måndag 30 maj 2011

Örter + Dogfish Head 90 Min IPA

Börjar med det häftigaste, nämligen Dogfish Head 90min IPA. Drack den i lördags men skrev aldrig ner några tasteing notes mer än att den var skitgod! Önskar man kunde få tag i dessa öl i Sverige, jag vill verkligen smaka fler! Detta är ju en av deras "vanliga" öl, skulle vilja testa någon av de riktigt experimentella.
Dogfish 90min IPA
Betyg: 9/10.

Sen till något helt annat, beställde torkade fläderblommor och torkad hibiscus som jag funderar på att använda i någon framtida bryggning. Bryggde te på dessa enligt anvisning på påsen för att se vad de kan tänkas ge för smaktillskott.

Torkade fläderblommor
Luktade och smakade mest gräs, inte alls någon klassisk flädersmak. Inget jag skulle slänga i en öl i första taget. Blev väldigt besviken, kanske gjorde jag något fel när jag tillredde teet?

Hibiscus
Jäklar vilken häftig färg det blev, smakade en aningens syrligt och lite jordgubb/hallonsaft fast helt utan sötma. Lite rosé över det kanske? Detta kan jag mycket väl tänka mig slänga i någon öl inom snar framtid, en veteöl kanske?

tisdag 24 maj 2011

Pale Summer Ale och Punk IPA

Har inte haft varken tid eller lust att smaka på så mycket av de öl jag köpt på senaste släppen men här kommer en snabb uppdatering om två jag hunnit med i alla fall.

Brewdog Punk IPA (2.0)
Helt klart bättre än föregångaren, denna känns mer IPA även om jag inte tycker varken denna eller föregångaren är särskilt "punk" mer än medelsvensson IPA skulle jag säga. Riktigt god dock och burken tilltalar mig på nått konstigt sätt.

Betyg 7/10.

Oppigårds Pale Summer Ale
Oppigårds levelerar igen, ingen wow-upplevelse kanske men en riktigt god öl detta med. Vet inte om jag skulle köpa fler av denna, mest för att jag inte gillar 50cl flaskor.

Betyg 7/10.

lördag 21 maj 2011

Flasktappning av Tomodachi

Idag var det äntligen dags att tappa Tomodachi, om ni inte minns den så är det en black IPA på 8% bryggd med kakao och vaniljstång. Den har stått på primärjäsning i sju långa veckor!
Don't fear the foam!

Blev en ganska utdragen tappning, försökt upptäckte vi att vissa flaskor hade nån slags väldigt hårt sittande men väldigt tunn hinna i botten. Om man körde tillräckligt mycket med flaskborste kunde man se små spår i hinnan. Så fick undersöka varje flaska noggrant, tog massor med tid.
Skumprytt hemmagjort filter av saftsil och en gummisnodd.

Vi primmade ölen med 5.5g strösocker per liter och kokade det med 2dl vatten i några minuter. Sen kom strul nummer två, torrhumlingen satte igen det hemmagjorda filtret och vi fick lyfta upp häverten och dunka bort humleresterna typ 100 gånger kändes det som. Fick lämna rätt mycket öl på slutet då det var för mycket humlerester kvar, kanske blev av med nästan en liter extra öl.
KG sköter flasktappandet.

Hur som helst så provsmakade vi enligt seden ölet innan vi tappade det och det var en riktigt trevlig upplevelse, smakade faktiskt gott redan nu! Jag har en känsla av att detta kan bli ett riktigt gott öl, ska bli intressant och se om man kan plocka ut kakaon och vaniljen i det färdiga ölet!
Resultatet!

Ska låta det ölet lagras i MINST en månad innan första flaskan öppnas. Blir alltid besviken när man öppnar ett öl för tidigt och jag tror detta öl kräver extra lagring eftersom det ligger på 8%.

måndag 16 maj 2011

Dagens loot!

Kom hem med följande från dagens räd på systembolaget, släpptes en del nya öl idag.
LOOT!
Det blev från bakre vänster:
1x Brooklyn Summer Ale
2x Oppigårds Pale Summer Ale
1x Avery DuganA
1x Great Divide Yeti Espresso Oak Aged
1x Sigtuna Summer IPA
2x Brewdog Punk IPA (PÅ BURRE!!!)

