söndag 31 oktober 2010

Julöl 2010 (for real!)

Efter många om och men så blev det i fredags äntligen dags att brygga årets julöl. Har som sagt haft tentaperiod så bryggandet och bloggandet har fått ligga lite på is. Vi hade lite tur med leveranstider och fick paketen från humlegården och maltmagnus på dagen på fredagen. Blev en del krångel ändå, Christofer kom på dagen innan att vi inte har någon termometer så medan jag hämtade paketen och riggade för bryggning så fick han åka ner till Kjell och köpa en ny, slängde ut tre hundralappar och köpte en lite, förhoppningsvis, tåligare termometer;

Ny termometer, IP65-klassad!

Ska väl börja med att introducera ölen vi bryggde, det är en julöl som är tänkt att drickas till ett klassiskt julbord. Det blev en belgisk ale med en liten bit kanel och ett kryddpepparkorn som ska jäsa med ekspån, fokus är något relativt lättdrucket som gifter sig med julmaten. Här kommer receptet:

Batch Size: 12 liter
OG: 1054
Est.Bitterness: 21,3 IBU
Est.Color: 38,5 EBC

Malt/Socker
2.4kg pale ale malt
0.2kg Crystal 100
0.07kg Black malt
0.2kg Muscovadosocker, mörkt

Humle/Kryddor
5g Chinook - 60min
5g Chinook - 30min
1 liten bit kanelstång - 5min
1 kryddpepparkorn - 5min

Jäst
1 paket Belgian Ardennes #3522

Övrigt
16g ekspån, amerikanska mediumrostade

Bryggdagen gick riktigt smidigt, blir förvånad över hur mycket ledig tid man har medan man mäskar och kokar nuförtiden jämfört med några bryggningar sedan. Låter bilderna tala mer än text i resten av inlägget;

Christofer inviger nya maltkrossen!

Jag (Tobias) recirkulerar vört.

Lakning pågår.

Humlen och kryddorna uppvägda

Kastrullen får precis plats på spisen i min nya lägenhet

16g ekspån uppvägt och klart.

Det går verkligen snabbt att kyla med vår kopparspiral.

För att boosta kylningen ytterligare så ställde vi kastrullen på kylklampers när temperaturen sjunkit så pass att plasten på kylklampersarna inte smälte.

Sådärja! Den obligatoriska jäshinken är fylld-bilden!

Nu står ölen och jäser och det luktar smått fantastiskt ur vattenlåset (jag vet, jag är en airlock-sniffer), jag tror inte jag har känt häftigare doft från en jäsning innan, luktar fruktigt, kryddigt och friskt! Eftersom vi brukar ha väldigt seg kolsyrejäsning i flaska så måste vi nog tappa på flaska så snart som möjligt för att få den färdig till jul! Funderar på att skippa sekundärjäsningen, vet att många förespråkar att skippa sekundärjäsningen men jag är ganska skeptisk men det kan ju vara intressant att göra detta för en gång skull och det passar ju ganska bra just nu.

2 kommentarer:

  1. Verkar ju riktigt smakskig, får nog ta och göra något liknande till nästa års julbryggd, gäller ju bara att komma ihåg...
    Blir väldigt intressant att läsa om hur det kommer att smaka.

    SvaraRadera
  2. Lovar att skriva så fort jag provar första flaskan, när vi tappade på flaska smakade det väldigt bra. Kanske lite väl mycket ek och kryddorna kunde inte kännas alls. Kanske blir bättre efter lite lagring och kolsyra.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...