lördag 10 mars 2012

Bryggdag: Katlagrottan Brown Ale

Igår (fredag) så var det dags för en after work-bryggdag tillsammans med Ben. Efter en sväng förbi systembolaget och affären för att inhandla bryggdricka och bryggfika det vill säga. Vad skulle vi brygga då? Jag ville brygga upp lite saker jag har hemma för att sedan kunna starta på en ny kula, en skåprensare skulle bryggas med andra ord. En av de godaste ölen jag köpt på systembolaget på senaste är Höst Citra (aka Kama Citra) vilken har fått stått lite som inspiration för detta receptet, men det är långt ifrån någon klon. Med inspiration menar jag mest att jag ville brygga en riktigt humlad brown ale och det passade de ingredienser jag hade hemma ganska bra för. Eftersom jag inte riktigt hade tillräckligt med basmalt började jag fundera på vad jag kunde boosta upp OGt med, valet föll på lite rågflingor och melass. Det är ju inne med råg nu, fast jag har aldrig riktigt fallit för det men vi får se hur det blir i min öl. Melass har jag velat testa att brygga med länge. Jag tvingades köpa en 500 grams påse med centennial förut när jag väldigt gärna ville använda den humlen i min amerikanska IPA, det fanns nämligen inga mindre påsar inne på humlegården. Därför blev ölen single hop-humlad med just centennial, som enligt mig är en fantastisk humlesort! Funderar dock på att köra någon annan humle som torrhumling men vi får se. I övrigt var tanken att få till en rejäl kropp med massor med special B men mäska lågt (66°C) för att inte få ett sött öl. Carafa II'n hoppas jag ger en rund och chokladig ton till ölen utan att ge för mycket sträva/bittra rostade toner. Jästen blev kakan från min Vienna hybrid, dvs california lager. Här kommer receptet.

Katlagrottan Brown Ale
Batch Size: 12 liter (13 liter efter att jästen tillsats)
OG: 1068
Biterness: 48 IBU
Est.Color: 88 EBC
Est. Alc: 7.1%
Total mängd vatten (BIAB): 18 liter
Effektivitet: 68%

Malt och Extraktgivare
1.7kg Viking Pale Ale (43.6%)
1kg Vienna (25.6%)
0.5kg Special B (12.8%)
0.2kg Carafa II (5.1%)
0.2kg Rågflingor (5.1%)
0.3kg Melass (7.7%)

Humleschema
60min - 5g Centennial
20min - 10g Centennial
10min - 25g Centennial
5min - 25g Centennial
0min - 35g Centennial (flameout, fick ligga med ca 15min innan kylningen påbörjades)

Jäst
Kaka sparad en vecka i kylskåp av Wyeast California Lager.

Vattenjustering
Bikarbonat - 0.68tsk
Gypsum - 0.25tsk
Kalciumklorid (33%) - 2.64tsk

Här kommer lite bilder
Melassen. 
Ben krossar malt.
Mäskar in. 
Vattenjusteringen.
Nya verktyget i BIAB-setupen. Ett gigantiskt durkslag. 
Humlen! 100g totalt! 
Mörkt blev det! 
Rejäl mängd jäst! 
Kör wet t-shirt på denna ölen med för att hålla tempen nere så California Lager jästen blir glad!

Börjar få kläm på BIAB nu, nailade både volym och OG efter koket på pricken! I morse när jag vaknade hade det börjat jäsa smått. Har stora förhoppningar på denna ölen nu, luktade smått fantastiskt om koket. Vad tycker ni läsare, vad ska jag torrhumla ölen med? Har Centennial, Mt:Hood, Simcoe eller Willamette till hands. 

19 kommentarer:

  1. Väldigt intresserad av hur du tycker att maltprofilen på den här blir. Försökte mig på något liknande i höstas, men misslyckades fatalt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tar några veckor till men sen får du veta resultatet :)

      Radera
  2. Blir det problem med vattenångan när du inte kokar under köksfläkten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kokar precis bredvid spisen, ibland har jag kört med locken på sniskan och ibland kört med en bordsfläkt bredvid. http://3.bp.blogspot.com/-8deP9RPSmSw/Ts6t7q0aMGI/AAAAAAAACNM/EDk0OAUqQXo/s1600/IMGP1650.JPG

      Märker inte att det bildas fukt i taket iaf.

      Radera
  3. Tjenare Tobias, har du lust att sambrygga något? Vore kul att dela med av teknik, erfarenhet och provsmaka hemgjord öl. Våren är ju här. Fixade beviset förresten..

    SvaraRadera
    Svar
    1. hah snygg outfit! Det hade varit trevligt att brygga tillsammans nåndag, de kommande veckorna är jag väldigt upptagen med jobb men efter det borde vi kunna sy ihop nått!

      Radera
    2. Trycker på "Gilla" knappen

      Radera
    3. går det att få tag på dig på typ msn eller google-chat?

      Radera
  4. If I may offer my opinion...
    I think the beer is going to turn out too sweet for the bitterness, but with a lot of hop flavor. Your 60 minute addition is nowhere near enough bitter to balance the malt. 15-20g of Centennial (assuming ~11%AA, great hop by the way, I love it!) would have been better. Again this is just what I think based on my experience.
    Another point - while it sounds like lots of Special B would be great, it very seldom is. I tried making a beer with a lot of it, and it turned out horrible. Other brewers I know had the same experience. It seems after about 5% of the grist, it turns rather aggressive and nasty. Hope it works out for you though.
    With that much late hops dry hopping may not be necessary unless you want even more aroma with grassiness. But if you do want to do it, might as well go Centennial all the way for a piny lemon explosion :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Uhhu! Not the most possitve comment, sad to hear that it didn't work out for you with such a grist for you.

