söndag 27 februari 2011

Knäckte en Flykten

Flykten, vår kära hallonöl som tappades på flaska för 8 månader sedan och som alla rumt omkring mig var skeptiska mot när jag förklarade vad jag tänkte brygga. Idag var det dags att provsmaka en av de sista flaskorna av denna.
Flykten.
Det är bara att konstatera, denna ölen vinner inte på lagring. Det är väl ungefär vad jag hade på känn med. Aromen har gått från att dofta massor av hallon till att inte ge något alls. Smaken är fortfarande väldigt syrlig, lite hallon finns det fortfarande kvar men smaken har verkligen avtagit. Sjukt törstsläckande öl både förr och nu, skulle kunna tänka mig att brygga denna igen men då ska det vara inför något tillfälle då allt kan konsumeras pinfärskt!

Flykten, bättre för!

Gårdagens loot + sketdyr öl!

Först tänkte jag bara skyrta lite och visa upp vad jag hittade på systemet igår:
Loot!
1x Fuller's Past Masters XX
1x Brewdog Zeitgeist
1x Cantillon Kriek Bio
1x Epic Stout

Sen över till gårdagens öl. Jag fick som ni kanske mins denna öl av min flickvän Karin i julklapp. En Duvel triple hop. Detta är by far den dyraste öl jag någonsin provat. Närmare 200kr tror jag den ska ha kostat på systembolaget. Detta skruvar ju upp förväntningarna.
Yttre emballaget.
Självaste flaskan.

Delade flaskan med min flickvän till en Harry Potter film, vi håller på att plöja igenom alla igen. Hur som helst, vad tyckte vi då? När man öppnade flaskan och hällde upp ölen doftade det nästan som ett mousserade vin. När man stoppade näsan i glaset fick man lite jästighet nästan cideraktig. Smaken var tämligen anonym dock, okej det smakade väldigt bra men det smakade inte tvåhundrakronors bra. Hade väntat mig ett mycket mer komplext öl.

Nu är jag inte så inne på belgiska öl egentligen, jag kan helt klart avnjuta en belgare då och då men för mig så kvalar de ofta inte upp bland de bästa ölen jag dricker/druckit. Denna ölen verkar bli hyllad av ganska många så det kanske är nån som blir upprörd eller tycker att jag har dålig koll när jag tycker att det bara var "ett hyffsat öl".

Betyg 6/10

lördag 26 februari 2011

Mohawk vs TRÅKIGT!

Provade Mohawk vs Goldings och Mohawk vs Amarillo igår. Sammanfattningsvis kan man väl säga, blaskigt! Mohawk vs Goldings smakade jordigt, vs Amarillo var lite trevligare men ändå riktigt blaskig öl. Jag har inte smakat nån Mohawk på ett tag, men jag hade en generellt bra inställning till dem innan detta.
Blaskig dryck #1
Blaskig dryck #2
Tråkigt detta. Blev riktigt besviken, amarillo är något av en favorithumle så jag var lite peppad på att smaka en single hop öl med just amarillo. Synd att ölet fallerar totalt på leverera amarillokaraktären. Blaskigt.

Båda får 4/10 i betyg.

fredag 25 februari 2011

måndag 21 februari 2011

Lite om Balrog Porter

Provade två flaskor av Balrog Porter i helgen, det börjar ta sig. Första gången jag smakade så var jag ju inte alls nöjd om ni kommer ihåg, nu har det gått 3 veckor och smakerna har börjat sätta sig. Jag tror att 3 veckor till, minst, så kommer detta vara en riktig toppenöl!
Balrog porter!

När jag nu i helgen testade ölen så tycket jag först att detta nog är den bästa jag hittills bryggt. Andra flaskan drack jag dock vid lite varma temperatur och då tyckte jag den var lite spritig i smaken. Är dock väldigt nöjd med ölen som den är men hoppas verkligen på att några veckor till med lagring kommer ge den en ännu bättre karaktär. Återkommer med en mer detaljerad provsmakning då.
Balrog porter!

lördag 19 februari 2011

Tappning av Kiwi Pale Ale



Våran pale ale har fått ett namn, Kiwi. Efter fågelarten kiwi som lever i Nya Zeeland. Idag var det dags att tappa denna på flaska efter att den har torrhumlats i fem dagar.

