torsdag 18 augusti 2011

Bryggning: Extrakt American Amber Ale (namnlös än så länge)

Dags igen! Bryggdagarna haglar intensivt (för att vara mitt tempo)! Gör öl nummer två som jag tänkt servera om jag ska ha en examensfest! Om ni minns förra bryggning så hade jag Benjamin på besök i bryggeriet, han har nu bestämt att testa brygga lite själv hemma så idag så bryggde vi en extrakt batch hemma hos mig. Dels för att han skulle få erfarenhet av en extraktbryggning och dels för att jag tycker det ska bli intressant att jämföra denna extrakt bryggd mot mina all grain batcher.

Vad var det då som vi bryggde idag? Jag hade tänk mig en American amber ale med cascade som huvudhumle, en klassiker med andra ord! Jag ville ha färgen åt det mörkare hållet eftersom saisonen som kommer serveras samtidigt är väldigt ljus! Jag ville dock inte ha så himla söt öl så hoppas att jästen klarar av att jäsa ner ordentligt. Dags att vi tar och kollar på receptet:

Info
Batch Size: 15L
Boil Size: Nånstans över 16L
OG 1056
Est. Alc. 5.3%
Est.Color 39 EBC
Est.Bitterness 74 IBU

Malt
1kg Muntons Spraymalt Medium
1kg Muntons Spraymalt Extra light
0.5kg Muntons Spraymalt Wheat
300g Thomas Fawcett Dark Cystal Malt (skulle stöpas)
50g Pale Chocolate malt (skulle stöpas)

Humleschema
60min - 20g Citra
30min - 20g Cascade
15min - 20g Cascade
10min - 20g Chinook
5min - 20g Cascade
5min - 20g Amarillo

Torrhumling : 20g Cascade + 20g Citra (planerad)

Vattenjustering
2.6 tesked Calcium Choloride 33% (koket)

Jäst
1 paket Safale US-05

------------------------------------------------

Så första misstaget denna bryggdag var att jag inte hittade de påsar jag tänkt stöpa malten med så vi fick ha malten i en liten kastrull och vi höll den där i nästan 1h runt 75°C innan vi silade av den ner i bryggkitteln.

Dagens lärdom var dock att det tar över 3 timmar att koka upp 16 liter kallt vatten på min lilla spis. Jag måste skaffa en induktionsplatta. Det var planerat att bli en kort bryggning idag, istället tog den nästan lika lång tid som en vanlig bryggning på grund av den långa tiden det tog att nå kok.

Nu låter jag bilderna tala:
Många påsar maltextrakt blev det

Ben åkte på att krossa malten för hand, orkade inte montera ihop krossen.

Hällde i maltextrakten i det kalla vattnet för att inte riskera överkok om man tillsätter det när vattnet kokar.

Medan vi väntade i 3h på att det skulle koka upp hann vi både fika hembakta blåbär/banan-muffins och käka pizza.

Mycket humle blev det, uppvägt och klart!

Malten som det var tänkt att vi skulle stöpa.

Sista 5 minuterna av koket åkte kylaren med för att desinfekteras.

Desinfekterar saftsilen genom att koka den, tänker mig att detta tar bort eventuell arom och smak som kan ha satt sig i tyget med.

Såg från från cascadekottarna i koket! Det har jag inte sett innan!

Kylning pågår, vet inte hur mycket kylklamparna hjälper till...

Don't fear the foam, desinfekterar lite prylar.

Silar av humlen.

Saftsilen satt igen, jag fick peta runt för att få ut den sista 1-2 litrarna.

Ben checkar OG.

Nu sätter nog några i halsen, jag rehydrerade inte jästen...

Den obligatoriska jäshinken är fylld-bilden!

Förutom att det tog sån sjuk tid att nå kok så var det en väldigt smidig bryggdag, skönt att inte behöva oroa sig för mäskningen och blev mycket mindre disk. Men nackdelen är ju att man inte får leka med all sin utrustning under bryggdagen. Hade man bara kunnat få koket igång tidigare genom att kanske koka hälften av vattnet i omgångar i vattenkokaren och tillsätta, så hade bryggdagen nog gått relativt snabbt.

Om nån dag när det värsta jäsningen är över men medan det fortfarande är lite aktivitet kommer jag slänga i torrhumlingen. Ska bli riktigt intressant att se hur kvaliteten blir på denna extraktbatch!

3 kommentarer:

  1. Blir nog jättebra. Jag har än så länge bara bryggt extraktbatcher. Har nästan all utrustning för all grain men har inte blivit av ännu.

    Jag brukar inte ha några problem med att tillsätta spraymalt i kokande vatten. Det brukar till och med sluta koka då eftersom malten är rumstempererad. Jag brukar tillsätta hälften vid kok och andra hälften vid 15 min kvar av kok. Kommer inte ihåg varför men det skulle visst göra nån skillnad.

    SvaraRadera
  2. Björn T Gustafsson21 augusti 2011 kl. 22:01

    Läste på NB bloggen (BrewingTV) där deras jäst expert Jeremy King skrev en artikel om "vad folk tror, men har fel om i bryggning". Där skrev han bland annat att "rehydrering" av jäst är bull-shit och att man bara skall sprinkla det på toppen, utan att röra om eller något, så blir det bäst.

    Jag vet såklart inte vad som är upp och ner i det hela, men mannen besitte bizarra mängder kunskaper om jäst, så jag tror inte du har gjort något fel.

    En annan sak han skrev som jag tyckte var spännande var att han inte tycker man skall recirkulera vörten, då detta tydligen avlägsnar vissa ämnen som jästen behöver. De bitar och partiklar som inte försvinner av jäsningen sjunker ju till botten i jäs-tunnan och försvinner med död jäst och allt annat där nere.

    Spännande och kontroversiellt :-D

    SvaraRadera
  3. Har aldrig rehydrerat jästen och det har fungerat hitills. Tycker det låter intressant med att inte recirkulera vörten.

    Det finns så mycket "do's and dont's, but I did so but not that" i ölbryggning att man nästan börjar gråta när man försöker skaffa information som nybörjare.

    Har bara kört extraktbatchar hitills då jag vill kunna all hantering innan jag ger mig på en all-grain. Så chansen att lyckas blir större.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...