måndag 4 oktober 2010

Glögg 2010

Igår så var det dags för den tredje glöggen i ordningen. Glöggen är symboliskt viktig för mig, det var första brygden någonsin för mig. Som många andra så började min fascination för bryggning i alla dess former med en sats "Dunderglögg". Då var det bakjäst och skurhink med lock med hål gjorda med en syl som gällde och jag slängde mest ihop allt efter receptet och hoppades på det bästa. Jag har fortfarande kvar två flaskor av denna bryggd som till jul kommer ha lagrats i två år, kanske blir det till att öppna en av dem när det närmar sig.

Ingredienserna till årets glögg!

Denna gång vill jag dock göra en lite annorlunda glögg, jag har gjort två lyckade glögg med svagdricka som bas så denna gång tänkte jag experimentera lite. Det som bryggdes var en äppelglögg! Tanken var att hämta inspiration hos äppelkakor så därför har några av de klassiska glöggkryddorna fått vika hädan för att ge plats åt de tre kryddor jag tycker definierar en äppelkaka, kanel vanilj och kardemumma.

Christofer räknar ut totala sockermängden i juicerna/koncentraten.



Här kommer receptet, ca 18L totalt:
ca 15 liter äppeljuice från diverse tillverkare
10st juicekoncentrat från diverse tillverkare
1st JO nektar, koncentrat 1L

500g ljust muscovadosocker

4st vaniljstänger
1.5st kanelstång (långa kanelstänger) importerade från thailand
5g kardemumma (importerat från Tanzania)
20g kardemumma (vanlig santa maria)

1/2 tesked vinjästnäring
2paket Lalvin K1-1116

Jag och Christofer drog till Ica focus och shoppade äppeljuice efter principen vi tar och blandar så många billiga tillverkare som möjligt, vi märkte snart att det fanns inte så många billiga äppeljuicer. Vi köpte 2st ICA 2L, 3st Bravo 2L, 2st Rynkeby 1.75L och 1st Svansö 1L. Koncentrat köpte vi följande: 2st ICA, 4st Kiviks och 4st BOB. Vi köpte även en stor förpackning JO Äppelnektar på 1L koncentrat.
Skala kardemumma var ett helvete!

Kanelen doftade gott!

Kanelen vi använde köpte jag i Bangkok i våras och kardemumman har jag fått från min mor som i sin tur fått den från någon vän som importerat den från Tanzania. Vaniljstängerna var från två olika ekologiska tillverkare och vi köpte dem på Ica Focus.

Muscovadosockret kokades med en halvliter vatten.

Vi kokade upp muscovadosockret med 0.5L vatten och drog av det från plattan när det nådde kokpunkten. Tillsatte då vinjästnäringen och lät det svalna lite. Vi blandade sedan ut sockerlösningen med lite äppeljuice i jäshinken och tillsatte jästen och lät det stå i 15minuter innan vi tillsatte resten av juicen och kryddorna.

Kanelen åker ner i jästunnan.

Har precis innan jag publicerar detta inlägget slängt i 20gram kardmumma som vi saknade vid bryggningen igår och jag måste säga att det doftar otroligt gott när man lyfter på locket. Mycket vanlijarom! Något oroväckande dock att jäsningen inte har startat än lite mer än 24h efter att jästen tillsattes. Dock blev sockerinnehållet ganska högt från början så det kanske är ganska kämpigt för jästen att komma igång.

Den obligatoriska jäshinken är fylld och vattenlåset ditsatt-bilden.

3 kommentarer:

  1. Hur har det gått med glöggen? Fick ni igång jäsningen? Har själv gjort dunderglögg två gånger men sambon är glutenintolerant och tål inte svagdricka. Har funderat på att använda något annat nästa gång.

    SvaraRadera
  2. Jäsningen drog igång tillslut. Nu står den och väntar på att jag ska döda jästen och kanske köra klamningsmedel i den och sen söta den. Har en del att göra i skolan så har inte hunnit med det än. Lovar att uppdatera så fort jag fixat det!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...