söndag 10 maj 2015

Bryggdag: APA på vienna

Jag har massa olika öl jag vill brygga. Suröl, Berliner wiesse, belgare, CDA, lager, massa experiment med frukt, etc. Dock så är den listan ganska olik den lista på öl jag vill dricka oftast. Den ser ut ungefär såhär: humlestinn american pale ale/IPA runt 5% eller under och suröl.

Min förra APA som jag bryggde blev kass. Jag har inte skrivit något om hur den blev, jag borde ha gjort det för er läsare av bloggen men jag kom mig aldrig för. Den här bloggen är ju långt ifrån så levande som den en gång var. Jag tycker jag skriver i varje inlägg och ber om förlåt för att jag inte skrivit på ett tag. Mitt jobb som doktorand tar helt enkelt för mycket tid från hembryggning och bloggande på senaste. Nu svamlar jag! Tillbaka till den förra APAn, trotts rejäl dos med torrhumling så saknade den nästan helt arom och smaken var väldigt tunn lite dammig. Kan det ha att göra med att jag råkade justera pH långt under vad jag tänkt mig?

När jag nu fick tid att brygga igen så valde jag att göra en APA igen, men ingen uppgraderad version av den förra APAn utan jag ville testa lite nytt. Jag vet ju att min maltbas till APA och ljus IPA med 50/50 pale ale och pilsnermalt som basmalt och 5% vete och 5% carapils funkar väldigt bra! Den här gången ville jag testa att lägga alkoholhalten lite under 5% och testa köra med bara viennamalt som basmalt, mycket inspirerat av det här blogginlägget. Efter att ha läst det här inlägget, så blev jag väldigt sugen att testa Equinox och sen valde jag att para ihop den med Nelson Sauvin mest eftersom det är min absoluta favorithumle och att jag inte bryggt med den på ett tag. Min förhopping med det här receptet är en lättdrucken APA med extremt fruktig arom och smak.

Recept American Pale Ale på Vienna
Bryggdatum: 9 Maj 2015

Batchstorlek: 21 liter
OG: 1048
Est. Bitterhet: 43 IBU
Est. Färg: 9 EBC
Est. Alk.: 4.7%
Effektivitet 76%
Total mängd vatten BIAB: 30 liter
Maltkomposition
3.95 kg Vienna - 90%
220g Vetemalt - 5%
220g Carapils - 5%
Mäskade 60min vid 67°C 1h 10min.
Humleschema och annat
60min - 4g Nelson Sauvin + 4g Equinox
20min - 21g Nelson Sauvin + 21g Equinox
15min -  lite protafloc och en liten skvätt jästnäring (den tog slut)
Hopstand 10min: 15g Nelson Sauvin + 15g Equinox
Torrhumling: 60g Nelson Sauvin + 60g Equinox
Jäst
1 påse Mangrove Jack's M44 U.S. West Coast
Jästemp: Startade på 17.5°C
Vattenjustering
0.5 tsk Gypsum
2.5 tsk CaCl 33%
0.2 tsk Magnesiumsulfat
Ph i mäsken:
5.7 efter justering med 1krm mjölksyra

Noteringar:
14e maj - tappades på sekundär och torrhumlades
17e maj - tappades på fat efter köldcrash som startades kvällen innan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...