Först en liten tråkig nyhet. Vi fick vaska våran oktoberfest öl som vägrat att jäsa kolsyra, några flaskor var faktiskt kolsyrade men ölet smakade väldigt surt. Vi har nog råkat ut för en infektion. Surt när det är den största sats vi bryggt 20 liter istället för vanliga 10-12 liter.

Christofer vaskar öl.

Efter vaskningen kom vi till det tråkigaste momenten med ölbryggning, rengöring av flaskor. Vi körde ur alla flaskor med varmvatten och flaskborste och sedan åkte de in i ugnen på 130°C i en timme. Sedan öppnade vi luckan lite och lät flaskorna svalna.

Flaskorna desinfekteras i ugnen.

Medan flaskorna desinfekterade drack vi finkaffe som Christo köpt i london och till det mumsade vi på hembakade mazariner!

Det var sedan dags att desinfektera de prylar vi behövde till flasktappningen. Silikonslangen till häverten, saftfiltret och en kökspincett desinfekterades genom att kokas i vatten. Den stora kastrullen desinfekterades genom att en mindre mängd vatten kokades med locket på, på så vis desinfekterar ångan väggarna i kastrullen med. Häverten med slang ditmonterad desfinekterades genom att några liter varmt vatten med bryggrens slangades från en hink till en annan och sedan slangades några liter kallt vatten för att skölja bort bryggrensen.

Desinfektering av slang, pincett och saftfilter.

Desinfektering av hävert.

Desinfektering av kastrull.

Det känns enklare att desinfektera kastrullen än att slabba med starsan eller bryggrens i en jästunna därför tappar vi över till kastrullen vid falsktappning. Saftfiltret användes för att filtrera bort humlerester och knyts dit med en bit plastsnöre som legat i lite bryggrens.

Vi valde att primma ölen med 6.5 gram socker per liter och uppskattade mängden vi skulle få ut efter omtappning till 11 liter, dvs 72 gram (med lite avrundning) strösocker. Detta vägdes upp och kokades någon minut med 2dl vatten. Sockerlösningen hälldes sedan i kastrullen och ölen tappades över. Innan vi började tappa över på flaska så rörde vi försiktigt i kastrullen med häverten för att få sockret jämnt fördelat i ölet.

Jag sköter omtappningen.

Markerat tunna med ordet öl, utifall man skulle glömma bort det.

Mycket humlerester blev det från omtappningen.

Haxxat filter!
Allt som allt blev det 33 flaskor!

Vi passade på att smaka på ölet och det verkar verkligen lovande! Hade en rätt tydlig "apa karaktär" redan nu. Det luktade även otroligt gott hur jäshinken från torrhumlingen, luktade massor med tropiska frukter, framför allt passionsfrukt! Är riktigt nyfiken på hur detta ölet kommer smaka kolsyrat och välkylt om några veckor!

onsdag 16 februari 2011

Lite öl

Well denna bloggen handlar om hembryggning men jag brukar ju skriva lite om öl jag dricker med. Vet inte hur intressant gemene läsare tycker detta är men jag tycker det är lite kul för mig själv att gå tillbaka i bloggen och kolla vad jag tyckte om olika öl.

Jag har upptäckt ett fenomen som är lite jobbigt, ju fler öl man provar, framför allt bra öl, ju större krav börjar man ställa på de öl man dricker. Detta gör att man får färre och färre upplevelse utan börjar ofta dra referenser till en öl man druckit för längesedan. Frågan är om den ölen var så himla bra i måtten man har idag? En sådan öl som jag ofta referera humledrivna öl till är Närke Slättöl, väntar på nästa gång jag för chansen att prova denna öl.

Hur som helst det har ju släppts lite öl på systemet och nu har jag smakat några av dessa.

Modus Hoperandi
Denna har jag hört massa bra om innan men jag tyckte den var ganska platt, hade dock provat Epic Armageddon innan så det kan ha påverkat smaksinnena lite. Lite hårda ord, det var fortfarande en riktigt god öl!

Betyg 7/10
Modus Hoperandi

Epic Armageddon IPA
Epic har jag varit sugen att prova något från sedan jag såg ett avsnitt av Brew Masters där Dogfish Head hade ett samarbete med Epic. Detta var en helt okej IPA, hade förväntat mig mer och aromen lovade mer än vad smaken gav. Detta skulle nog vara riktigt gott från ett färskt fat.

