lördag 24 april 2010

Sm i hembryggd öl

Idag har jag och min vän KG varit på Sm i hembryggd öl som i år arrangerades i Göteborg. Vädret var på topp, det var vår i luften och stämningen på topp när vi tog oss dit. Vi var så klart där för folkets val, det vill säga den del av tävlingen då besökarna får provsmaka på ölen och lämna in en lista på sina tre favoriter.

Glaset som man fick för provsmakningen

Det första som slog en när man kom in i lokalen var, shit vad många olika ölsorter! Hela 103st öl tävlade i folkets val! Ölen var uppdelade i tre kategorier, underjästa öl, överjästa öl och specialöl. Vi hann såklart inte provsmaka alla utan fick välja ut dem som verkade intressantast. Det fanns verkligen många olika stilar och intressanta öl. Vi provade massvis med öl och blev lite salongsberusade så vi gick och käkade en kebabrulle på närmaste pizzeria. Detta var tammefan en av de godaste rullarna jag käkat, den var superfräsch och man fick fårost i rullen! Eter rullen tog vi oss tillbaka och provsmakade flera öl och vi fick hålla lite högre tempo när vi kom tillbaka för deadlinen för röstningen var på väg att stänga.

Folkvimmel i smlokalen

Mina top tre öl i kategorien Överjästa Öl var följande:
1. G.A.P.A, Amerikansk Pale Ale - Riktigt god smak och underbar arom!
2. Bubka 6.15 - Amerikansk Pale Ale - Riktigt intressant smak och doft, snyggast etikett på sm!
3. Ängsporter - Porter - Oj oj! Jag som inte är någon porterdrickare i vanliga fall. Smaken och aromen fick mig att bli sugen på enrisrökt korv!

Mina top tre öl i kategorin Specialöl var följande:
1. Death by hops III - Vilken smak! Vilken arom! Sån här öl vill jag kunna brygga, fruktigt och massa citrus och riktig kvalitet i smaken.
2. Bonnagaarden Syrat Vitöl - Jag har aldrig provat ett syrligt öl innan och vilken upplevelse! Detta ölet skulle jag kunna dricka som måltidsdryck varje dag! Syrligt och gott, lite fläderblomssaft över det.
3. Lillabacka Luntstout - Jag kommer inte ihåg riktigt vad det här smakade dock kommer jag ihåg att jag blev riktigt positivt överraskad och att det var riktigt gott.

Tyvärr provade vi för några öl i kategorin underjästa öl för att kunna göra nån rättvis bedömning.

Vilket öl tyckte jag då var bäst på sm? Death by hops III helt klart och det vann även folkets val i kategorin specialöl. Det här ölet tänker jag hämta inspiration från till nästa bryggd. Ärligt talat så var det här ölet i en klass för sig själv jämfört med de andra ölen i sm. Lite kul tyckte jag det var att Bonnagaarden Syrat Vitöl fick pris för bästa Grönöling (ordvits: Gröngöling för er som inte är Göteborgare) eftersom jag gillade det ölet mycket med.

Death by hops III

Sammanfattningsvis tyckte jag att det var en riktigt lyckad tillställning och det var jättekul att få testa andras hembrygder och jag inser att jag nog har en bit kvar innan jag kan komma upp i dem här nivåerna men jag har fått massor av inspiration!

Vinnarna i domartävlingen

2 kommentarer:

  1. Kul att du gillade vår Bubka. Det var över lag en väldigt trevlig tillställning och det gav klart mersmak för oss. Vi har redan börjat planera inför nästa SM :)

    SvaraRadera
  2. Jag hittade detta inlägg av en slump när jag skummade igenom din blogg. Mycke kul att läsa, speciellt om hembryggning. Bra jobbat :)

    Kul att du gillade DBH3. Här har du receptet om du vill göra en klon eller bara inspireras:
    http://www.beerdrivel.se/?page_id=12

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...