torsdag 17 maj 2012

Bryggdag: Bag End Pale Ale

Jag har börjat läsa Lord of the Rings igen, det har jag inte gjort sedan jag började brygga. Kort därefter sprang jag på den här tråden där det diskuteras och spekuleras hejvilt om vad för slags öl det är som dricks i böckerna, framför allt vad är det för öl hobbitarna dricker? Jag gick runt och funderade på det en hel del och tillslut kom jag fram till att jag måste brygga mig en hobbitinspirerad öl!

Ölen jag bryggt idag är min tolkning av hur en ale smakar i Shire (Fylke på svenska) och samtidigt är det tänkt som en öl man kan sippa på medan man läser böckerna. Jag tolkar det som att det fanns en hel del olika ölstilar i Shire, i tråden jag länkade till tas det upp att på något ställe i böckerna skiljs det mellan ale och porter t.ex. Rätt uppenbart så är min tolkning av brittisk stil, dvs jag använder en brittisk jäst och brittiska humlesorter Det blev en engelsk pale ale men med väldigt mycket humle. Jag tänker mig att hobbitarnas öl var väldigt välhumlade fast inte så bittra, ofta bruna och kanske lite åt röda hållet ibland. Mycket humlearom och klassiska engelska jästtoner. Och på toppen av allt detta tänker jag mig att deras val av öl var väldigt välbalanserad och lättdruckna, något man dricker i pints och inte sitter och småsmuttar på.

Här nedan följer receptet. Väldigt simpel maltkomposition, första gången jag använder golden promiss och sedan fick TF dark crystal ge kropp, smak och färg. Första gången jag använder denna jäststam med men jag gillar beskrivningen att den ska jäsa ut ganska torrt men ändå ganska maltig samt ge stenfruktsestrar.

Bag End Pale Ale
Batch Size: 12 liter
OG: 1061
Est. Bitterness: 51 IBU
Est. Color: 30 EBC
Est. Alc: 6%
Total Mängd vatten (BIAB): 18 liter
Effektivitet: 80%

Maltkomposition
92.3% Golden Promise (2.71 kg)
7.7% TF Dark Crystal (0.23kg)

Humleschema
60min - 3g Bramling Cross + 3g First Gold
20min - 20g Bramling Cross + 20g First Gold
5min - 20g Bramling Cross + 20g First Gold
0min -  27g Bramling Cross + 27g First Gold (fick ligga i 10min innan kylning påbörjades)

Jäst
Wyeast 1469 - West Yorkshire Ale (förkultur på 1.5 liter)

Vattenjustering och annat
Gypsum - 0.38 tsk (mäsken)
Kalciumklorid (33%) - 2.64 tsk (mäsken)
Jästnärning 0.5tsk (20min kvar av koket)

Bryggdagen gick väldigt smidigt. Båda humlesorterna var kottar och det blev en sjuk mängd humle i kastrullen tillslut och det sög upp en hel del vört så jag pressade kottarna lite lätt i saftsilen för att lyckas nå den önskade volymen på 12 liter. Mäskade en timme vid 67°C. Dagens effektivitet var helt galen, nytt rekord 80%! OG blev hela 1061 istället för 1055 som jag satsade på. Luktade väldigt gott om humlen när den slängdes i koket, jag brygger annars mest med amerikanska humlesorter och det är väldigt stor skillnad i arom mot engelska. Får se vilka toner som kommer fram i det färdiga ölet, var lite rädd innan bryggdagen att det skulle bli för jordig och örtiga toner från humlen men kände inget sådant under koket åtminstone. Ett annat rekord är att det började tokjäsa redan två timmar efter att jag pitchade jästen!

Vi kör lite bilder från bryggdagen då:
3kg golden promise
Ett jefla vevande när man ska krossa 3kg malt med coronakvarn!

Krossar malten.
Krossad malt.

Mäskning pågår
Massor med humle!
Kan nästan känna aromen via bilden?
"Lakning"

Rejält med humle i koket!
Vid kylningen flöt det upp massor med humlefrön, inte ofta man ser det.
Jähinken fylld, bryggmästaren spiknykter. 

11 kommentarer:

  1. Har också varit inne på sagan om ringen temat, bryggde en Prancing pony IPA...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur blev den och har du något recept man kan kika på?

      Radera
    2. Hej, den blev bra, men det var ganska längesedan den bryggdes nu, kolla receptet på min dåligt uppdaterade blogg!

      Radera
  2. Min tanke om Fylke-öl är nog ganska lik din, men jag skulle haft en liten mängd rökmalt i gristen för att efterlikna malt torkad över öppen eld (eller motsvarande).

    Låter som en kanon ale det där :-).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo rökmalt skulle säkert passa fast jag är inget större fan av rökiga öl. Tycker det ofta tar över smaken totalt och även om det är bara en lite ton i bakgrunden så blir det att man fokuserar på just rökigheten.

      Radera
  3. Hej hej! jag tänkte länka till dig från min ölbryggarblogg. e d OK?!

    är det verkligen nödvändigt med vattenbehandling när man brygger öl? bor i malmö... bra vatten här.... här lagom ny på helmäskning men tycker det är förvånandesvärt lätt o göra god öl.. !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, Det är helt okej att länka till min blogg!

      Jag skulle säga att det inte är nödvändigt men att det kan göra skillnad. Jag brukar använda mig av: http://www.brewersfriend.com/water-chemistry/

      för att få en överblick. Men det är bra att läsa på mycket innan man börja behandla vattnet för att veta vad det är man är ute efter.

      Radera
  4. Hej Tobias!
    Tänkte först tacka för en härlig blogg som inspirerat till att själv börja brygga hemma!
    Har några frågor till dig angående den humle som du odlade hos din mormor.
    Hur gick det?
    Vart fick du tag i sticklingar/frön?
    Har din mormor humle i hela sin trädgård nu? ;)

    SvaraRadera
  5. Hej igen!
    Kan ju vara bra att titta runt ordentligt innan man frågar... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. hehe antar att du fick lite svar där.

      Själva odlingarna gick sådär, humlen hos min mamma växte sig väldigt stor men fick inga kottar medan den hos min mormor var ganska tanig men fick några små pyttesmå kottar. Kottarna han dock inte bli klara innan det började bli för kallt ute.

      Radera
  6. Skoj med hobbit-bira, även jag har gjort en sån öl. Men ölet brygdes innan vi kom på namnet, det blev till slut en Black Hobbit då vi tyckte att recept-skaparen såg ut som en sån. :P

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...