söndag 21 december 2014

Provsmakning: Kölsch och sur-APA

Det är hög tid att skriva lite om de första två ölen som passerat genom mina fat. Dom har legat på fat sedan början av september och har mestadels av tiden stått i kylskåp vid 6-8 grader.

Kölsch:

Utseende: Ljusgul, något disig. Krämigt vitt skum.

Arom: Inte mycket, lite sött maltig och lite metallisk.

Smak: Lätt kropp, inte mycket till beska. Lite metall och lite fruktig smak, smaker nästan lite veteöl om man tänker bort kryddnejlikan och skumbananen fast att det inte är något vete i. Inga felsmaker alls. Väldigt lätthinkad! Skulle önska lite mer "crisp" i kroppen. 

Överlag väldigt ren och ganska stiltypisk öl (även om jag inte provat så många kölsch). Klockar in på runt 4.5 % vilket gör att hinkabiliteten midre farlig. Mitt första försök på en öl som kräver lägre temperaturer och måste säga att för ett första försök är jag väldigt nöjd. Till mig själv nästa gång jag brygger en kölsch: Dra upp beskan lite och se över vattenjusteringen samt pH i mäskningen för att få lite mer "crisp". Av mina vänner som smakat den här ölen har den gått hem hos alla, dels för att den är väldigt lik en vanlig lager och dels för att den är så pass clean och inte har den där "hembryggda smaken" som jag tror kommer från dålig kontroll på fermenteringen.


Surapan:

Utseende: Ljusgul, kristallklar. Vitt skum som försvinner ganska fort. 

Arom: Ganska clean men lite syrlig arom, doftar lite spannmål. Kanske lite jäst i aromen med. När ölen var färsk fanns det en del tropisk frukt från humlen men den har försvunnit nu.

Smak: Endimensionell syra som slår direkt. När ölen var färsk var syran ännu mer påtaglig men den har rundat av sig med lite lagring. Det är lite lemonad över hela smaken nu. 

Jag gillar den här ölen väldigt mycket, tror jag gillar den mer nu när syran fått "sätta sig" trots att jag saknar aromerna från torrhumlingen lite. Det här är en riktig törstsläckare fast i stora mängder kan syran bli lite väl endimensionell. Bland mina vänner som smakat den här så är det verkligen svart eller vitt, antingen älskar man den eller så hatar man den. Verkar inte finnas så mycket däremellan. Jag är riktigt glad att den här blev såhär pass bra, under surmäskningen, koket och första veckorna av jäsning luktade det spya och ruttet och jag hade ärligt talat inte så mycket hopp om den. Jag var faktiskt nära att skita i ölen efter koket för det luktade så illa. Jag kommer definitivt testa att göra fler surmäskade öl. Det är ju långt ifrån en lambik eftersom en sånhär öl saknar all komplexitet från bretten och andra vilda organismer men det är kul att kunna göra sura öl på så pass kort tid. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...