söndag 3 april 2011

Bryggning: Tomodachi, Imperial Kakao-Black IPA

Idag var det äntligen bryggdag! Känns som det var rätt längesedan senast. Detta är den första spontana bryggningen jag någonsin gjort. Vaknade upp och tänkte att idag vore en perfa dag för att brygga något och jag hade blivit lite inspirerad av Mikkeller's kaffe-IPA som jag drack i fredags även om den inte var så himla bra. Det som slog mig var en IPA med kakao i, det måste ju bara bli bra!

Fick lite oväntat hjälp från min kompis KG som tittade förbi på sin första ölbryggning någonsin och fick agera bryggassistent! Blev en riktigt trevlig bryggdag, alltid trevligt att ha någon att bolla idéer, snacka med och att ha två extra händer under bryggningen.
KG väger upp malt.

Det som skulle bryggas idag var Tomodachi, en Imperial Kakao-Black IPA! Ska vi börja med att gå igenom receptet kanske? Jag brukar i vanliga fall fila på mina recept i någon vecka innan bryggningen äger rum, detta receptet blev dock till på cirka en kvart i morse.

Info
OG: 1081
Effektivitet: 67%
Batch Size: 12 L
Boil Volume: 16L
Est. Color: 66 EBC
Est. Bitterness: 119 IBU
Est. Alkohol: 7.9%

Malt
3 kg Viking Pale Ale Malt
0.3 kg Carabohemian
0.3 kg Crystal 100
0.3 kg Pale Chocolate Malt
0.5 kg Wheat Spraymalt

Humleschema
60min - 30g Rakau (kottar)
30min - 30g EKG (pellets)
15min - 30g Chinook (pellets)
5min - 20g Riwaka (kottar)
5min - 20g Cascade (pellets)

Torrhumling: ??? funderar på Cascade och EKG i en vecka innan flasktappning.

Övrigt
5min - 4msk kakao
2min - ½ vaniljstång

Vattenjustering
0.5 tsk CaSO4
1.7 tsk CaCl2 (33%)

Jäst
Safale US-05

Mäsk/lakschema
1h 68°C med 8 liter vatten, 82°C när vattnet blandades med malten.

Satslakade i två omgångar. Lite osäker på vad temperaturen låg på under lakningen men satsade på något runt 72-76°C. Första lakningen tillsattes 4l vatten och andra lakningen 8 liter. Totalt lakades ca 16 liter ut.
Rörde om mäsken i en hink först för att lättare kunna röra ut alla klumpar, i mäskkärlet är filtret ostabilt så man måste vara försiktig när man rör om.
Mäsken fick det gosigt.

Medan vi mäskade så passade vi på att isolera min gryta med liggunderlag. Tycker att det gick lite snabbare att få till kok, dock kunde vi inte köra två plattor som jag brukar göra under själva uppkoket, det började nämligen ryka om liggunderlaget som var direkt över plattorna då.

Gaffa!

Måste bygga nån slags mätsticka för kastrullen så man vet hur många liter vatten/vört/öl man har i den. Idag fick det bli att vid "stål" på kniven så har vi 16 liter.

"Stål" marks the spot.

Låter mest bilderna tala för resten av bryggdagen:
Kg väger upp humle
Så sjuk bild på kakaopaketet....
Lakning pågår.
Bryggmästaren (dvs jag, Tobias) övervakar lakningen.
Plattan som man ser sticker ut på höger sida smälte liggunderlaget, inte bra.

Vi passade även på att bygga isolering till locket på grytan.
Kakao och vaniljstång, inte varje dag man ser det i en IPA!
Kylning pågår!
Starsan, så jefla smidigt! Don't fear the foam!
Syresatte genom att vispa med en ballongvisp, blev inget fast skum denna gången. Brukar alltid bli det, lite oroväckande. Kan det vara kakaon som pajar skummet?
Den obligatoriska Jäshinken-är-fylld-bilden!

Kan vara den smidigaste bryggdagen någonsin, lakningen satte inte igen och vi hamnade nästan precis på det OG som jag ville ha. Hade väl tänkt 2 pinnar högre men visste att det skulle bli lite sämre utbyte när det var så högt OG som jag siktade på.