Betyg 7/10.
Epic Armageddon IPA.

Oppigårds Spring Ale
Sist ut denna gång kommer Oppigårds spring ale som jag precis smakat till aresnal vs barcelona i champions league. Oppigårds spring ale var ett av förra årets höjdaröl, då var den humlad med amarillo. I år är den humlad med chinook och den är inte riktigt lika bra. Detta var den bästa av de tre ölen jag provat idag och igår. Härlig smak och arom, massor av citrus/grapefrukt och nästan lite gräsig efterbeska. Synd att dem inte körde vidare på förra årets enligt mig succé öl, Oppigårds amarillo spring är enligt mig det bästa som oppigårds hittils bryggt.

Betyg 8/10
Glömde fota för fotbollen var så spännande!

tisdag 15 februari 2011

Brewing up a business och lite annat

Har börjat läsa Brewing up a business av Sam Calagione, har blivit lite besatt av Dogfish Head efter att ha sett serien Brew Master och dokumentärfilmen Beer Wars. Båda rekommenderas starkt. Har inte kommit så långt i boken än så återkommer med en recension. Första kapitlen är dock verkligen underhållande, blir lite sugen att starta ett bryggeri!
Härlig läsning.

Sen måste jag bara skriva lite kort om två öl som jag och min flickvän drack på Ölrepubliken för att fira att vi varit tillsammans i 5 år och några månader.

Om vi börjar med Närke Apa solitär, jag hade massa förväntningar på denna. Närke slättöl är bland det godaste jag druckit. Den föll dock pladask, rätt tråkig öl inget över normen alls.

Närke Apa Solitär, inget över det vanliga.

Nästa öl blev en eklagrad Yeti från Great Divide Brewing co. Denna var riktigt god, fick den dock serverad på tok för kallt! Den klår nog inte original Yetin, men det var helt klart en riktigt jefla god öl!
Eklagrad Yeti. Riktigt god!

Sorry för dom riktigt dåliga bilderna, hade bara min mobil att fota med.

måndag 14 februari 2011

Torrhumling av NZ Pale Ale

Idag var det dags att torrhumla NZ-pale alen. Följande tillsattes till jästunnan, observera att ölet inte kommer tappas om på sekundär:

23g Riwaka
20g Rakau
Såhär förvarar jag min humle i frysen.

Väger upp humlen.

Tillsätter humlen till jästunnan.

Allt hamnade ovanpå ölen.

Som ni ser på bilden ovan så hamnade all humle ovanpå själva skummet på ölen. Jag orkade inte desinfektera någon slev så jag syndade lite, snurrade runt jästunnan försiktigt tills humlen fått kontakt med ölen. Är väl inte så himla bra att göra så, frigjordes en hel del kolsyra och en del av jästkakan virvlade upp.


Dagens Loot!

Har rädat systembolaget, eller snarare min flickvän har rädat systembolaget åt mig. Jag blev orolig när jag såg hur några flaskor systembolaget tog in vid det tillfälliga släppet idag så min flickvän var värdens bästa flickvän och sprang och köpa ölen åt mig. Fast det visade sig att modus hoperandi inte fanns på systemet i Norstan, dem skull dock få in den imorn, kanske. Modus hoperandi hittade jag dock på systembolaget vid kungstorget, fanns inte många kvar efter jag köpt mina.

Loot!
Detta inhandlades:
6x Epic Armageddon IPA
6x Modus hoperandi
4x Oppigårds Spring Ale
1x Mohawk vs goldings
1x Mohawk vs amarillo

torsdag 10 februari 2011

Obama hinkar hembryggt!

Tydligen så är en av kockarna i vita huset hembryggare och har bryggt en öl till Obamas super bowl party! Lite coolt att USAs president dricker hembryggd öl! Ni kan läsa mer här

Obama's bira!


fredag 4 februari 2011

Brooklyn Black Chocolate Stout

Först en liten rolig bild, man kan verkligen säga att det bubblar i vattenlåset i dubbel bemärkelse nu:
Bubblare
Är första gången jag kör med starsan i vattenlåset istället för bara vanligt vatten.

Nu till dagens andra roliga, delade en flaska Brooklyn Black Chocolate Stout med min flickvän och knaprade till detta en hembakad american cookie med choklad, cashew, mandel, russin och torkade aprikoser. Riktigt härlig kombo och en rätt god stout lär jag säga!

