fredag 19 augusti 2011

Det jäser!


Den än så länge namnlösa american amber ale som bryggdes igår har kommit igång och jäsa, faktum är att det gick väldigt fort! Redan under natten började det jäsa ordentligt! Som ni ser på bilden så har jästunnan fått sig en t-shirt med för att hålla ute oönskat ljus.
Fullt ös medvetslös i vattenlåset!

Vi tar och avslutar posten med en bild på Kiwi Pale Ale som blivit riktigt klar:

6 kommentarer:

  1. Ser att ena tunnan har en vit tröja på sig. Den stoppar inte ljuset särskilt väl. Välj något mörkare :)

    SvaraRadera
  2. Jag vet! Men den tunnan är så modemedveten och säger att grå är det nya svarta!

    SvaraRadera
  3. Björn T Gustafsson27 augusti 2011 kl. 12:31

    Tjenare.

    Jag fick ett paket ifrån maltmagnus.se i torsdags, och har laddat för en bryggdag nu i helgen. Skulle egentligen komma igång med bryggandet i våras, men hann inte före sommar värmen.

    Nu mätte jag temperaturerna i min lägenhet och inser att dem ligger runt 24c hela tiden. Jag tänkte använda SafeAle04 (15-24c) och är lite orolig för att det skall bli felsmaker.

    Jag undrar vad du har för temperaturer i lägenheten, och hur orolig jag egentligen behöver vara över detta?
    Vad finns det förutom "Swamp-cooler" metoden som man kan göra för att chilla den lite?

    Tänkte jag skulle fråga dig eftersom du använde en liknande jäst nyligen, och har den på jäsning just nu :-)

    SvaraRadera
  4. Björn T Gustafsson30 augusti 2011 kl. 20:48

    Hittade ett ställe, bryggde i söndags, OG:1.048
    mätte idag efter att det slutat bubbla, 1.012!

    bara 36 timmar :-)

    SvaraRadera
  5. Sorry att jag inte har hunnit svara på dina kommenterar snabbare.

    Härligt det har börjat jäsa! Vilken jäst körde du på nu?

    Angående safale s04 så körde jag den förra sommaren en del och den är ju av engelsk typ så den ger ju helt klart mer smaker än t.ex. safale us05. Jag gillade inte riktigt de smakerna jag fick vid höga temperaturer av s04, tyckte det nästan var lite "glöggig" smak.

    Jag har funderat mycket på hur jag ska kontrollera temperaturen på mina jäsningar men inte kommit fram till något bra sätt än. Har funderat på en mindre hink som jag ställer i vatten i 30liters jäshink och sedan byter frysklampar varje dag. Eller isolera en del av en garderob för att hålla nere tempen.

    Vissa kör ju "wet t-shirt" metoden vilket tydligen ska hålla ner temperaturen nån grad. Synd att man bor i lägenhet och inte riktigt har plats för ett till kylskåp!

    SvaraRadera
  6. Björn T Gustafsson3 september 2011 kl. 18:12

    Lungt.

    Jag måste säga att min första batch ser ut att bli en en för avloppet :-(

    Jag mätte SG igen efter några dagar till och den var nere på 1.008, med förväntat resultat 1.014. Smakerna av humlen har avtagit avsevärt (från tydlig Cascade-APA till Carlsberg på några dagar), och jag smakar stora mängder DMS. Jag tror att dem två stora bovarna i dramat är:

    1. Jag pitchade nog med jäst för 20-30L vört i ca 12 liter. SafAle04 har käkat mer än den skulle.

    2. Jag kokade med locket på (inte helt på, men mycket på)

    Naturligtvis vet jag bättre än att ha lock när jag kokar egentligen, men jag är bara inte nöjd med det kok jag får utan locket. Det "rullar" inte tillräckligt. Jag har en av biltemas kokplattor, induktion och allt, och alla säger att den skall vara fantastisk och koka allt jättebra. Men för mig har den aldrig visat tecken på redigt kok med mer än 10 liter??? Jag fattar inte var det är som går fel, men jag skall utreda saken och försöka igen. Det är så man lär sig.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...