Dessutom var det nyttigt att ha med någon är helt grön på ölbryggning, fick många bra frågor som det kan vara bra att fundera på även när man bryggt en del öl som jag gjort. Hoppas kunna brygga nån till öl med KG i framtiden, hade en riktigt trevlig dag!

Vi smakade lite på grönölet innan vi tillsatte jästen och jeflar vad mycket det smakade, det var nästan grusigt av humle och sjukt beskt! Hoppas det balanseras upp efter jäsningen och att man kan känna en liten ton av kakaon, vaniljen kan nog bli helt dränkt av humlen men tänker mig att den kanske kan hjälpa till att framhäva kakaon lite.

Väldigt kul att göra en ölsort som inte finns att få tag på systembolaget och som jag faktiskt aldrig har hört talas om. Ska nog satsa på att brygga mer roliga/experimentella öl framöver!

Vi avslutade med att provsmaka min Balrog Porter och jag kan nog konstatera att det är den bästa öl jag bryggt hittills.
Balrog Porter, väldigt bra öl!

Nu är det bara vänta på första bubblet i vattenlåset!

6 kommentarer:

  1. Hej Tobias,

    Hur blev ölen? Hur blev skummet med tanke på att ditt finns en viss del kakaofett i kakaon? Var mängden kakao lagom?

    MVH
    Jakob

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jakob,
      Här har jag lite tasting notes på ölen: http://chubbsnanobryggeri.blogspot.com/search/label/Tomodachi

      Skummet är nog det fastaste jag någonsin haft på en öl så jag tror inte att det kan vara mycket fett i kakaopulvret eller så har jästen tagit hand om det kanske? Det måste jag kolla upp.

      Radera
  2. Tjenare Tobias,

    Nu till helgen ska jag testa att brygga med kakao. Jag tänkte mig en Imperial Chocolate Porter. Min fråga är om du har några tankar på mängd kakao (på 20 liter)? Jag är ute efter en betydande chokladsmak. (typ sothern tier imperial chocolate stout) Har en fundering på att testa tre olika nivåer av kakao, men skulle uppskatta en fingervisning om nivå att utgå ifrån.

    Tack på förhand,
    Jakob

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Jakob,
      Det här är ända ölen jag bryggt med kakao i faktiskt och jag kan inte säga att jag känner någon chokladsmak alls i den färdiga produkten. Men sen är det ju en massa beska som tar över smaken i denna ölen med.

      Så jag har inget bra mått egentligen, det du får tänka på är att kakao är ganska bittert (smaka på det). Så du får vara försiktig med det. Alternativt, (inget jag testat själv, men läst om andra som kört det med bra resultat) köpa "cacao-nibs" och kör med i slutet av koket eller kanske ännu bättre "torr-kakaoa" med dem.

      Radera
  3. Tjenare Tobias,

    Nu har jag bestämt mig. Det blir att köra med kakaopulver då detta är det renast och det med minst fett i. Tänkte dela upp 20 lite på tre mindre jäskar och testa tre olika nivåer med kakao. Sen när det är dags för andrajäsningen ska jag kolla hur mycket kakao det smakar och bedömma om det behövs med kakao pulver.

    Bryggningen sker på söndag och jag återkommer med resultatet.

    /Jakob

    SvaraRadera
  4. Hej Tobias,

    Sent om sides kommer utlåtandet av att använda Kakao i ölen.

    Det som testades var:
    1. 100g/20 liter i koket
    2. 100g/20 liter i koket + 100g/20 liter i "torr-kakao"
    3. 100g/20 liter i koket + 300g/20 liter i "torr-kakao"

    100g per 20 liter i koket fungerade bra, dock kunde man önska lite mer kakaosmak.

    Att "torr-kakaoa" fungerar dåligt med kakaopulver. Blev grynigt och dålig utnyttjandegrad. Jag trodde att tiden skulle göra mycket av jobbet här men det går mycket trögt och kakaon faller inte ut.

    Så mina tips är att:
    - alltid koka kakaopulver
    - 100 g ger en ganska subtil kakao smak, man kan gärna testa med mer kakao
    - tveksamt om det finns behov av att tillsätta kakao i jäsningen överhuvudtaget. Om detta skall göras, använd inte kakaopulver utan något som kan filtreras ut.

    Hälsningar
    Jakob

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...