tisdag 15 juni 2010

Flasktappning av flykten

Idag kom Christofer över och vi kollade på andra halvlek av Portugal - Elfenbenskusten innan vi sedan satte vi igång och tappade Flykten, den amerikanska veteölen med hallon i, på flaskor. Hade ju som bekant fått patentkorksflaskor som vi använde till största delen till detta öl, blev några vanliga flaskor med.

Tappning pågår

Vi kokade 65 gram strösocker och 2dl vatten till nästan 10 liter öl och rörde ner det i ölet innan vi tappade det på flaska. Första gången jag använder strösocker och inte maltextrakt till kolsyrejäsning, får se om man kan märka någon skillnad i resultat. Nu återstår det bara att printa etiketter och klistra på dessa på flaskorna.

Vi smakade lite på hallonölet när vi tappade det och smaken har verkligen förändrats. Förra gången vi smakade på det var när vi tappade bort hallonen och då var smaken ganska dålig, lite plastig och unken om jag minns rätt. Men nu var smaken riktig god, trotts att det inte var någon kolsyra och rumstempererat. Det smakade mycket hallon, väldigt syrligt med nästan drag åt citron och man märker lite på smaken att det är ett veteöl med. Ska bli riktigt intressant att se hur denna ölen tar sig efter kolsyrejäsning!

Flykten, tappad och klar. Nu saknas bara etiketter.

Vi passade även på att provsmaka på den namnlösa IPA'n som kolsyrejäst på flaska ett tag nu. Det hade inte bildas tillräckligt med kolsyra än, inget skum alls när vi hällde upp ölen heller. Smaken var ganska tunn, men man märkte att det finns potential i den här ölen. Det som är lite oroande är att ölen faktiskt kolsyrejäst i två och en halv vecka, jag tycker att det borde vara mer kolsyra i det nu. Hoppas det tar sig snart, har stora förhoppningar på det här ölet.

IPA utan kolsyra

6 kommentarer:

 1. Fan vad roligt med fler unga hembryggare, känns allmänt som att branschen är ganska gubbdominerad. Jag och en kompis (vi är också från Göteborg!) har nu bryggt två satser hittills och definitivt fått smak för denna fina hobby.

  SvaraRadera
 2. Najs! Har du någon blogg där man kan följa er?

  SvaraRadera
 3. En facebooksida är väl det närmsta hittills. Där finns lite bilder. En porter och en IPA har vi i alla fall gjort, extraktbrygder båda två. Planen nu är att göra en delmäskning och försöka oss på en DIPA med torrhumling och allt. Eller så blir det något mörkt igen. Vem vet?

  http://www.facebook.com/profile.php?id=626637272&v=info#!/group.php?gid=111392742212516&ref=ts&ajaxpipe=1&__a=17

  SvaraRadera
 4. Tänkte bara ge en tumme upp och visa att jag följer bloggen. Kan väl annars kännas lite meningslöst att blogga ibland när man inte får några kommentarer.
  Hur har det gått med brygderna. Jag får för mig att du inte skrivit om alla du gjort.

  Kan tillägga att jag själv skall tappa min första all-grain på flaska i början av nästa vecka. Så än så länge har jag inget intressant att skriva om. Men man kanske skulle starta en blogg för ölbryggandet..

  /Housepainter på humle

  SvaraRadera
 5. Tjena Housepainter!
  Jag har faktiskt bara gjort 5 öl än så länge. Budgeten matcher inte riktigt talangen :) Begränsningen för mig är egentligen att jag nästan aldrig har tillräckligt med tomflaskor hemma. Och ingen stans att ställa ölen, har en etta. Men jag lovar, det kommer fler öl!

  SvaraRadera
 6. Måste tillägga att jag har stor nytta av mitt bloggande, jag får ner alla detaljer på papper och om jag undrar något om nån öl jag bryggt kan jag alltid kolla i arkivet på bloggen. Vidare så får man ju tänka till en gång extra när man skriver om något vilket alltid är bra, man kommer ofta på saker man inte tänkt på när man haft det i huvudet innan.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...