tisdag 22 juni 2010

Propagera Jäst 3

Lite uppföljning på jästpropageringen, det slutade bubbla i vattenlåset igår och det bildades heller inget skum eller frigjordes kolsyra när jag ruskade runt ekolven. På botten finns ett ganska fast ljusare sediment som kräver ordentlig omskakning för att lösas resten av kulturen. Efter ca 5min så är sedimentet tillbaka på botten. Jag tror det går bra för jästen att växa till sig.

Idag kokade jag 30g spraymaltextrakt med 2dl vatten i 5-10min och kylde sedan diskhon. Jag tillsatte detta till ekolven och skakade runt. Ska bli intressant att se hur lång tid det tar innan jästen börjar arbeta igen.
Nu är starten på 5dl och jag tänker nog inte tillsätta mer extrakt till kulturen nu. Eftersom jästen ska användas till en batch på 10-12 liter så vill jag inte att kulturen ska bli mycket större i volym. Jag tänkte låta jästen äta upp det maltextrakt jag tillsatt idag och sedan åker ekolven in i kylen fram till 1-2 dagar före bryggdagen då jästen kommer väckas igen med 2-4dl vört på maltextrakt.

2 kommentarer:

  1. Propagera jäst ja, det är något man borde ta tag i. Funderar på att köpa nån mindre e-kolv och börja experimentera med detta. Kan vara bra att kunna återanvända sin jäst efter bryggning t.ex. Ska bli intressant att se resultatet av detta i en öl :)

    SvaraRadera
  2. Jo anledning till att jag testar det nu är först att jag inte hade någon jäst hemma och det kändes lite onödigt att beställa bara en påse torrjäst.

    Sedan när man brygger så små batcher som jag/vi på 10-12 liter så har ju kostnaden för ett smackpack (79kr) en ganska stor påverkan på kostnaden per färdig flaska öl.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...