söndag 25 september 2011

Mulder, En Höstöl med Dinkel

Idag blev det en spontan bryggdag, jag var på biltema och köpte en induktionsplatta igår så ville väldigt gärna testa den idag. Det blev en skåprensare, gjorde slut på all humle jag hade hemma och all basmalt. Efter jag mäskat in tog jag ut humlen och vägde upp den och bestämde sedan hur jag skulle fördela humlingen. Tanken bakom ölen är att göra en riktigt trevlig höstbryggd att sippa på, är ju en hel del aromhumle så denna ölen ska nog drickas upp ganska fort, men någon flaska åker nog på lagring ett tag också. Har varit sugen på att testa brygga med dinkel ett tag så eftersom jag hade ganska ont om basmalt idag så passade det ju ganska bra, 20% av maltkompositionen bestod av dinkelflingor. Så, där fick bryggning ett till syfte mer än att bara testa induktionsplattan. Vi kan börja med att gå igenom receptet

Info
Namn: Mulder
Batch Size: 11 liter
Boil Size: ca 14 liter
OG: 1074
Est. Alc 7.0%
Est. Bitterness: 155 IBU (rager)

Maltkomposition 
1.1kg Viking Pilsner
0.54kg Viking Pale Ale
0.65 Saltå Kvarn Dinkelflingor
0.5kg Extra Light Spraymalt
0.4kg TF Dark Crystal
223g Honung
40g Farinsocker

Humleschema 
FWHP - Rakau 16g
            - Riwaka 16g

60min - Chinook 15g

15min - Amarillo 28g
          - Nelson Sauvin 10g
          - Cascade 7g

Flame out - 30g Amarillo
                - 13g Nelson Sauvin
                - 10g Cascade

Jäst
Ett paket safale US-05

Vattenjustering och övrigt
1/4 tsk Öljästnäring
0.5 tsk Gypsium
2.5 tsk Kalciumklorid (33%)
Alla tillsatta till koket.

Mäskschema
62°C ca 15min (utan dinkelflingorna)
Dinkelflingorna kokades med 4 liter vatten i 10min och tillsattes sedan till mäsken.
68.5°C i 75min.
Satslakade i två omgångar.

--------------------------------------------------------

Börjar med lite positivt, induktionsplattan var riktigt bra. Det gick snabbt och smidigt att värma mäsk och lakvatten och det gick riktigt fort att nå kok efter lakningen med. Smidigt att kunna börja värma till kok redan när man börjar laka (även om det inte riktigt blev så just denna gång, mer om det strax). Jag kunde ha ett rullande kok på 14 liter utan lock, det klarar inte min spis. Var även smidigt att koka på med plattan på golvet och ha utrymme att röra runt i koket och inte som innan ha typ 2 dm utrymme mellan köksfläkt och kastrullen.

Nu till det lite jobbiga för dagen, första batchen av lakningen gick lite sådär det kom igenom massor med maltbitar som satte igen filtret längst ut på kranen så jag fick göra rent det massa gånger, men lyckades till slut laka ut all vätska. Sen var det dags för batch två och då satte det igen totalt! Min hemgjorda bazooka-screen filter hade gått sönder lite och stora delar malt kom tydligen in i mitten av filtret och satte igen. Försökte desperat att få igång lakningen med det gick inte, fick hälla över hela mäsken till en kastrull och ta loss filtret och göra rent det och sedan föra tillbaka mäsken som antagligen tappade massor i värme. Öppnade sedan kranen och det hände inte ett skit. Som tur var kom min flickvän, som agerade bryggassistent lite till och från, på den smarta idén att trycka in en "stripe"/buntband igenom kranen och efter att ha gjort det några gånger så lossnade det och det gick att laka ut det sista. Var rädd ett tag att dinklet satt  igen allt och att det skulle gå helt åt skogen. Snacka om skönt det var när det började rinna igen!

