tisdag 30 december 2014

Bryggdag: Saison Noire

 
Sista bryggningen för året blev en saison, en mörk sådan därtill. Saison är ju något av en favoritstil för mig, mycket tror jag beror på att jag verkligen gillar torra öl. Det här är första försöket på en mörk saison för mig och som vanligt på semaste försöker jag hålla receptet väldigt simpelt.

Recept Saison Noire
Bryggdatum: 29 december 2014
Batchstorlek: 19.5 liter
OG: 1062
Est. Bitterhet: 74 IBU
Est. Färg: 53 EBC
Est. Alk.: 6.5%
Effektivitet 72%
Total mängd vatten BIAB: 29 liter
Maltkomposition
5 kg Pilsner (belgien) - 92%
270g Special B - 5%
160g Rostat Korn (1300 EBC) - 3%
Mäskade 90min vid 68°C.
Humleschema och annat
90min - 30g Warrior
15min -  lite protafloc och 1/2tsk jästnäring
Torrhumling: TBD (uppdaterar posten senare)
Jäst
1 påse Danstar Belle Saison
Vattenjustering
2 tsk Gypsum
0.9 tsk magnesiumsulfat

Väldigt smidigt bryggdag, det enda problemet var att det bara fanns en påse jäst på Potbelly och med Danstar jästen rekomenderas 1g/L och en påse är 11g. Jag körde dock rehydrering (vilket jag struntar i ibland för normalstarka öl) och jäsningen kom igågn snabbt. Har dock beställt en till påse, vet inte om jag ska slänga i den när den kommer eller inte.

När jag designade receptet tänkte jag mig att jag vill ha mörk färg med bara en liten liten hint av rostade toner. Special B är där för att balansera upp den höga beskan och förhoppnignsvis låga FG samt bidra med mustiga smaker av typen torkad frukt. Endast bitterhumle och ganska hög beska, jag vill ha ett rejält bett i beskan på den här ölen! Egentligen vill jag jäsa ölen med min favorit saison jäst, Wyeast French Saison men eftersom jag köpte ingredienserna samma dag som jag tänkte brygga så fick det bli till att testa en torrjäst istället då jag inte skulle haft tid att göra förkultur. Jag funderar på att torrhumla ölen lite berode på hur den utvecklas under jäsningen, går även in tankar på att testa lägga den på lite ekkuber innan den åker på fat.

En sista uppmaningens ord! Se till att plocka isär era tappkranar och gör ren dom! Såhär såg det ut innuti min tappkran! Den såg ananrs ganska ren ut och den hade legat i en lösning med PBW två gånger om! USCH!!!!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...