Brooklyn black chocolate stout.

Jag ger den 7/10 i betyg.

Önskelista: Utrustning

Induktionsplatta
Det tar verkligen lång tid att koka upp 15 liter vört på våran spis. Dessutom är kastrullen så hög att det knappt finns plats att ta av och på locket utan att man riskerar att bränna sig rejält på vattenångan. Vore riktigt trevligt att ha en induktionsplatta med tillräcklig kräm att koka upp vörten snabbt och ha på en plats där man lättare kan röra om i grytan. Kan man köra en induktionsplatta direkt på golvet utan att riskera förstöra golvet?

Better Bottles
Better bottles hade varit grymt att ha, helst med tapp på. Men de kostar ju 700 spänn styck då, vilket inte känns som en rimlig utgift för mig i dagsläget. Det skulle bli smidigare och det skulle vara roligt med ett transparent jäskärl så man kan studera bättre vad som faktiskt försiggår där inne.

Fatanläggning
Detta vore riktigt trevligt att ha, både 9liters och 19 liters fat kanske? Största problemet för mig i nuläget är att jag inte har något sätt att kyla faten på. Så under rubriken fatanläggning får jag väl inkludera en kyl ombyggd till "kegregator" på ett snyggt sätt. Så allt som allt är nog detta ganska långt borta så länge jag är student. Det vore dock trevligt att ha ett fat att använda om man ska brygga öl till nån speciell tillställning eller till att kolsyresätta via och sedan tappa på flaska.

Isolering av gryta och mäskkärl
Detta är nog nästa uppgradering av bryggeriet som kommer göras. Mäskboxen tappar för många grader på en timme och jag tänkte att denna skulle nog kunna isoleras lite med liggunderlag mellan inre och yttre plasten. Lika så grytan jag använder skulle kunna isoleras med liggunderlag och spännband för att minska värmeförlusterna via sidorna på kastrullen.

Magnetomrörare
Funderar på att bygga en "stirplate" med hjälp av en datorfläkt och magneter. Måste först och främst hitta ett bra kärl med platt botten, min e-ekolv har konvex botten så en magnetloppa skulle inte fungera i den. Vore ju trevligt att kunna använda vid propagering av jäst från flaska eller när jag gör förkultur.

Slev och spade
Behöver en slev som är lite längre än en normal kökslev som används i nuläget. Är jobbigt att behöva stoppa ner halva armen i grytan för att röra om och inget man vill göra när det kokar! Lika till mäsken används en fjuttig trägaffel i nuläget, får veva som en tok med den och man får kladdig malt över hela armen. Detta är väl en ganska liten investering som borde fixas så fort som möjligt.

Knarkvåg
Har ju börjat att så smått vattenjustera vid de senaste två bryggningarna. Eftersom den våg jag har mäter 1 gram som minst så blir ju osäkerheten minst 0.5 gram, sen är ju frågan hur rätt vågen mäter så osäkerheten är nog ännu större. Hur som helst så får jag räkna om vattenjusteringen till teskedar istället vilket inte heller känns så väldigt precist. En våg med mycket bättre upplösning hade varit riktigt fint att ha.

Kylskåp till jäsning
Detta är långt borta så länge jag är student och säkert också så länge jag bor i lägenhet. Det hade varit trevligt att kunna reglera temperaturen vid bryggningar istället för att som i dagsläget snällt tvingas brygga vid den temperatur som lägenheten håller.

Tappkran till jäshinkarna
Istället för better bottles är ett alternativ som känns mycket billigare att montera plastkranar på de befintliga jästunnorna jag har. Hade varit skönt att slippa använda hävert vid vissa moment. Dock så blir ju tunnorna inte staplingsbara då? Detta är ju ett litet minus.



onsdag 2 februari 2011

Bryggning: NZ Pale Ale

Idag var det äntligen dags! Bryggdag! Jag har filat på det här receptet ett tag och skulle egentligen bryggt det i söndags men då kände jag mig lite krasslig så det fick bli idag istället. Kändes skönt att min bryggarbroder Christofer var tillbaka, förra batchen bryggde jag ju ensam.

