söndag 17 april 2011

Studentsaison

Yes, dags för bryggdag igen! Min syster tar studenten i sommar så jag tänkte självklart brygga en öl att servera på hennes studentmottagning! Jag ville brygga något ljust och rätt så torrt, tänker mig lite skumpa fast i ölform nästan, fast ändå med en del humlesmak och arom. Jag tycker smaken från Nelson Sauvin, inte bryggt med den tidigare men smakat den i t.ex. Mikeller's Nelson Sauvin, känns lite lyxig och något som skulle passa i ett torrt studentöl! Valet att brygga en saison kom från att jag läste runt om lite olika jästsorter som jäste torra öl och fastnade för saison, hade aldrig druckit en saison innan så fick åka ut till systemet på hjalmar branting och köpa mig en Saison Dupont för att studera. Tyckte den var rätt okej, ungefär vad jag tänkt mig med mitt öl fast mitt öl ska helst ha mer humlekaraktär.

Börjar som sig bör med att presentera receptet:

-----------------------------------------
Studentsaison
Batch Size: 13.5 liter (hade planerat 12 liter)
OG: 1060
Est.Bitterness: 35 IBU
Est.Color: 13.6 EBC
Est.Alcohol: 6.3%

Malt
0.5kg Wheat Spraymalt
1.5kg Viking Pale Ale
0.6kg Vienna Malt
0.1kg Caraamber
0.1kg Caravienne
0.2kg Svensk Honung

Humleschema
60min - 5g Nelson Sauvin (First Wort Hop)
20min - 10g Nelson Sauvin
5min - 20g Nelson Sauvin
5min - 20g Amarillo

Torrhumling (Planerad):
30g - Nelson Sauvin
15g - Amarillo

Övrigt
Vattenbehandling 1tsk Kalciumsulfat i koket
1/4tsk jästnäring 10min.

Jäst
1paket Wyeast French Saison (3711)

Mäskning:
75min vid 67°C

-----------------------------------------
Dagen till ära var min sambo Karin bryggassistent för andra gången! Går så sjukt mycket smidigare att brygga när man är två. Låter bilderna tala rätt mycket för bryggdagen, började med att krossa specialmalten och värma upp mäksvattnet, basmalten har jag köpt färdigkrossad.
Krossning pågår, sjukt oergonomisk montering av kvarnen!

Verkar som en temperatur på vattnet strax över 80°C är perfa om jag vill hamna på 67°C i mäskkärlet. Jag börjar med att blanda malt och vatten i en hink så att jag kan röra runt frenetiskt för att få ut alla klumpar utan att riskera ha sönder det lite ostabila filtret som sitter monterat i mäskkärlet. Jag häller sedan över det till det riktiga mäskkärlet, splattar och stänker rätt mycket när man gör det. Blir en del värmeförlust när jag kör dessa två steg men det är det värt, har fått upp effektiviteten lite när jag nu får ut alla klumpar!
Rör ut alla klumpar.
Blir en del rörande...

Mäskade denna gången 75 minuter, var väl egentligen tänkt att mäska i 60 min men jag segade lite med att värma upp lakvattnet och väga upp humlen så det fick bli 75min. Funkar nog lika bra det med.
Krävs en del kastruller för att värma upp allt lakvatten!
Vattenjusteringen för dagen, 1tsk kalciumsulfat utrört i lite kallvatten. Tillsattes till koket.
Honungen var sjukt hård!
Karin märker och förpackar humlen som blev över.

Lakningen strulade lite i början, maltkorn tog sig igenom filtret och satte igen det lilla filter som sitter längst ut på kranen till maltboxen. Detta gjorde det säkert 10 gånger under lakningen, sjukt irriterande och kranen blir väldigt varm så det är svårt att skruva loss den. Annars gick lakningen väldigt bra, råkade få ut lite för mycket vört för jag hade glömt att jag hällde på nästan en liter kallvatten i mäskkärlet för att få ner temperaturen.

Satslakade 2x8 liter, första satsen tillsatte jag 6 liter och andra satsen 8 liter. Rörde om innan varje utlakning och recirkulerade ca 3-4liter vört båda gångerna. Totalt ut ville jag ha 16 liter, men fick nog lite mer.
Karin tillsätter FWH och vattenjusteringen.
Lakning pågår!
Tillsatte maltextraktet när lakningen precis blivit klar .
Fick röra en del för att få ut alla klumpar.

