Jag och Erik har pratat ett bra tag om att göra en Kölsch och med nya kylen på plats kändes det som ett prefekt tillfälle. Kölschjästen ses ju som en hybridjäst, dvs det är fortfarande en toppfermetrande och den ska jäsa vid lite högre temperaturer än en lagerjäst. Jämför typ 13-20°C för kölschjäst med 8-14°C för en lagerjäst. Det känns som en bra start, om nått fuckar ur med termostaten och så.
Riktiga män bär skäggskydd. |
Recept Kölsch
Batchstorlek: 20 liter
OG: 1047
Est. Bitterhet: 33 IBU
Est. Färg: 7,2 EBC
Est. Alk.: 4.6%
Effektivitet 74%
Total mängd vatten BIAB: 28 liter
Maltkomposition
3,7kg Pilsner - 90%
410g Vienna - 10%
Mäskade 1 timme vid 65°C
Humleschema och annat
90min - 46g Hallertauer Mittelfrüh
15min - lite protafloc och 1tsk jästnäring
Jäst
1 paket Wyeast 2565 Kölsch (1.5 liter förkultur OG1039, 2 dagar innan)
Vattenjustering
5.3 tsk kalciumklorid 33%
0.7 tsk Magnesiumsulfat
0.25tsk Gypsum
0.7 tsk Bikarbonat
Förkultur |
Bryggdagen gick väldigt smidigt. Träffade OG spot on! Det största problemet var att kyla ner vörten till pitchtemperatur. Med kopparkylaren fick vi endast ner ölen till ca 22°C så vi ställde in jäshinken i kylen över natten, dvs typ runt 00:00. På morgnen vid 8:30 var det 17.5°C på utsidan av jäshinken. Jag pitchade jästen då, fast att mitt target var 13°C. Klockan 18:30 var temperaturen nere i 13°C.
Provsmakar en Kölsch såklart! |
Bryggmat! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar