tisdag 13 april 2010

Historien bakom Chubbs Nanobryggeri

Hur började mitt ölbryggande egentligen? Det första jag någonsin bryggde var en Glögg på ett recept från Göteborgsposten och det blev riktigt lyckat och det var med stolthet jag kunde bjuda folk på en hemmagjord glögg och se folk smaka med skeptiska miner men sedan inse att det faktiskt smakade väldigt gott! Denna bryggd gjordes i en tiolitershink med lock som jag gjort hål i med en syl för att släppa ut kolsyra och jag använde vanlig bakjäst!

Stärkt av mina framgångar så försökte jag mig på ett päronvin. Det ligger i min natur att tycka att följa ett recept till punkt och pricka är skittråkigt och om jag inte har experimenterat lite så har jag inte satt min egen prägel på det utan bara upprepat någon annans metod. Till päronvinet köpte jag min första jäshink och riktig vinjäst. Jag läste inte på särskilt noga om fruktviner innan jag började. Jag slängde ihop jäst, vatten, socker och skivade päron. Ganska misslyckat, man kan säga att jag gjorde mäsk med lite päronskivor i. Päron har verkligen ingen arom eller smak alls . Smaken blev jästig alkohol med en eftersmak av vatten. Vinet blev bortbjudet i bål blandat med sockerdricka och lättdryck.
Päronvinet på bryggdagen

Det var efter detta misslyckande som jag tänkte till. För det första så kanske det fanns en anledning till att det knappt finns några fruktviner på systembolaget och för det andra så dricker jag ju nästan inget vin alls! Jag började då att läsa på om ölbryggning, jag tackar forumet på humle.se och wikin samt forumet på shbf.se.

Jag insåg snabbt att jag inte har utrymme i min och flickvännens etta på 46 kvadrat att syssla med helmaltsbryggning och att det vore enklast att börja med extraktbryggning. Men att brygga på bara extrakt kändes väldigt tråkigt så det fick bli en kompromiss och börja med delmäskning. Delmäskning innebär att jag har en del maltextrakt men även mäskar en del av malten själv.

Den första ölen jag bryggde var ett försökt till något som skulle likna en Newcastle. Ölen kom jag senare att döpas till "First Ever, American Amber Ale" Jag använde både flytande och frystorkat maltextrakt och mäskade en del crystal malt. Som humle använde jag Northen Brewer och Fuggle. Efter några veckor, efter sekundärjäsning och flasktappning kunde jag smaka av ölen och jag blev väldigt förvånad. Det smakade öl och det var gott! Såhär i efterhand var väl inte denna ölen någon smakupplevelse men jag blev sporrad av det faktiskt smakade öl och började snabbt fundera på vad jag ville brygga här näst.

Bild från första ölbryggningen

Min andra öl blev en IPA med den populära hembryggarhumlen Cascade. Jag gick nu över till att bara använda spraytorkat maltextrakt och mäskade större andel malt själv. Jag ville nu göra en lite ljusare öl och ville definitivt ha mer smak eftersom den första ölen blev något tunn och blaskig. Det blev mycket humle, Cascade, Northen Brewer och Fuggle och största delen av humlen tillsatte jag efter 30minuters kokning. Late hopping. Malten bestod av spraytorkat ljust maltextrakt, pilsnermalt, pale ale malt samt CaraAroma. Jag använde även jästen California Lagerjäst (Brewer's Choice 2112) vilket är en hybridlagerjäst som kan jäsas vid rumstemperatur och ändå behålla sin lagerkaraktär. Efter några veckor så kunde jag äntligen smaka på ölen och vilket upplevelse det blev! Det smakade mycket och det smakade gott! Denna ölen fick helt enkelt namnet "Tvåan" eftersom jag aldrig orkade göra etiketter utan helt enkelt ritade en tvåa på varje kapsyl.

Från bryggningen av "Tvåan"


Det var nog här som mitt intresse för ölbryggning verkligen satte sig. Ölen blev verkligen god och kunde mäta sig med vilken god öl från systemet som helst, nya idéer om ölsorter jag ville prova brygga eller intressanta kompositioner av ingredienser började ta form i mitt huvud. Det var här som Chubbs Nanobryggeri kom till och jag har nu bestämt mig att jag ska dela med mig mer av mitt intresse och mina idéer både här på bloggen och på forumen som har hjälpt och hjälper mig så mycket i mitt ölbryggande.

2 kommentarer:

 1. Tjena Tobias!
  Med tanke på att jag såg Shutters island häromdagen började jag fundera lite på hur starkt mitt psyke egentligen är ;). Kom in på din blogg och då började jag fundera lite om jag levde två liv...har jag startat en blogg?
  Vad tjötar jag om?

  Bor också i en etta på 46m2 tillsammans med min tjej, pluggar på chalmers, startade med två glöggsatser, första med bakjäst nästa med lite kryddor och vinjäst, och sen startat med öl...sen när jag ser bilderna och känner igen att det är Emilsborg (tror jag) så var jag tvungen att försiktigt vända mig om och se så att där inte stod en jäshink med en saftsil på.. haha

  Jaja trevligt trevligt. Men får säga att 46m2 funkar utmärkt till Allgrain ;)

  SvaraRadera
 2. haha fan vad kul och japp det är Emilsborg, 80an! Du får bjuda in mig på ett allgrain brygg nån dag så du kan övertyga mig om att jag har plats för det :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...