Systembolaget hade inte fått in Brewdog Abstrakt AB:05 som jag var riktigt peppad på, man fick dock skriva upp sig på en lista men det såg ut som om det var rätt många före mig så blir nog tajt att få tag på en flaska.

söndag 15 maj 2011

Torrhumling av Tomodachi

Den här ölen har stått rätt länge i jästunnan nu, närmare bestämt sex veckor! Men det känns som den kan behöva det när den ligger närmare 8% alkohol. Idag var det i alla fall dags att torrhumla den och om några dagar ska den få åka på flaska.

Torrhumlade den med:
12g Cascade
25g EKG

Här kommer lite bilder:
Väger upp EKG.
Cascade + EKG
Sämsta idéen nånsin med tratt, blev stopp på en gång och fick peta med en potatissticka.

Måste också passa på att skryta om mitt loppisfynd, köpte två ölglas för 3kr på en loppis här i Göteborg:
Loppisfynd

torsdag 12 maj 2011

Humleodlingen hos mamma är igång igen!


Om ni minns från förra året så köpte jag några humleplantor som flyttade in hos lite släktingar till mig. Fick igår några bilder av min mamma på de två plantorna som hon planterat, verkar som dom klarat vintern och att dom är på g!

Här kommer lite bilder:
Northern Brewer
Northern Brewer
Perle
Perle

Spännande!


onsdag 11 maj 2011

Flasktappning av Studentsaisonen

Igår var det, trots att jag är sjuk, dags att tappa studentsaisonen på flaska efter tre veckors primärjäsning. Har ångest för jag tror inte att den kommer hinna lagras klart och smaka gott på bara en månad. Men hur som helst på flaska skulle den!

Planen var att primma med 7g socker per liter dock så uppskattade jag att jag skulle få ut en liter mer än vad jag fick så det blev hela 7.5g per liter! Bottensatsen var inte så fast och ville inte tappa med allt för mycket av den därför fick jag bara ut 12 istället för beräknade 13 liter. Kokade sockret med 2dl vatten i några minuter och kylde sedan i diskhon.

Här kommer lite bilder från flasktappningen:
Kyler sockerlagen.
Desinfekterar hävert.
Karin hjälper till att fylla flaskorna.
Flasktappning pågår.
Blev 24st flaskor!

Några kommentarer angående flasktappning; För det första är det ett helvete att diska flaskor, framför allt att ta bort etiketterna. Vissa bryggerier verkar lägga på lagom med lim medan andra verkar köra klister from hell som klibbar fast och smetas ut och inte går att få bort. Sen finns det dem som kör nån slags plastetiketter och dessa är helt omöjliga så de flaskorna slänger jag bara. Men jag kom på en smart grej till "klister from hell" och det är att köra svinto efter att man fått bort själva etiketten och det bara är fastgeggat klister kvar. Fungerade klockers!

Sedan har jag börjat tappa om från jäshinken till min kastrull, det är så himla smidigt att bara koka upp några liter vatten i kastrullen och låte det koka några minuter så att ångan desinfekterar kastrullen istället för att slabba med massor av starsan.

Provsmakade på ölen också även om det är svårt att säga något om ett olagrat, fesjummet och icke kolsyrat öl. Det luktade vad jag förknippar med en saison i alla fall och det fanns en rätt trevlig doft att passionsfrukt där med! Får se vad det tar vägen efter flasklagringen hoppas verkligen att en månad är nog för denna öl att bli god!
Färgen blev lite mörkare än vad jag tänkt mig.

måndag 9 maj 2011

Skryt

Dagen innan jag begav mig till SM så fick jag något väldigt roligt som bara står och väntar i min kyl:
Dogfish Head 90min IPA

That's right! Det är ett fyrpack Dogfish Head 90 minute IPA så jävla pepp! Jag har sett serier om bryggieriet, läst en halv bok (som var sådär) om av grundaren och sett en dokumentär där bryggieriet och grundaren utgjort en stor del av filmen. Jag skriver naturligtvis om Dogfish Head, och framför allt om ölvärldens rockstar Sam Calagione. Jag har velat smaka något från detta bryggeriet riktigt länge och nu kommer jag snart få chansen, jag åkte dock på halsont efter SM så det får vänta tills jag blivit frisk.