Som seden sig bör så börjar jag med att ge receptet:

NZ Pale Ale (Har inte fått något namn än)

Vad jag siktar på med ölet: Vill brygga en American Pale Ale som maxar fruktigheten utan att bli allt för besk. Vill ha ett väldigt ljust öl där den nya zeeländska humlen verkligen känns. Kommer torrhumla för att förstärka humlekaraktären ytterliga. Ett öl som ska drickas färskt och ett humledrivet öl utan att beskan blir allt för påtaglig.

Batch Size - 12 liter
Est. OG - 1055
Est.Bitterness - 30 IBU
Est.Color - 11 EBC
Est.Alk. - 5.3%

Malt
3kg Viking Pale Ale Malt
130g Caraamber

Humleschema
60min - 1g Rakau, First Wort Hop.
15min - 10g Riwaka
10min - 20g Rakau
5min - 20 Riwaka
0min - 10g Riwaka, 10g Rakau

Torrhumling: 20g Riwaka + 20g Rakau (12 dar ?)

Jäst
Jäst propagerade från Sierra Nevada Pale Ale.

Vattenjustering
2g CaSO4
2g CaCl2
Båda tillsatta i kastrullen vid lakningens början.

--------------------------

Vi började med att krossa ambermalten som var hel. Sedan testade vi en ny grej vid mäskningen. Vi brukar ha problem med att temperaturen är väldigt ojämn i mäskkärlet, dvs våran blåa kylbox, kan diffa 4-5 grader beroende på vart man mäter. För att råda bot på detta började vi med att blanda malten och största delen av vattnet i en vanlig hink så att vi kunde veva runt rejält med en trägaffel för att dels lösa upp alla klumpar och dels fördela temperaturen jämnt i mäsken. I mäskboxen sitter ju metallfiltret i botten (har ingen bild på detta men finns i gamla poster) detta är ganska skört och gör att man inte kan röra runt så hårt som man skulle vilja. När vi rört runt tillräckligt så hällde vi över mäsken till mäskboxen och tillsatte resterade vatten.

Christo krossar och väger upp malten.
Vatten och malt blandades först i en hink.

Vi hade massor med problem under mäskningen och lakningen, men jag tänkte börja med att skriva hur det var tänkt att vi skulle mäska/laka för att sedan beskriva hur det verkligen gick till...

Tänkt mäskschema
6 liter vatten + all malt -> 66°C i 1h.
Tillsätta 4.5 liter vatten och hamna på en temperatur på 72°C efter omrörning -> Laka ut all vört.
Tillsätta 7.5 liter vatten och hamna på en temperatur på 72°C efter omrörning -> Laka ut all vört.

Vi ville alltså satslaka med två satser, total mängd vört ut borde bli 15 liter (3 liter ungefär binds av malten, räknar på 1 liter per kilo malt)

Såhär gick det
Vi har alltid problem med att träffa våra tänkta temperaturer. Ganska jobbigt problem som man tycker borde ge med sig med lite rutin, men det känns nästan som det blir värre och värre. Vi värmde de första 6 liter vatten till 78°C och tillsatte rätt stor mängd av det till hinken vi rörde om i, när väl mäsken var i mäskboxen var temperaturen kanske 59°C. Som tur var hade sista delen av vattnet nästan börjat koka i sin kastrull och vi tillsatte det. Hamnade på en temperatur på 65-66°C beroende på vart i mäskboxen vi mätte, helt klart en jämnare temperatur än vi brukar ha!
Mäskning pågår! Under filten finns mäskboxen.

Efter 1h hade temperaturen sjunkit till 63°C, lite väl lågt nästa gång får vi nog öppna och tillsätta kokade vatten halvägs som vi brukar göra. Hur som helst, när vi skulle göra Sats 1 i satslakningen så tillsatte vi 4.5 liter vatten som hade ca 80°C i temperatur, när vi mätte tempen i lakboxen var den alldeles för låg. 68°C mot önskade 72°C. För att höja temperaturen tog vi ut ca 2 liter vört i en liten kastrull och värmde detta på spisen till nära kokpunkten, sedan tillsatte vi 1.5 liter kokade vatten med. Då hamnade vi ungefär rätt.
Värmer upp mäsk för att höja temperaturen i mäskboxen.