Medan vi höll på och krånglade och försökte få igång lakningen för andra batchen så råkade vörten nå kok, stängde då av induktionsplattan och väntade med att slå på den tills lakningen hade kommit igång igen. Vet inte om jag tror på det teoretiska IBU värdet på 155, känns helt galet mycket och jag tycker alltid mina öl är mindre beska än vad det teoretiska IBU värdet föreslår, måste läsa på lite mer om uträkning av IBU. Här kommer bilder från bryggdagen.
Dark Crystal med receptet i bakgrunden.
Dark Crystal.
Jag (Tobias) krossar malt. 
Krossar malten. 
Dinkel flingor, hela paketet skulle mäskas!
Dinkel flingor.
Värmer lakvatten på nya induktionsplattan.
Kokar dinkelfingorna i 10min innan dom åkte ner i mäsken. 
Plockade ut en hög med humlerester.
Riwaka och Rakau till FWHP
15mins givorna och 0mins givorna. Cascade, Amarillo och Nelson Sauvin.
Som seden sig bör, vi fikade lite under mäskningen. Glass och latte.
Vattenjusteringen och jästnäringen.
First Wort-humlingen och första lakningen som faktiskt fungerade.
Lakning pågår. Blev inga bilder på kaoset när sats två skulle lakas. 
Honung och farinsocker.
Värmer till kok med locket på, det åkte av när det väl började koka. 
Bryggdagens räddare! Utan detta buntband hade det inte gått att få ren kranen på laktunnan på maltrester. 
Implementerade en fläkt när jag blev lite rädd  för fuktskador. 
Kokar med kylaren de sista 10 minuterna. 
Kylning pågår.
Kyler vattnet som jästen skulle rehydreras i. 
Blev mäskfläckar överallt på grund av kaoset när lakningen satte igen. 
Den obligatoriska jäshinken är fylld-bilden. 
På med svart tröja på hinken.

Så hoppas att det blev bra trots att lakningen blev lite galen. Ska bli riktigt intressant att se hur dinkel gör sig i en öl, jag vet inte riktigt vad jag ska kategorisera denna öl som. Något förslag? Känns som en blandning mellan IPA och brown ale kanske? Fast med massa dinkel...

Till nästa bryggning måste jag fixa ett nytt filter, jag tror det är helt trasigt nu. Vill inte råka ut för samma missöde igen.

8 kommentarer:

  1. Hejsan Tobias!

    Himla trevlig ölblogg du har. Ser himla gemytligt ut när ni brygger å står i. Äter glass å fikar. Du, varför ska man ha tröja på jäshinken? Jag är nybörjare inom bryggning å vill veta så mkt som möjligt.
    Vad är det för guror du har där förresten? Jag har också några gitarrer stående här någonstans. två Fenders ska det vara. Spelar inte längre dock vilken är synd. Borde kanske stränga om å börja jamma lite :) Bryggjamma

    SvaraRadera
  2. Tjena Brew Dude,
    Tackar! Alltså fikat under mäskningen är nästan ett måste när man brygger! Jag sätter en tröja på jäshinken för att inte få in ljus vilket kan "skunka" ölet, eller snarare "skunka" humlen. Så enkelt sagt så reagerar humlekomponenterna som finns i ölet med vissa delar av solljuset, har för mig att det är UV och nära UV som är mest skadligt och man kan få otrevliga bismaker.

    På bilden är det en telecasterkopia från Morgan och en Tanglewood ackgura samt en kass J&D bas :D

    SvaraRadera
  3. Aha! ok, ja då ska jag också preparera damejaennen med tröja nästa gång. better safe than sorry.

    Jag hann inte med att fika när jag bryggde. så mkt att hålla reda på såhär i början att jag känner att jag måste va på helspänn för att inte missa nåt. i framtiden när man börjar få bättre kläm på bryggprocesses så kan jag tänka mig att det kan vara bra å ladda med gott. Är glass bästa bryggfikat? Kan tänka mig att chips kan vara vanskligt att mosa i sig då det smular väldigt mkt. inte bra att få ner i brygget.

    SvaraRadera
  4. Haha, alltså för mig så är random hembakt + nymalet kaffe det bästa bryggfikat. Sedan klassar jag inte direkt chips som fika :D

    SvaraRadera
  5. Kaffe med kaka är fika det. Vet inte vart jag fick chipsen ifrån. Hade en påse med salt/vinäger chips här dock som jag hade svårt att låta vara.
    mmmm, chips.

    SvaraRadera
  6. Chipsmongot! Du får testa göra en Imp.stout med chips i mäsken? ^^ Kanske inte vinäger dock.. Sourcream onion kanske? :D

    SvaraRadera
  7. Är ni nöjda med induktionshällen? Det är den för 499:- antar jag. Vi har fundering på att uppgradera med en sådan vilket skulle vara trevligt om man gör olika humlegivor från samma grundmäsk... sen tycker jag det var jävligt smart att koka med kylaren på det sättet.

    SvaraRadera
  8. Jag är riktigt nöjd med induktionshällen, den klarar av att hålla rullande kok vid 16 liter som brukar vara det jag startar med. Jag tror den kostade 499kr när jag köpte den med.

    Riktigt smidigt att kunna koka på golvet, eller ja vart man vill nästan :D

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...