer inte vara klar att dricka på länge, om den ens blir bra det vill säga. Jag blev sugen att göra något surt som inte tar så himla lång tid att få drickbart och jag gillar att experimentera lite så förra veckan förökste jag mig på en surmäskning för första gången.
Inte varje dag man kyler mäsken!
Min tanke bakom den här ölen är att syran och torrhumlingen ska samspela och bidra till en riktig fruktbomb i smaken. Jag har Summer och Eldorado eftersom dom enligt beskrivningarna (har aldrig använt dom innan) ska ge rätt fruktiga toner, Aprikos och Melon för Summer och tropisk frukt, päron, vattenmelon och stenfrukter för Eldorado. För att beskan och syran inte ska fucka upp det med varandra så körde jag bra en liten giva vid 60min och inget mer under koket och sen 100g torrhumling.

Recept Surmäskad Pale Ale
Bryggdatum: 16 augusti 2014
Batchstorlek: 20 liter
OG: 1042
Est. Bitterhet: 7 IBU
Est. Färg: 9 EBC
Est. Alk.: 4.0%
Effektivitet 78%
Total mängd vatten BIAB: 27 liter
Maltkomposition
2,15 kg Pilsner - 60%
720g Dark Wheat Malt- 20%
360g Boveteflingor - 10%
360g Acid Malt- 10%
Mäskade 25min utan Bovete och sen 60min till med Bovete vid 68°C
Humleschema och annat
60min - 5g Amarillo
15min -  lite protafloc och 1/2tsk jästnäring
Torrhumling: 50g Summer + 50g Eldorado (båda kottar)
Jäst
1 påse Mangrove Jack M44  U.S. West Coast
Vattenjustering
1 tsk Gypsum
 
Efter den vanliga mäskningen så kyldes mäsken ner till 50°C och 30g utav en blandning av den malt (förutom boveteflingorna) som används slängde ner i mäsken för att tillsätta mjölksyrebakterier som lever naturligt på malten. Mjölksyrebakterierna trivs bäst mellan 35-49°C  och kan överleva temperaturer upp till 55°C, vilket t.ex. innebär att dom dör under koket. Det finns en risk att surmäsken infekteras av clostridium butyricum som producerar smörsyra vars doft den som läst kemi på gymnasiumet säkert mins med skräck. Dessa bakterier är dock inte aktiva över 45°C. Det är också viktigt att hålla nere tillgången till syre i surmäsken, annars främjas Acetobacter som producerar Ättiksyra. Därför öppnade jag aldrig locket på min kastrull under surmäskningen, vilket var lite tråkigt då det vore kul att kunna följa hur surmäskningen utvecklas i pH och arom. För mer info om surmäskning så gillar jag den här artikeln i BYO: https://byo.com/stories/issue/item/889-how-to-make-a-sour-mash-techniques.
 
Jag surmäskade i min BIAB påse i min kastrull som var isolerad med liggunderlag. Jag spände även fast en filt runt det hela. Surmäskningen skädde över 2 dagar innan den avbröts och koket startades. Kastrullen stod på en induktionsplatta och jag och Karin kollade till den lite i skift beroende på hur vi jobbade och startade plattan när det behövdes. Den lägsta temperaturen vi mätte upp var 42°C och någon gång sköt vi över 50°C och råkade hamna på 53°C. Men mesta delen av tiden låg temperaturen på runt 48°C. Innan surmäskningen startade låg pH på 4.9 och efter surmäskningens slut var pH lägre än 3.8 (vilket var minsta mina stickor kunde mäta). Det återstår att se vad den färiga ölen har för pH. Efter surmäskningen kokades ölen som "vanligt" för att döda alla bakterier och sen jäser den som vanligt med en påse torrjäst pitchad efter kylningen.

Vid surmäskningens start
Vid surmäskningens slut.
 

fredag 15 augusti 2014

Bryggdag: Kölsch


Ladies och tjänstemän, bryggeriet är up and running igen efter nästan 5 månaders torka vilket till stor del beror på att jag bott 3 månader i Tokyo. För nån vecka sedan så lyckades min arbetskamrat och tillika bryggbroder igår, Erik en kyl till mig. Shout outs till Jonas med som ställde upp och fraktade kylen till min lägenhet. Nu jävlar ska kvaliten på mina öl höjas ett snäpp. Att kontrollera temperaturen under jäsningen är något som kan göra underverk även med enkla medel som att köra en better bottle i en större jäshink och fylla på med isklampar de första dagarna gjorde väldigt stor skillnad när jag bryggt innan. 

