söndag 1 augusti 2010

Humla folköl?

Jag och min gode vän KG hade köpt lite folköl för att förgylla vårat musikskapande igår kväll, vad vi inte tänkte på var hur lite folköl smakar efter att man druckit en IPA innan. Så vi fick den briljanta idéen att försöka instant humla våra folköl. Sagt och gjort, vi tog några cascade pellets och stoppade i en varsin te-sil och fyllde upp glasen med folköl. Första glaset märkte man ingen skillnad alls på, humlen var fryst och och ölen iskall så antagligen hann den humlen inte tina upp och reagera med ölen.

Extrahumlad folköl

Andra glaset blev det faktiskt lite humlesmak på men blev massor av småbitar av humelgrums som läckte ut ur silen så det blev mer som att dricka folköl med humlegrums i som smakade riktigt beskt.

Summan av kardemumman, det fungerade inte som vi tänkt oss och folkölen var godare utan humlingen.

6 kommentarer:

 1. Synd att ni inte lyckades. Jag brukar torrhumla folköl med Simcoe, och började med en Dugges Brandmästare Andréns Törstsläckare.

  Det viktigaste är nog att tina sin humle och att inte ta för mycket. Kottarna expanderar en hel del i tesilen och om de inte får tillräckligt med plats så rinner ölen utanför och det blir ingen kul arom. Tillräckligt lång tid är ju en faktor också, men det kanske ni märkte?

  Kämpa på, testa olika humlesorter och olika "basöl." Ett annat sätt att bekanta sig med humlen är att göra té på det. Precis som vanlig té med teboll och varmt vatten. Riktigt gott och ska tydligen vara lite rogivande säger de.

  Daniel

  SvaraRadera
 2. Kan nog vara en bra idé att köra just kottar istället för pellets som vi gjorde eftersom pelletsen släppte ut väldigt mycket grums i ölen.

  SvaraRadera
 3. Det med att göra te på humle har jag funderat på ett tag, är det samma proportioner som med vanligt te ungefär? Hur länge ska man låta humlen ligga och dra i hetvattnet?

  SvaraRadera
 4. Det brukar funka bra för mig att göra så som med vanligt té. Jag låter den dra några minuter, men där kanske man kan testa sig fram och se om man får ut andra smaker eller toner av att variera tiden.

  Hur går det med expanderingen av bryggeriet förresten? Läste i "Början på en ny kula" att du funderade på att uppgradera. Grymt bygge av mäskbox, jag är inte alls lika teknisk tyvärr så jag betalade för ett Bazookafilter vilket du tycks ha byggt ett eget.

  Daniel

  SvaraRadera
 5. Jorå expanderingen är under planering. Kommer köpa en 24liters kastrull inom snar framtid och vi har fått väntat på att claes ohlsson ska få hem lite delar som vi behöver för att bygga en kylare av modell kopparspiral.

  SvaraRadera
 6. Skoj! Jag ser fram mot att läsa om dina framsteg och bryggningar!

  Daniel

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...