onsdag 22 december 2010

Tappning av äppelglögg, etiketter och provsmakning av julöl

Blir ett litet snabbt inlägg som uppdatering om vad som har hänt på senaste. Jag har haft tentaperiod därför har det varit lite tyst på bloggen. Igår fixade jag och Christofer lite med bryggeriet iaf.

Först och främst, julölen smakades av. Den har nu fått namnet Midvinterale och den smakade bra. Den hade kraftig fruktig arom, smaken var ganska lätt och man kände eklagringen ganska väl. Det är ingen fyllig mastodont öl utan den är designad för att passa till julbordet och det tror jag att den kommer göra! Har testat den med pepparkaka och med sill och potatis, båda funkade väldigt bra. Kryddorna kunde man inte känna i varken smaken eller aromen, fast dem kanske finns där och gör ölen bättre. Får hoppas på det. Färgen var rödaktig och perfekt för en julöl! Ölen fick även etiketter som min polare Magnus var snäll och printade och skar till.

Julölen, den ser lite mörkare ut på bilden. Den är mer rödaktig i verkligheten.
Etiketterna påklistrade, det tog sin lilla tid.

Sak två som vi fixade med var att tappa äppelglöggen på flaska. Tappade bort bottensatsen och kryddorna, sötade med 2kg socker som vi kokade upp med lite vatten. Sedan åkte glöggen ner i flaskorna som vi desinfekterat i ugnen 1h på 120°C. Korkar åkte i och etiketterna åkte på. Som sett smäck, kommer passa perfekt i jul! Vi smakade naturligtvis på glöggen med, den är väldigt långt ifrån traditionell glögg, mindre kryddig och mindre söt. Dock är den väldigt god! Kanelen och kardemumman har satt smaken tillsammans med äpplena, vaniljen verkar ha försvunnit i mängden.

Bottensatsen och kryddorna avskiljes.

Glöggen åker ner i flaskorna.

Etiketterna påklistrade och klara.

Kommer lite mer bilder efter jul, man såg inte etiketterna så jättebra i de bilder jag tagit.2 kommentarer:

  1. Hur undviker ni en gigantisk kolsyrejäsning i glöggen? Har ni tagit kol på jästen på något sätt?

    SvaraRadera
  2. Dödade jästen med jästtopp en dag innan flasktappning.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...