      About the 60min hop addition, are you considering that this is a 12 liter batch and not a 5 gallon (~19liter) batch?

      I wanted the IBU to be quite low (48 IBU) in this batch since it is not supposed to be an IPA, rather a malt focusing beer. I also mashed quite low (66°C) to ensure that the beer attenuates well.

      But we'll see about the end result. I'm thinking of dryhoping with Mt:hood to get some more complex aroma.

      Radera
    2. Yes I thought that's what you were aiming for, and yes I know it's a 12L batch. However, the 20-10-5-0 minute additions will give you very little or no bitterness at all. Only flavor. The longer you boil the hops, the more bitterness you get out of them. In this batch you only have 5g of bittering hop, so it'll taste like 10ibu with a ton of hop flavor :) That may actually not be bad. Most likely it'll be very mild and tasty. I made beers with no hops at all (used juniper) and they turned out nicely. No bitterness issues whatsoever. Low mash will also help in this case. I just hope the Special B will not take over the beer.
      The reason why I didn't suggest Mt. Hood or Willamette is because I'm afraid they'll just drown in all the Centennial. Centennial and Simcoe are very strong, while Hood and Willamette are mild. Centennial = pine and lemon. Simcoe = fruit and citrus. Willamette = spicy, floral, and earthy. Hood = light and floral.

      Radera
    3. From my experience 20min addons give a noticeable contribution to the bitterness. Will be interesting to see how it turns out.

      I think the Mt:Hood character could blend quite nicely with the Centennial aroma and add some complexity to it.

      Thanks for the comments btw, will be interesting to see if your predictions are correct once the beer is ready. As you said it's pretty risky with all the special-B!

      Radera
  5. Får väl kasta mig in i debatten här. Humle som kokas i 20 minuter ger ungefär hälften så mycket beska jämfört med 60 minuter. Givorna vid 10 respektive 5 minuter är inte heller försumbara i sammanhanget. Så ditt skattade IBU är nog ungefär korrekt.

    Däremot finns det en risk att det blir ett lite sött och tungt öl med såpass mycket karamellmalt. Och jag skulle inte kalla 66 C för en låg mäsktemperatur utan snarare normal. Låg mäsktemperatur är 63-64 C. Tror inte ölet kommer jäsa ut till 7,1 % utan kanske till 6,5 % eller så.

    Men med det sagt så kan det mycket väl bli ett gott öl. Jag har även själv Kama Citra som en liten favorit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att så många blev intresserade av den här posten och det här receptet. Håller helt med om besken och sena givor.

      Sött och tungt öl får vi helt enkelt se, jag visste att det var lite av en chansning att brygga med så pass mycket karamellmalt. Men det är så mycket inom hembryggarvärlden som känns som myter att jag tycker det är dumt att avfärda något innan man testat det själv. Om det inte är uppenbar fakta dvs. Max 10% karamellmalt brukar ju vara ett mantra, nu blev det ju inget extremt mycket mer än 10% heller. Vi får helt enkelt se hur slutresultatet blir, jag kommer vara ärlig precis som jag alltid är när jag bloggar om mina egna öl.

      För mitt system tycker jag 66°C är ganska lågt, bryggde min senaste IPA (var iof lite kaos då) med en mäsktemperatur nånstarns runt 65-66 grader och den blev riktigt torr. Nästan för torr mot vad jag ville.

      Radera
  6. Using Google translate to read your blog :-) Sometimes the translations are funny.

    Good luck with this batch. I like that you are experimenting. Would also like to hear about how it turns out. Nothing ventured, nothing gained.

    Cheers!

    SvaraRadera
  7. Tror detta är en baltisk porter mer än en brown ale. Alldeles för mörkt bla. Tror dessutom det är första gången jag ser ett brown ale recept med special b.

    Angående humlegivorna så är det risk att du har haft i för lite bitterhumle som tidigare kommenterat. Du skall kanske lagt 20 minuters givan vid 15 minuter och ökat upp bittergivan.

    SvaraRadera
  8. Thanks for linking to my blog. I found yours by following where some of my recent traffic was coming from.

    I don't read Swedish, but with google translate, I can read (or figure out) 95% of your blog. Good luck with your future home brew batches.

    SvaraRadera
  9. Mycket messerschmitt-kommentarer ovan tycker jag, trist med folk som är tvärsäkra på vad som är "rätt" när det gäller process och smak. Tror du är helt rätt ute med experimenterandet. Jag är själv en sucker för hög halt karamellhalt och låg mäsktemp (jo, för mig är allt under 67 lågt) och jag tror att det kan bli alldeles strålande bra med 13% Special B.

    SvaraRadera
    Svar
    1. http://chubbsnanobryggeri.blogspot.se/2012/06/provsmakning-katlagrottan-brown-ale.html

      Ska ta och smaka på en flaska snart igen så jag kan utvärdera den igen. Nu var det flera veckor sedan jag smakade på den men då var jag nöjd!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...