lördag 13 november 2010

Julöl 2010: Tappning

Idag var det äntligen dags att tappa våran julöl på flaska. Det hela började med det vanliga slitgörat att flaskborsta ur flaskorna och sedan åkte dem in i ugnen i 60min på 125°C.
Flaskorna desinfekteras i ugnen

Vi hade ingen jästhink över så vi fick tappa över ölen till den kastrull vi i vanliga fall använder till att koka vår vört med. Gick ganska smidigt att använda sig av kastrullen, skönt att slippa slabba med disinfekteringsmedel då vi bara lät några liter vatten koka i ca 10min i den.

Vi valde att lägga oss på 5.5g socker per liter öl för kolsyrejäsning på flaska. Totalt blev det alltså till 10 liter öl, 66 gram socker som vi kokade i 2dl vatten i några minuter innan vi kylde sockerlagen kallt vatten i diskhon. Vi hällde sedan över sockerlösningen till kastrullen och tappade över ölet till kastrullen för att få bort bottensatsen.
66 gram socker uppvägt och klart.

Detta är första ölen som jag gör som inte har tappats om för sekundärjäsning, verkar som att det inte har påverkat ölet nämnvärt. Jästen hade flockulerat ordentligt och virvlade inte upp under tappningen till kastrullen. Jag antar att det kan bli problem om man använder en sämre flockulerande jäst.

Ölet tappas på flaskor.

Vi passade även på att provsmaka på ölet, som vanligt tycker jag det är ganska svårt att veta hur det färdiga ölet smakar när man testar det i ett såhär tidigt stadie. Som sagt innan så är det rumstemperarad, avslagen öl som inte lagrats något alls som man smakar på. Hur som helst så smakade ölet rätt gott, man kände eksmaken ganska tydligt och det smakade friskt och bra. Kryddorna kunde man inte känna alls, kanske kommer dessa fram med lite kolsyra och när smakerna fått sätta sig lite. Ölet var dessutom kristallklart! Vi brukar få rätt grumliga öl, nu ska man väl inte ropa hej innan man kylt ölet efter kolsyrejäsning, är ju köldgrumling som vi brukar råka ut för, men man kan ju alltid hoppas!

Provsmakning av julölen.

34st flaskor på 33cl vardera blev det allt som allt. De flesta flaskorna är tänkta att gå åt i jul men några få flaskor får sedan lagras till nästa är det tänkt.

Kapsylerat och klart!

3 kommentarer:

 1. Torb, borde du inte skaffa en billig borrmaskin som du kan sätta flaskborsten på, och köra ner och ge gas med borrmaskinen, lär ju gå überfort att rengöra flaskorna.
  Åk och köp en för 100kr på biltema eller nått / Jonka

  SvaraRadera
 2. "Vi hällde sedan över sockerlösningen till kastrullen och tappade över ölet till kastrullen för att få bort bottensatsen."

  Hur menar du med att du får bort bottensatsen?? Är inte den ett faktum när man låter ölen jäsa i flaskan?

  Jag har spenderat några tusen på utrustning och skall ta mig an mitt första öl snart, vore kanon om jag kunde undvika jästrester på botten.

  SvaraRadera
 3. Jo det är ett faktum att man får bottesats när man kolsyrejäser i flaska. Det jag menade är att vi tappade om ölen för att få bort så mycket som möjligt av bottensatsen i jäshinken. Detta för att man ska kunna röra om ölen när sockret tillsats utan att virvla upp bottesatsen. Kanske borde kalla det jästkaka istället för att undvika missförstånd.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...