Om vi ska skryta lite till, så har min ölglaskollektion utvidgas med följande:
Nykomlingar
Kunde inte hålla mig från att köpa två Chimay-glas på SM och de vänstra glasen är ölglasen man fick på SM. Vet inte om jag kommer använda SM-glasen, gillar inte att de smalnar av uppåt.

En sista bild får avsluta den här bloggposten, det var det sista som hände på den härliga helgen i Stockholm som jag och min flickvän har haft. Avslutade med att käka flammländsk gryta och smutta på en Lindemans Kriek på belgobaren innan vi skyndade oss i väg till tåget hem mot Göteborg.
Jag (Tobias) på belgobaren

söndag 8 maj 2011

SM 2011

Igår var det en av de roligaste dagarna om året för många hembryggare, det var SM i hembryggd öl och platsen var Alvik i Stockholm. Jag och min flickvän tog oss en liten minisemester och satte oss på tåget upp till Stockholm i fredags morgon, huvudmålet var såklart att besöka SM. Vi kom fram till lokalen en kvart över tolv, en kvart efter att evenemanget öppnat, och det var redan då en hel del folk som hittat dit och det verkade komma dit folk i en konstant ström och efter en eller två timmar var det riktigt mycket folk i lokalerna.
Folkvimmel.

Folkets val är ju tävlingen som största delen av besökarna är där för, det går ut på att alla besökare får en röstsedel och får rösta på guld, silver och brons i fyra kategorier: Underjästa öl, Överjästa öl, Specialöl och etiketttävlingen. Totalt var det 96st öl som var med och tävlade i folkets val. Jag skippade i princip klassen Underjästa öl och fokuserade på att testa Överjästa och specialöl. Jag lyckades smaka 45 öl dvs nästa hälften.

Generellt så tyckte jag att årets öl var helt klart sämre än förra årets SM, framför allt så var det riktigt kasst bland de pale ale och indian pale ales som fanns att smaka. Många öl luktade riktigt skumt. Sen är det ju svårt för smaklökarna att hänga med efter man smakat 20 öl men jag blev ändå förvånad över att det var så många öl som var så pass dåliga.
Jag provsmakar för fullt.

Men det fanns såklart guldkorn också! Lät nästan lite väl negativ innan tycker jag, det fanns öl som var helt fantastiska! Dom öl som jag tyckte var riktigt lyckade var följande:

Underjästa öl:

Schwarze Katz av M. Westlund, L. Tyllered och K. Hansson.
Smakade iof bara två öl ur kategorin Underjästa öl men denna tyckte jag var riktigt bra och gav det var den enda öl jag röstade på i denna kategorin (guld).

Överjästa öl:

Snow Leopard Wit av K. Eriksson och K. Fredriksson
Denna öl hade en riktigt härlig frisk smak och jag blev sugen att brygga en Wit till sommaren! Denna fick silver av mig i kategorin underjästa öl. Röstade bara på två öl i denna kategorin.

Spanked Virgin Wheat av (vet inte, har en stor ölfläck över namnen)
Hade läst lite om denna ölen innan på http://www.beerdrivel.se/ men var faktiskt ganska skeptisk till konceptet. Brygga en veteöl med hög alkoholhalt och tokhumla den. Men vad fel jag hade i att vara skeptisk, detta var nog SM's bästa öl! Så sjukt god! Denna fick guld av mig i kategorin underjästa öl.

Specialöl:

Saison du Moribond av Maarten Vanwildemeersch
Första ölen jag testade på SM och tyckte det var en klockren saison. Hade svårt att välja mellan denna och Honey Blonde, också av Maarten, till bronset men denna var nog snäppet vassare.