Tar väldigt lång tid att få igång ett kok, nästan en timme trots den nya isoleringen av kastrullen. Skulle vilja ha en induktionsplatta men vet inte riktigt om studentekonomin tillåter det i nuläget.
Väntar på kok...

Kylningen går sjukt smidigt med kopparspiralen, alla bryggare som inte äger en sådan borde bygga det! Väldigt enkelt och kortar ner kylningen avsevärt!
Kylning pågår!

Passade under byggningen på att baka kavring med en del av maltresterna, blev väldigt god! Fast Karin tyckte att malten var lite väl hård, mycket fibrer tycker jag.
Kavring med maltrester!

Desinfekterade jäshinken med starsan och slängde i en visp, jäsröret och en kökspincett. Kokade även saftduken i några minuter för att desinfektera den. Passade även på att doppa jästförpackningen snabbt i starsan.
Don't fear the foam!

Syresatte vörten dels genom att hälla den genom saftfiltret så det splaschade ner i hinken och dels genom att veva som en tok med en ballongvisp i några minuter tills ett tjockt skum bildats på ytan. Pitchade jästen direkt från förpacknigen som jag smackade igår kväll, ingen förkultur.
Pitchar jästen.
Kanske lite svårt att se, men denna jästunna är märkt "ÖL"... utifall man skulle glömma det.
Vattenlåset var fyllt med starsan så jag lät det vara kvar, minskar säkert risken för infektion via vattenlåset.

Det var en väldigt lyckad bryggdag, går alltid mycket smidigare nuförtiden när man fått rutin på allt jämfört med för ett år sedan då det oftast var väldigt kaotiska bryggningar. Lite kul att det blev 1.5 liter för mycket ner i jästunnan men att vi bara hamnade 1 pinne under det OG som jag satsat på, väldigt hög effektivitet idag med andra ord. Kan vara såatt honungen och maltextraktet drog upp effektiviteten lite.

Färgen ser lovande ut på ölet och jästen luktade precis som Saison Dupont så jag tror detta kan bli riktigt lyckat. Frågan är bara vad de som kommer på studentmottagningen tycker, skulle gissa på att dem flesta är "marieestadare" hoppas att ölen inte blir för extrem för dem utan att den kan uppskattas av de flesta.

Avslutar med den obligatoriska bilden:
Jästunnan fylld!

9 kommentarer:

  1. Kan rekommendera en skvätt kaffe i kavringsbaket, för att vara lite öl-off topic, smakar kanongott!

    SvaraRadera
  2. Åfan jag har testat olika grejer i mina kavringar men aldrig kaffe, ska jag lätt testa nästa gång. Lingonsylt är min favorit so far.

    SvaraRadera
  3. Kan rekommendera att köpa en induktionsplatta, då kan man dra igång den direkt vid lakning så koket är nära när man precis är klar. Kör biltemas för 449:- väl investerade pengar.

    SvaraRadera
  4. Vad har den hällen för maxdiameter?

    SvaraRadera
  5. Jag skulle rekommendera dig att köpa en cloer induktionshäll från tyskland istället. Iom att euron är låg så går den nog max 900. Vi har en sådan och vi kokar bort 5 liter på 90 minuter. Diametern på plattan är 28 och våran kastrull (24l) är 32 cm så den passar perfekt. Sist värme vi succesivt upp det vi lakade ut och vi hade 15 minuter till kok på 20l!

    SvaraRadera
  6. Vad har du byggt kylaren av för delar?

    SvaraRadera
  7. Peter: Så det gör inget att den sticker ut lite över kanten?

    Anonym: http://chubbsnanobryggeri.blogspot.com/2010/08/bygge-av-kylspiral.html

    SvaraRadera
  8. Peter har du tips på sida att beställa en sådan ifrån?

    SvaraRadera
  9. Du kan beställa Cloer plattan härifrån:
    http://www.eibmarkt.com

    Gör absolut inget att den sticker ut på kanterna lite grann. Det är ju ca 2 cm runt om bara.

    /Peter

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...