torsdag 10 mars 2011

Två riktigt goda öl

Har föra några dagar sedan testat två öl som jag tyckte var riktigt goda! Den första var Amager Double Black IPA. Maffig! Detta var verkligen en "extra allt" öl som jag verkligen rekommenderar. Väldigt trevlig arom och en stor smak som var väldigt komplex med mycket beska, rostade toner, fyllighet. Ja det mesta av det mesta. Riktigt gedigen kvalitet av en ölstil som det inte finns många öl att få tag på alls.
Amager Double Black IPA.

Andra ölen inmundigades till Champions league fotboll och med ryska blinier som min flickvän lagade till. Det var en Cantillon Kriek Lambic Bio och den var också riktigt god! Jag är ju som jag säkert skrivit tidigare inte nått jättefan av suröl, men denna var verkligen toppen! Så himla god och syrlig, eftersmaken var härligt fylld av körsbär! Jag blev riktigt imponerad!

Cantillon Kreik Lambic Bio.

Amager Double Black IPA får 8/10 i betyg.

Cantillon Kreik Lambic Bio får 8/10 i betyg.

8 kommentarer:

 1. Hejsan!

  Lite OT, men jag är intresserad av ditt mäsk/lakkärl :)
  jag funderar nämligen på att kopiera det.

  Inga problem att mäska 5 - 10 kg malt (tänker på kylboxens volym)?

  Hur håller den temperaturen? man kanske skulle tjäna på att även klä den i liggunderlag?

  SvaraRadera
 2. Nja det är lite problem med att hålla temperaturen, inget som inte går att åtgärda. Man får helt enkelt kolla vad temperaturen ligger på några gånger och kompensera med kokade vatten.

  Jag har tänkt stoppa liggunderlagg mellan inner och yttervägg när jag får tid, borde göra det lite mer stabilt.

  Klart om du bara ska göra små satser så är det väl bättre med en lite mindre box, men jag resonerade att det alltid är bra att ha möjligheten att gå upp lite i volym om man skulle känna för det utan att behöva bygga ny utrustning.

  SvaraRadera
 3. OK, tack för svar! :)

  Klämma in lite liggunderlag lär nog funka.

  jag vill brygga runt 20-25 liters batchar. fram tills nu har jag bara fuskat med extrakt.

  SvaraRadera
 4. Björn T Gustafsson12 mars 2011 11:02

  Jag tog en 30l jäshink och virade två liggunderlag runt den, sedan tätade jag toppen och botten med frigolit.

  Testade med 7,5L 75 gradigt vatten och tappade 4->5 grader på en timme. Låter det som att jag skulle vinna på att använda en kylbox istället eller är 5 grader en OK förlust för ett hembygge?

  SvaraRadera
 5. Du har inte testat med malt än? Känns som det borde hålla värmen bättre om du har malt och vatten, vet inte hur mycket skillnad i temperaturtapp det skulle ge att gå över till en kylbox...

  Däremot så undrar jag hur du lakar med den uppsättningen?

  SvaraRadera
 6. Björn T Gustafsson13 mars 2011 10:46

  Jag har ju tyvärr inte gjort min första bryggd än, har inte alla delar. Pengarna har inte räckt till för brygg-hobbyn dem senaste månaderna.

  Tanken är att jag skall installera en ventil lik den du har i din kylarbox i botten, med ett simpelt filter.

  Vad ser du för problem med att laka med dena desig? Om du förutser något som jag inte gör så får du görna hojta :-)

  SvaraRadera
 7. Du menar problem med den metod jag använder med kylbox och så? Har två problem som är påtagliga och det ena är ju som jag skrev tidigare att jag tappar temperaturen lite men detta ska jag åtgärda med liggunderlag. Andra problemet är att filtret är ganska ömtåligt så jag kan inte röra runt fullt så mycket som jag skulle vilja, senaste bryggden så rörde jag först ut mäsken i en hink ordentligt för att sedan hälla över till kylboxen.

  Medan du går och väntar på att få dina helmaltsprylar hopsnickrade så skulle jag tipsa om att brygga något på maltextrakt och kanske stöpa lite karamellmalt, en av mina bästa bryggder hittills är gjord på ca 50-60% maltextrakt om jag inte minns fel.

  SvaraRadera
 8. Björn T Gustafsson14 mars 2011 12:53

  Jag övervägde att börja med extrakt, men det är ju naturligtvis helmalt som lockar. Dem delar som saknas i byget är nu bara kylaren och en spis som orkar med koket. Mäskkärlet är ju under konstruktion nu och bör bli klart snart nog. Min tanke är att jag skall skaffa mig en kokplatta (induktionshäll) som orkar koka mer än 10L, villket är min köks-spis max kapacitet :-(

  Jag funderar på om jag skall ta en bit rör av något matsäkert material som jag sågar skåror i och virar metal-nätet runt. På så sätt bör jag få en ganska stadig konstruktion. Hur låter det?

  Jag har märkt att det är relativt ovanligt att använda en jäshink som bas för en mäsktunna, men jag tycker det känns som det mest klockrena. Men tyvärr betyder ju ovanligheten att ingen dokumenterat det bästa sättet att göra det på. Får väl bli min uppgift att dokumentera och lägga upp hur man gör om jag lyckas få till mina drömmars mäskkärl :-)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...