lördag 21 maj 2011

Flasktappning av Tomodachi

Idag var det äntligen dags att tappa Tomodachi, om ni inte minns den så är det en black IPA på 8% bryggd med kakao och vaniljstång. Den har stått på primärjäsning i sju långa veckor!
Don't fear the foam!

Blev en ganska utdragen tappning, försökt upptäckte vi att vissa flaskor hade nån slags väldigt hårt sittande men väldigt tunn hinna i botten. Om man körde tillräckligt mycket med flaskborste kunde man se små spår i hinnan. Så fick undersöka varje flaska noggrant, tog massor med tid.
Skumprytt hemmagjort filter av saftsil och en gummisnodd.

Vi primmade ölen med 5.5g strösocker per liter och kokade det med 2dl vatten i några minuter. Sen kom strul nummer två, torrhumlingen satte igen det hemmagjorda filtret och vi fick lyfta upp häverten och dunka bort humleresterna typ 100 gånger kändes det som. Fick lämna rätt mycket öl på slutet då det var för mycket humlerester kvar, kanske blev av med nästan en liter extra öl.
KG sköter flasktappandet.

Hur som helst så provsmakade vi enligt seden ölet innan vi tappade det och det var en riktigt trevlig upplevelse, smakade faktiskt gott redan nu! Jag har en känsla av att detta kan bli ett riktigt gott öl, ska bli intressant och se om man kan plocka ut kakaon och vaniljen i det färdiga ölet!
Resultatet!

Ska låta det ölet lagras i MINST en månad innan första flaskan öppnas. Blir alltid besviken när man öppnar ett öl för tidigt och jag tror detta öl kräver extra lagring eftersom det ligger på 8%.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...