När vi började laka efter lite recirculering av vört så satt maltbädden igen, efter kanske 2 liter vört ut, såklart. Den blev verkligen delad i två skikt, ett jättehårt skikt på botten och ett löst skikt på toppen. Jag hade skaffat en silikonslang till mäskboxen för att slippa att vörten plaskar väldigt mycket av det långa fallet från tappen till kastrullen. Det var dock svårt att se om man hade något flöde i slangen. När det satte igen fick vi använda en sked och röra runt i mäskboxen, gjorde först detta med kranen öppen och då började det komma ut väldigt mycket grums så vi stängde den fort och recirulerade igen innan vi tappade ut.
Lakning pågår!
Hela ett gram first wort hop!

Sats 2 blev också för låg i temperatur så vi fick ta ut 2 liter och värma upp där med, hamnade dock lite lägre än önskade 72°C men vi körde på det ändå. Satte såklart igen denna gången med så vi fick röra runt i mäskboxen.

Blev lite svårt att hålla reda på mängden vatten vi tillsatt när allt började krångla, men det visar sig lite senare att vi prickat ganska rätt. Måste skaffa nån slags mätsticka till kastrullen för som det är i nuläget går det inte att se vilken volym man har i kastrullen.

Humlen uppvägd och klar.

Vi tillsatte även vattenjusteringen till kastrullen i början av lakningen.

Vattnet justeras!
Efter missödet under mäskningen och lakningen var vi hungriga. Medan vi väntade på att koket skulle dra igång slängde vi ihop en ugnspannkaka med massor av bacon. Vi passade även på att desinfektera jästunnan, en ballongvisp och hydrometern. Första gången vi använder starsan! Räknade ut att 1/2 oz på paketet var lagom till 5 liter vatten. Jeflar vad det skummade!
Kändes lite skumt att använda starsan.
Mat till hungriga bryggare!

Koket gick bra, har bara kokat 12 liter innan men med lock klarade spisen att stormkoka 15 liter. Det luktade riktigt fint de sista 15 minuterna av koket då all humle dunkades i! Har sagt det förut, men måste säga det igen. Jag är impad över hur fort man kan kyla vörten med våran kopparspiral! Bästa bygget hittills!
Mycket humle blev det!
Christofer övervakar koket.

Fulhaxad kylning, detta hjälper dock en hel del! Se bara till att ha kylt tillräckligt innan så att inte plasten på klamperserna smälter.

En sak som kändes lite skumt var att inte skölja jästunnan efter desinfektering. Starsan ska ju dock inte behöva sköljas så vi körde på det, Dont fear the foam! Blev ingen bild på det men när vi kylt vörten tillräckligt så hällde vi denna genom en saftsil för att få bort humlen.
Dont fear the foam!

Vispade lite med en ballongvisp för att syresätta vörten och pitchade sedan hela jästkulturen, ca 5dl, från e-ekolven. För övrigt så har jag kanske inte nämnt det på bloggen innan, men när det inte blev av med bryggning i söndags så ställde jag in e-kolven i kylen. Tog fram den igår och tillsatte 10gram maltextrakt kokat med 1dl vatten för att aktivera jästen igen.

En grej som var lite oroande först var att jag smakade på kulturen i morse och då tyckte jag den smakade lite syrligt. Men när jag och Christofer smakade på den innan bryggningen så konstaterade vi att den inte smakade syrligt. Kan vara så att när jag smakade på den hade jag precis ruskat upp all jäst medan när vi smakade på den i eftermiddags så var jästen sedimenterad. Var först lite orolig att det blivit en infektion, men verkar inte som det så vi pitchade denna jästkultur.
Jag (Tobias) syresätter vörten med en ballongvisp.

Mycket och fint skum blev det!

Pitchar jästen!

Nu kommer vi till det som jag blev riktigt impad över. Vi mätte varken volym mer än vad vi tillsatte till mäsboxen, aldrig i själva kastrullen. Vi mätte heller aldrig någon SG under bryggningen. Nästan exakt 12 liter blev det i jästunnan, precis vad vi siktat på. OG blev 1056, vi siktade på 1055 men det är ju nästan samma! Var rädd att vi skulle hamna lågt (som vi nästan alltid gör), framför allt när mäskningen och lakningen gick så pass dåligt.

Obligatoriska jästunnan fylld-bilden!

Nu är det bara vänta på att jäsningen drar igång!

-----------

Som en liten bonus kommer här bilder på dem tre hembryggda öl vi sippade på under bryggningen.

Broder Brysh IPA
Paul IPA

Diskant aka grillölen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...