tisdag 3 augusti 2010

Bygge av Kylspiral

Idag var det äntligen dags att påbörja bygget av den, av mig och Christofer, sedan länge påtänkta spiralkylare av kopparmodell. Vi har fått väntat ett tag på att Clas Ohlson skulle få in det kopparrör som vi beställt, kopparöret vi använde är 5 meter långt, 10mm i ytterdiameter, 8mm i innerdiameter och plastisolerat.
Prytlarna vi använde idag.

När vi började skala av plastisoleringen från kopparröret fick vi lite smått ångest, det gick jättesegt och vi fick försökta snitta och tälja av plasten. När Christo sedan kom på tekniken att låta kniven glida längs kopparen så blev vi genast lättade. Det var bara tälja en skåra längs hela röret och sedan bara trycka bort plasten.
Bra teknik gjorde att röret var skalat på några minuter.

Vem gav Christo knifen?!

Färdigtäljt, efter detta var det bara att trycka bort resten av plasten.

När vi skalat av plasten så sågade vi av kanterna på kopparöret som var ihopnypta av någon anledning. Vi satte sedan in en stödhylsa i varje ände för att förhindra att kopparröret ändrar form när slangklämmor sedan ska spännas åt runt röret.

Färdigskalat kopparrör.

Ändarna på röret kapades.

Det vi gjorde sedan var att bocka röret runt en kastrull som hade diametern 24cm. På detta viset formade vi en hyfsad spiral, det var dock lite svårt att få ändarna på röret att gå rakt uppåt utan att riskera en för skarp böj på röret.
Röret bockas runt en kastrull.

Tyvärr så hade Clas Ohlson slutat att sälja slangkopplingar till kökskranar, anledningen till detta enligt butiksbiträdet var att folk kopplade in diskmaskiner och fick vattenläckage vilket ledde till försäkringsproblem. Hur som helst surt för oss som bara vill kyla lite vört. Så kylaren blev faktiskt inte klar idag, vi saknar alltså något sätt att koppla kylaren till kökskranen som håller tätt under ganska högt vattenflöde. Sedan var den bit trädgårdsslang vi fått av Christofers far lite kort men vi kan nog klara av att använda den lite kort och sedan uppgradera längden på slangen lite senare.

Halvfärdig kylspiral!

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...