måndag 5 januari 2015

Bryggdag: APA och pH i mäsken

Igår var det dags att brygga igen. En american pale ale stod på schemat, eller kanske borde jag kalla den IPA istället då många kommersiella öl som jag tycker klassar mer in som APA än IPA ändå kallas IPA. Dvs, väldigt ljusa, superhumlade och runt 5.5% alkohol. Det här receptet bygger mycket på tidigare IPA/APA, iaf när det gäller maltkompositionen. Jag tycker den här maltkomposition funkar väldigt bra i ljusa humliga öl där man verkligen vill fokusera på humlen. Tycker det är ganska likt brewdog punk IPA, fast kanske aningen ljusare.
 

Maltbasen består av hälften pale ale och hälften pilsner som grund, 5% vetemalt för att få lite mer munkänsla och att jag tycker att det kan boosta fruktigheten från humlen en bit samt 5% carapils för att få lite balans mot beskan utan att lägga till nämnvärt med färg. Den här gången körde jag med endast simcoe i koket, lite för att det är bekvämt att inte behöva köpa massa olika humlesorter och för att jag gillar kombinationen av grapefrukt och tall (ibland även ananas) som jag tycker man får från simcoe. Till torrhumlen blir det dock 50/50 med Dorado och Summer, mest eftersom jag hade dessa hemma och jag var nyfiken på den kombinationen. Jag körde samma kombination i sur-pale alen jag bryggde men jag tyckte inte att aromerna alls kom fram i den ölen.

Jag bestämde mig också för att ge min gamla ovän US-05 en ny chans. Innan har jag ju jäst vid rumstemperatur och jag tycker att den jästen gett väldigt skumma felsmaker då. Men många verkar ju gilla den och jag skulle gärna ha en torrjäst som funkar bra för mig då det är så mycket smidigare än att hålla på med förkultur till flytande jäst.
 
Recept American Pale Ale
Bryggdatum: 4 januari 2015
Batchstorlek: 20 liter (blev 19 efter kok och lite för starkt, spädde med 1 liter vatten)
OG: 1055
Est. Bitterhet: 94 IBU
Est. Färg: 9 EBC
Est. Alk.: 5.5%
Effektivitet 72%
Total mängd vatten BIAB: 29 liter
Maltkomposition
2.2 kg Pilsner (Tyskland) - 45%
2.2 kg Maris Otter - 45%
240g Vetemalt - 5%
240g Carapils - 5%
Mäskade 60min vid 66°C.
Humleschema och annat
60min - 30g Simcoe
15min -  lite protafloc och 1/2tsk jästnäring
10min - 35g Simcoe
Hopstand 20min: 35g Simcoe
Torrhumling: 50g Dorado + 50g Summer
Jäst
1 påse US-05
Jästemp: 16°C
Vattenjustering
2.5 tsk Gypsum
0.9 tsk magnesiumsulfat
Ph i mäsken:
4.9 efter justering med 1tsk mjölksyra
 
Nytt för den här gången var att jag mätte pH i mäsken. Efter att ha läst den här posten så fick jag upp ögonen för betydelsen av pH under själva mäskningen. Jag har länge trott att det mest påverkar vilket utbyte man får men det visar sig att det påverkar många andra faktorer som färgen men framförallt är min teori om att för högt pH bidrar till den där "luddiga hembryggda känslan". Jag brukar ju ofta prata om att jag vill ha mina öl "crisp" och jag tror att ha koll på pH i mäsken är ännu ett steg ditåt. Det blev dock lite fel när jag skulle justera, jag insåg efter att jag mätt pH att jag inte hade bra koll på hur jag skulle räkna ut hur mycket mjölksyra jag skulle tillsätta och eftersom tiden var knapp så höftade jag istället. Naturligtvis hade jag i lite för mycket, jag satsade på 5.2 pH men hamnade på 4.9 pH istället. Det är lite för lågt för vad som brukar vara lägsta rekommenderade, så vi får se hur slutresultatet blir.

 
Jag tappade även om Saison Noiren på sekundär med lagring på 3st ekkuber (små) av mediumrostad fransk ek. 

1 kommentar:

  1. Nice blog. I really enjoyed your post. the way of providing the information about abv calculatoris too good. keep on

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...