torsdag 2 augusti 2012

Det är mycket nu... (Provsmakning av Bag End Pale Ale)

eller egentligen, rörande den här bloggen så är det ingenting just nu. De senaste veckorna har jag varit på resande fot i Japan. Grymt land, åk dit om ni får chansen! Sen är sommaren en period då jag oftast inte pysslar med mycket alls rörande ölbryggning. Toppa det med att det varit fotbolls EM och massa jobb. Helt enkelt fick bloggen ta stryk i några veckor.

Innan jag reste iväg till Japan så smakade jag på en flaska av Bag End Pale Ale och blev väldigt besviken, skrev aldrig nått om det här på bloggen. Men jag kommer ihåg att smaken var grötig och grumlig, något mossig. Svårt att beskriva, men den saknade helt fräschhet.

Nu, ungefär 2 månader efter flasktappning, har jag smakat på en andra flaska.
Ölen är lite disig men inte jättegrumlig, mörkbrun med kanske en liten antydan till röd färg. Kanske den sett lite rödare ut om disigheten inte varit där. Skummet är vitt och ligger kvar ett tag men sjunker efter halva glaset ner till ett tunt lager. 

Ölet doftar ganska svagt av humle, något i aromen påminner om en ton jag brukar känna hos sierra nevadas öl rätt så ofta. Kanske att lite söta toner finns där i aromen med. Smakar på ölen och det är gott och lättdrucket, ganska likt en APA men utan de karakteristiska citrustonerna från humlen. Kroppen är lätt och nästan lite krämig, först kommer lite lätt knäckiga toner och därefter kommer humlesmaken men då menar jag inte beska utan mest smak. Har svårt att finna liknelse för humlesmaken, ibland tycker jag den smakar lite skumgodis, ibland smakar den bara humle och när ölen blivit lite varmare tycker jag att den smakar lite apelsinmarmelad. 

Jag är rätt nöjd med det här ölet, det är ganska likt vad jag tänkte mig när jag designande receptet men avviker lite. Jag skrev tidigare på bloggen inlägget om bryggdagen för detta öl vad jag förväntade mig. Kan väl kommentera det jag förväntade mig jämfört med vad jag smakade: 

"Jag tänker mig att hobbitarnas öl var väldigt välhumlade fast inte så bittra " - Här har jag lyckats tycker jag, humlen finns mycket i smaken men ölet är inte påtagligt bittert. Kanske att det skulle varit lite mer humle i aromen.

"ofta bruna och kanske lite åt röda hållet ibland. " - helt klart lyckat. 

"Mycket humlearom och klassiska engelska jästtoner. " - Här failar jag lite, är ganska lätt arom. Visst det finns lite humletoner där men knappast mycket humlearom. Även de engelska jästtonerna i både arom och smak tycker jag lyser med sin frånvaro. Visst jästen har med största sannolikhet bidraget till smaken på ölet men jag skulle inte kunna plocka ut och säga att denna öl var jäst med en brittisk jäststam. 

"Och på toppen av allt detta tänker jag mig att deras val av öl var väldigt välbalanserad och lättdruckna, något man dricker i pints och inte sitter och småsmuttar på. " - Full poäng här! Ölet har väldigt bra "hinkabilitet". Fräsch, lättdrucken och framför allt välbalanserad öl. 

En negativ sak som jag finner hos ölet är att när ölet blir lite varmare kryper en lite spritig alkoholsmak fram som inte är jätteangenäm. Vet inte hur stort problem detta är eller om det är kritikern i mig som försöker hitta så många fel på mina egna öl som möjligt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...