lördag 6 augusti 2011

Bryggning: 8.8ps Pulse Saison

Jag är i full färd med att avsluta mitt examensarbete, har varit ute och tågluffat i Europa i två veckor och har inte bryggt eller ägnat mig åt annan bryggverksamhet under sommaren. Därför har det varit lite tyst på bloggen, hoppas ni läsare inte är allt för arga eller helt glömt bort den här bloggen!

Idag var det i alla fall dags för första bryggningen sedan april! Galet va!? Det som bryggdes var en saison som jag tänkt servera på eventuell examensfest! Anledningen till att det blir just en saison är att det är sjukt varmt i våran lägenhet till och från nu under högsommaren och saisonjästen klarar och trivs i höga temperaturer. Tycker även det är en väldigt bra typ av öl för ett tillfälle som en examensfest, serverade ju en saison på min systers student och den var väldigt uppskattad!

Om vi ska börja med att gå igenom receptet kanske, ganska standardrecept i alla fall i maltkompositionen. Anmärkningsvärt är väl havregrynen kanske som jag tänkte att skulle ge en lite större kropp utan att ge någon nämnvärd sötma, jag vill att detta ska vara en riktigt torr öl! Anledning till att jag kör honung är att jag råkade göra slut på strösockret när jag bakade en kardemummakaka igår kväll, men det var ju lyckat med honung i förra saisonen så det blir nog bra i denna med. På humlefronten är det citra som får stå för smakhumlen och en del av aromhumlen, kompenserar citran med nelson sauvin och amarillo vid 5 min för att få en komplexare arom och antagligen en liten komplexare humlesmak med. Hade även i en liten bit, ett "drag", av lime och citronskal som jag hoppas inte slår igenom för mycket utan mer accentuera citrustonerna som jästen förhoppningsvis kommer ge. Här är receptet

Info
OG: 1051 (siktade på 1052)
Batch Size: 16L
Boil Size: 11 L efter bortkok, mätte inte innan antagligen runt 14-15L
Est.Alcohol: 5.5%
Est.Bitterness: 71 IBU
Est.Color: 13 EBC

Malt och annat
1kg Viking Pale Ale Malt - 28.6%
1kg Viking Pilsner Malt - 28.6%
0.5kg Spraymalt Vete 14.3%
0.4kg Vienna Malt - 11.4%
0.25kg Caravienne - 7.1%
0.15kg Havregryn - 4.3%
0.2kg Svensk Honung 5.7% (råkade bli 210g)

Humleschema
60 min - 10g Chinook (First wort hop)
30min - 20g Citra
10min - 20g Citra
10min - 1 bit citronzest och 1 bit limezest
5min - 20g Citra
5min - 20g Nelson Sauvin
5min - 20g Amarillo

Övrigt
Vattenbehandling 1/4 tsk calciumsulfat i koket (skulle haft 1 tsk men råkade göra fel)
1/4 tsk jästnäring (borde nog ha tillsatts vid typ 15-10min, hade glömt bort det)

Jäst
1 paket Wyeast French Saison (3711)

Mäskning
70min vid 67.7°C vid start

--------------------------
Dagen till ära så hade jag en gäst i bryggeriet! Min kollega Benjamin från det labb jag gör mitt exjobb på kom över och hjälpte till och lärde sig mer om ölbryggning, är alltid bra att vara två när man brygger då allt går så himla mycket smidigare då! Sen är det väldigt bra att få förklara varför man gör vissa saker i bryggeriet då man får fundera på vissa grejer som man inte tänker på annars utan bara gör på ren rutin.

Jag tror jag låter bilderna tala mest för att beskriva bryggdagen:

Ingredienserna samlade och receptet gås igenom.

Benjamin får slita i bryggeriet och krossa malten, basmalten köper jag dock färdigkrossad. Tycker det är svårt att få bra resultat med coronakvarnen, antingen kommer massa okrossade korn igenom eller så blir det bara finmalet.

Har börjat med att först röra runt malten och varmt vatten, runt 80°C ger 67-68°C i mäskkärlet, i en hink först för att kunna röra ut alla klumpar ordentligt och fördela temperaturen jämnt i mäskkärlet. Häller sedan över mäsken från hinken till mäskkärlet.

Mäsken gosar under en filt!

Under tiden vi mäskade så passade vi på att käka lunch, Ben hade med sig hamburgare som vi värmde på i ugnen riktigt gott! Vi mätte även upp all humle och annat som skulle tillsättas vid koket.

Humlen uppvägd och uppmärkt, på bilden syns tyvärr inte citron- och limeskalen. Glömde fota dom.

Lakning pågår! Det satte inte igen en enda gång, trots havregryn i mäsken! Jag är förbluffad.

Lakningen pågår, man ser den härliga first wort hopningen och lite klumpar av spraymalt.

Efter koket var det dags för kylning, på bilden är vi lite dumma och har glömt att ta bort isoleringen från grytan. Det kom vi dock på ganska fort.

Yes, det är den obligatoriska jäshinken är fylld och vattenlåset sitter på-bilden! 16 liter blev det och OG blev 1051 vilket var 1 pinne under vad jag siktat på, helt okej!

Nu är det bara vänta på att jäsningen ska börja, tunnan fick en t-shirt för att blocker ljus.

Så allt som allt var det en riktigt lyckat dag och om Ben läser detta för jag tacka för hjälpen igen! Jag tror jag tänker låta jäsningen stå i minst 2 veckor, tänker inte tappa om till sekundärjäsning. Hoppas att jästen gör sitt jobb och jäser ner till minst under 1010 i FG så att det blir ett riktigt torrt öl. Jag funderar på att torrhumla med citra och kanske nått annat men jag har inte bestämt mig än, om någon som läser detta testat torrhumla en saison med bra resultat får ni gärna kommentera.4 kommentarer:

 1. Kul att du är igång igen!

  MEN: när kan man få smaka på något av dina projekt?

  /södda

  SvaraRadera
 2. Nästa gång du är i Göteborg? :)

  SvaraRadera
 3. Nu blev jag åter sugen på att göra en Sasion, men fasen vad det ligger långt ned på listan just ju :(

  SvaraRadera
 4. Du borde göra det :) Saison är verkligen en fantastisk stil!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...