I'm On A Horse av Martin B, Victoria S, Christian O, Stefan A mfl.
Det sköna gänget från http://hembryggarbloggen.blogspot.com/ hade lyckats med en riktigt bra öl till detta SM med! I'm On a Horse var sjukt god, en öl som säkert skulle vara ännu mer intressant om man kunde njuta av ett helt glas. Nått liknande denna vill jag brygga inom snar framtid! Denna fick silver av mig i denna klassen.

Death by Hops 4 - Fellowship of the Hops av S. Eriksson, Å. Eriksson och E. Yli-Tokkola
Även denna ölen finns att läsa om på http://www.beerdrivel.se/. Death by Hops 3 var en av de bästa ölen jag smakade på förra årets SM och denna var nog nästa lika bra, fast jag tror jag gillade förra årets bättre. Sjukt med humle, så kan man nog sammanfatta denna. Denna fick guld av mig i denna klassen.

Om man ska se till resten av SM så känns dommartävlingen lite avslagen, antar att det är för att man själv inte är med och tävlar. Är ju inte lika roligt när en öl man inte har en aning om hur den smakar vinner så därför skippar jag att redogöra för den delen av SM, har inte så mycket att skriva om det.
Svenska Mästarna

I övrigt tyckte jag det var ett riktigt trevligt arrangemang, lokalerna var klockrena! Stort och luftigt och det kändes proffsigt på nått slags vis. Kunde ha varit lite fler tomma bord om man kunde skriva ner anteckningar på och lite fler stolar hade inte skadat då man blev redigt trött i fötterna efter att ha stått/gått omkring i flera timmar.

Sen var det också trevligt att heja på diverse bloggare och forumskribenter! Hoppas ni hade det lika trevligt som mig på SM!


fredag 6 maj 2011

Pepp inför SM

Befinner mig i huvudstaden för att imorgon besöka SM i hembryggd öl i Alvik. Bävar mig nästan lite inför alla öl som kommer finnas att prova för jag vet att efter runt 15-20 smakprov så brukar jag bli allt sämre på att plocka ut olika smaker. Ska försöka börja med dem lite lättare ölen och ha med mig en vattenflaska för att palla hela dagen.
Korv från Taylor and Jones

Åkte från Göteborg tidigt i morse med min flickvän och dagen spenderades delvis inne i Stockholm. Vi kollade in Östasiatiska museet, promenerade lite, lunchade sushi och till sist köpte vi lyxkorv på Taylors and Jones. Tog bussen ut till Tyresö och efter en härlig promenad på 40min var vi framme vid min flickväns stuga. Har precis käkat korvarna som var riktig jefla goda, grillade dem och käkade sallad och potatissallad till. Alltså det går nästan inte att jämföra mot vanlig korv man köper på Willys. Drack till det en Mikkeller Jackie Brown som är en utmärkt öl, framför allt till mat!

Mikkeller Jackie Brown

Så åter till SM, ni som läser det här och ska dit: Om ni ser mig i vimlet så tveka inte att komma fram och säga hej! Jag vet att det är många bloggare som ska dit och det verkar även vara en del skribenter från humlegårdens forum som kommer komma med. Jag är lite dålig på ansikten plus att jag i ärlighetens namn inte sett bilder på så många bloggare/skribenter. Hur som helst, peppet är stort! Synd att jag inte skickat in något, får kanske göra SM-debut nästa år!

måndag 2 maj 2011

Dagens loot!

Det här skyndade jag till systemet och inhandlade idag:
LOOT!

Var ett ganska torrt släpp idag tyckte jag, ingen öl som jag riktigt gick i taket för. Köpte 3st First Frontier IPA när jag provade denna på Rotary Pub tyckte jag den var riktigt bra, lite dyr på systemet bara, 35kr. Fick bli 2st Grebbestad Lunator för att jag hört mycket bra om dem. Sedan blev det en Hantverksbryggeriet Bödeln, denna ska bli riktigt intressant då jag inte smakat något från Hantverksbryggeriet än. En Brouwerij De Ranke fick det bli med, inga förväntningar alls här den mest slank ner i korgen. Till sist så kunde jag inte hålla mig ifrån Grand Cru från Great Divide Brewing CO, tror inte riktigt detta är min ölstil men jag har gillat det jag smakat från detta bryggeriet hittills.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...