Jag och Erik har pratat ett bra tag om att göra en Kölsch och med nya kylen på plats kändes det som ett prefekt tillfälle. Kölschjästen ses ju som en hybridjäst, dvs det är fortfarande en toppfermetrande och den ska jäsa vid lite högre temperaturer än en lagerjäst. Jämför typ 13-20°C för kölschjäst med 8-14°C för en lagerjäst. Det känns som en bra start, om nått fuckar ur med termostaten och så.
Riktiga män bär skäggskydd.
Som jag skrivit i nått tidigare inlägg så är jag mycket för simpla recept just nu. Slänga i allt man kan tänka på (som jag gjort i många recept) utan att ha någon plan blir i princip aldrig bra. Det gäller för det här receptet med. 90% pilsnermalt som bas och 10% vienna för att få lite mer kropp, maltighet och få upp färgen lite. Endast bitterhumle vid 90min, hallertauer för att stay true så att säga. Vattnet justerade vi för att få det att likna vattnet från Köln. Körde även dubbel mängd jästnäring mot vad som är rekomenderat på paketet och tanken bakom det var att verkligen hjälpa jästen som ska få jäsa i det absoluta nedre delen av sitt rekomenderade temperaturintervall.

Recept Kölsch
Batchstorlek: 20 liter
OG: 1047
Est. Bitterhet: 33 IBU
Est. Färg: 7,2 EBC
Est. Alk.: 4.6%
Effektivitet 74%
Total mängd vatten BIAB: 28 liter
Maltkomposition
3,7kg Pilsner - 90%
410g Vienna - 10%
Mäskade 1 timme vid 65°C
Humleschema och annat
90min - 46g Hallertauer Mittelfrüh
15min -  lite protafloc och 1tsk jästnäring
Jäst
1 paket Wyeast 2565 Kölsch (1.5 liter förkultur OG1039, 2 dagar innan)
Vattenjustering
5.3 tsk kalciumklorid 33%
0.7 tsk Magnesiumsulfat
0.25tsk Gypsum
0.7 tsk Bikarbonat


Förkultur
-------------------------------------------
Bryggdagen gick väldigt smidigt. Träffade OG spot on! Det största problemet var att kyla ner vörten till pitchtemperatur. Med kopparkylaren fick vi endast ner ölen till ca 22°C så vi ställde in jäshinken i kylen över natten, dvs typ runt 00:00. På morgnen vid 8:30 var det 17.5°C på utsidan av jäshinken. Jag pitchade jästen då, fast att mitt target var 13°C. Klockan 18:30 var temperaturen nere i 13°C.

Provsmakar en Kölsch såklart!
Bryggmat!

onsdag 6 augusti 2014

Tillbaka från Tokyo

Hallå alla läsare! Ni har nog glömt bort den här bloggen, och det är ju inte så konstigt. Det har gått flera månader sedan jag skrev något. Anledning till det är att jag precis är hemkommen från Tokyo där jag bott och jobbat i 3 månader.

Det blev inte jättestort fokus på öl under den tiden, jag hinkade mest Asahi Super Dry. Dock fanns det en najs bar rätt nära där jag bodde, Rogue Beer Pub, där en vän till mig jobbade. Ägarna där pratade inte jättemycket engelska men min vän gjorde det så det gick rätt bra att kommunicera. Det blev en del, "peka i en bok på Westvleteren 12, oishii! Den har jag hemma, den har vi i baren". Dom hade några tappar där det ibland fanns sjyst amerikansk eller japansk öl och en kyl med flaskor där utbudet varierade från vecka till vecka.

Jag tog med min senaste imperial stout och bjöd på där, den hade klarat sig bra i flaska. Jag tappade den direkt från fatet till flaska och den hade lagrats ca 3 månader på flaska. Jag var lite rädd att jag skulle få infektioner eller att ölet skulle vara kraftigt oxiderat.
Provsmakning av impstouten på Rogue

Innan jag åkte iväg så hade jag en veteöl i en jäshink som jag hade tänkt servera på en hejdå fest men jag insåg att vi inte skulle klara av att dricka så mycket öl så jag valde att göra ett litet experiment. Jag tog veteölen, tappade den på slånbär och dregs från en Mikkeller Blå Spögelse. Tanken är att den ska få stå typ ett halvår och sen tappas på fat eller flaska, har inte bestämt än. Det här blir mitt första försök på en vild öl!

Här kommer lite random bilder på öl jag drack i Japan:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...